"10 büyük ekonomi içinde olmak için dijitalleşme şart"

"10 büyük ekonomi içinde olmak için dijitalleşme şart"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi arasında 2010 yılından beri üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam eden seminerler dizisinin, 2019 bahar döneminin ikincisi "Dijital Dönüşüm: Mühendislik ve teknoloji yönetimi" üzerine gerçekleşti.

Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz  Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde Oyak-Renault Dijital Dönüşüm Sorumlusu Hülya Aras, genç mühendis adaylarını bilgilendirdi.

Renault'taki dijital dönüşüm hakkında bilgiler veren Aras, Oyak-Renault olarak, 4 ana hedefleri bulunduğunu, bunlardan birincisinin en küçük mamulden aracın hurdaya ayrılana kadar yüzde yüz izlenebilirliği, ikincisinin sürekli online çalışma gücü, üçüncüsünün gerçek zamanlı data yönetimi ve son olarak proses 4.0 olduğunu söyledi. 

PWC'nin, 2016 yılında 26 ülkede, 9 bin şirketle yaptığı ankette katılan şirketlerin, yüzde 33'ünün kendilerinin yüksek düzeyde dijitalleştiğini ifade ettiğini belirten Aras, bu şirketlerin 5 yıl içinde yüzde 72'ye çıkacaklarını ifade ettiğini de kaydetti. Aras, global düzeydeki şirketlerde ise bu oranın yüzde 10'da kaldığını ifade etti.

Gençlere dijital dönüşümün hayatlarımızdaki değişimleri hakkında da bilgiler veren Aras, dijital dönüşümle yeni iş sahaları açılacağını kaydetti.  Aras, "daha önce duymadığımız meslekler ortaya çıkacak. Nitelikli iş gücü artacak. O nedenle Japonya buna batıdaki gibi endüstri 4.0 değil, toplum 5.0 şeklinde ifade ediyor" dedi.

Türkiye olarak eğer 2023'te 10 büyük ekonomi içinde yer almayı planlıyorsak bunun için yılda 8.5 büyümemiz gerekli diyen Aras şunları söyledi:

"Bunu gerçekleştirmek için nesnelerin interneti, tüm mühendislik fakültelerinde programlama eğitiminin verilmiş olması, hatta ilkokul düzeyinde programlama eğitimine geçilmesi gerekir. 3 boyutlu tasarıma önem verilmeli. Dijital planlama ve izleme ile kestirmeci uygulamalarda yol almalıyız. Bunların dışında data biliminde kendimizi geliştirmeliyiz."

Gençlerin sorularını da yanıtlayan Aras, staj imkanları hakkında da bilgi verdi.