Yeşil Bursa Çalışma Grubu

Yeşil Bursa Çalışma Grubu

Su ve yeşille tanımlanan ve bilinen Bursa'mızın bu özelliğini yitirmeden sanayileşmesini hedefleyen BUSİAD, bu vizyon çerçevesinde 2020 yılı 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde "BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu"nu kurdu. 

"Temiz üretim yapmayan Bursa'ya gelmesin" mottosu ile düzenlenen basın toplantısını aşağıda okuyabilirsiniz.

BUSİAD YEŞİL BURSA ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

 "Temiz üretim yapmayan Bursa'ya gelmesin"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Dünya Çevre Günü'nde düzenlediği online basın toplantısıyla, BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu'nun kuruluşunu duyurdu. Basın toplantısında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, "Bursa'ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü, bir adım öteye taşıyıp, "Temiz üretim yapmayanlar Bursa'ya gelmesin" diyoruz" şeklinde konuştu.

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, basın toplantısına Bursa'nın su ve yeşille tanımlandığını hatırlatarak başladı. Başkan Türkay, "BUSİAD olarak başka bir Bursa, başka bir Türkiye ve başka bir Dünya yok diyerek, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir üretim ve yaşam için neler yapılabileceğini, bizim dışımızda işinin uzmanlarının yol göstermesini istedik. Bunun için BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu'nu kurduk. Çalışma Grubumuzun başında geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Erdem Saker Beyefendi olacak. Grubun Koordinatörlüğünü ise Doç. Dr. Efsun Dindar üstlenecek" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, çalışma grubunun kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olacağını da belirterek, şunları söyledi:

"Çalışma grubundan, medeni bir ülke olmanın göstergelerinden biri olan, geri dönüşüm konusunda, suyun tasarrufu ve kirliliğinin önlenmesi konusunda, yeşil alanların daha artırılması konusunda, havayı kirleten, ısınma için kullanılan yakıt, trafik ve toplu taşıma çözümlerine ilişkin yeni ve uygulanabilir şeyler duyacağımıza inançlıyız. Bu grup, gelecek 15-20 yıllık süre içinde Bursa'nın tekrar su ve yeşille anılması için yapılması gerekenleri, bu kentte yaşayan tüm hemşerilerimize bir çevre anayasası düzeyinde sunacak.

Ticari bir kaygı olmadan yapacak üstelik. Bu kentte yaşayan herkesle temas edecek onları dinleyecek ve onlara çevre konusunda yapmaları gerekenleri, önceliğine Yeşil Bursa'yı koyarak evirip çevirmeden dile getirecek."

Grubun üreteceği çıktıların sanayiciler için de yol gösterici olacağını ifade eden Türkay, temiz üretim tekniklerinin gelecekte, üretime başlamak ve sürdürmek için şart olması gerektiğine inandıklarını da belirtti Türkay, sözlerini şöyle tamamladı:

 "Temiz üretim yoksa GELECEKTE BİR BURSA'DA YOK! Diyoruz. O nedenle, artık herkesin bildiği "Bursa'ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü" bir adım öteye taşıyıp, "Temiz üretim yapmayanlar Bursa'ya gelmesin" diyoruz."

"İKİ BÜYÜK TEHLİKE..."

Türkay'ın ardından konuşan BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu Başkanı ve Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarından Erdem Saker de, "Her sektörden insan bir arada. Sanayiciler, çevreciler, üniversite, dernekler, sivil toplum örgütleri, Bursa'yı temsil edecek güçte bir yapı. Çok değerli bir oluşum" dedi.

İnsanlığın iki büyük tehlike ile boğuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Biri 1950'lerden beri devam eden iklim değişikliği. Diğeri ise biyolojik çeşitliliğin yok olması.  Uluslararası bilim insanları ekosistemde binlerce farklı türün yok olduğunu teyit ediyor. Bursa hem tarım hem de sanayi şehri. Bu anlamda dengeyi bulmak zorundayız. Çalışma Grubu olarak, bulduğumuz doğruları topluma ileteceğiz. Yaptığımız iş kağıtta kalmaz.  Bugün tarım alanlarında kurulan sanayi bölgeleriyle gurur duyamayız. Bu ülkeye ihanettir. İnsanlığın ihtiyacı tarımın geliştirilmesidir. Bu çalışma grubu olarak doğruları bulmak ve çekinmeden dile getirmek için çalışacağız. Bursa'nın geleceği için faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum. BUSİAD'ın bu konuya sahip çıkması çok önemli. "

"3 TANE DÜNYA GEREKLİ..."

Grubun Koordinatörü Doç. Dr. Efsun Dindar ise, "Aynı tüketim ve üretim hızıyla 2050 yılında, aynı nüfus artışıyla, 3 tane dünyaya ihtiyacımız olacak. Temiz su, temiz gıdaya ulaşma konusunda çok sıkıntılar bekleniyor. Önlemler almakta geç kaldık. Bu bir sanal gerçeklik değil ekolojik yıkımla birlikte 15-20 yıl sonra dünya yaşanamaz hale getirecek. Metabolik hastalıklar artacak, tarım iklime bağlı olarak eskisi gibi olmayacak. Farkındalığı artırmak için el birliğiyle usanmadan bu konuda çalışmamız lazım" diye konuştu.

BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu'nda BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi TÜRKAY, Geçmiş Dönem BursaBüyükşehir Belediye Başkanlarından Erdem Saker, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar, Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı Füsun Uyanık, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nden Nagehan Çevik, TOFAŞ Tesisler ve Teknik Hizmetler Müdürü İsmail Önol ve ÇEDFEM Genel Müdürü Hüsamettin ÇOBAN yer alıyor.

 

BUSİAD'dan Aktaş'a çevre raporu

https://www.busiad.org.tr/haber/busiad-dan-aktas-a-cevre-raporu-1005.html

BUSİAD'dan Aktaş'a çevre raporu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yeşil Bursa Çalışma Grubu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerine görüşlerini bir dosya halinde sundu.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, Yeşil Bursa Çalışma Grubu'nun önerilerini içeren raporu sunarken, "Ülkenin ve Bursa'nın en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, hemşehrilik görevimiz çerçevesinde, değerli kurumunuzun bir paydaşı olarak, görüş ve tavsiyelerimizi tarafınıza sunmaktan mutluluk duymaktayız" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, Hanlar Bölgesi'nin açılması çalışmaları nedeniyle Aktaş'a teşekkür ederken, Yunuseli Havaalanı'nın yapılaşmaya açılmaması taleplerini de iletti. BUSİAD Başkanı Türkay, Bursa^ya borçları olduğunu ifade ederek, "Bundan hareketle, bu yıl çevre gününde Yeşil Bursa Çalışma Grubu'nun kuruluşunu duyurduk. Geri dönüşüm, su tasarrufu, yeşil alanlar, hava kirliliği, çocukların çevre konusunda eğitimi, yenilenebilir enerji gibi konularda çalışmalar yapmak istiyoruz. Size görüşlerimizi zaman zaman iletmek istiyoruz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş ise yapılan çalışmadan çok memnun olduklarını ifade ederek, "Çevre konusu bir kültür işi. Bu kültürü yerleştirmek için ne yapıyoruz ona bakmak gerekir. Çocukları eğitmek çok mantıklı. İnegöl'de bunu başarmıştık" dedi. Aktaş, "Ben de bir gün Başkanlığı bırakacağım. Bıraktığımda ben ve ailem de yaşanabilir bir Bursa'nın sokaklarında olmak istiyorum. Tüm sıkıntılara rağmen Bursa hala Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerinden biri" ifadelerini kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'a sunulan rapor, genel konular, çevre,enerji, yer altı kaynakları ve geri dönüşüm, konut/sosyal ve yaşam alanları/SİT alanları, sanayi/teknoloji alanları, tarım alanları turizm alanları ile ulaşım lojistik başlıklarından oluşuyor.

Ziyarete, BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay'ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Veda Girgin Eroğlu, Yeşil Bursa Çalışma Grubu Koordinatörü Efsun Dindar ve BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu katıldı.

RAPOR'a ulaşmak için Tıklayınız.

 

Yeşil BURSA Çalışma Grubu, Yeşil Bursa ve Sürdürülebilirlik Komitesi'nin üç uzmanlık grubundan birisi olup aşağıdaki üyelerden oluşur: