2013 Yılı BUSİAD Ödülleri ve Gerekçeleri
1) BUSİAD DOĞAN ERSÖZ YILIN İŞADIMI ÖDÜLÜ:
Halil Murat ORHAN
Temelleri 1972 yılında İbrahim Orhan tarafından atılan ve aradan geçen 42 yılda Türk otomotiv sanayinin dünya çapında tanında markası haline gelen Orhan Holding, 2013 yılsonu itibariyle üçte biri yurtdışı tesislerinde olmak üzere 7 bin 600 çalışanı, 700 milyon Euro’luk cirosu ve 210 milyon Euro’luk ihracatı ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Üç kıtada; aralarında ABD, İspanya, Güney Kore, Rusya, İngiltere ve Çin’in de bulunduğu 13 ülkedeki üretim alanları ve mühendislik ofislerinde faaliyet gösteren Orhan Holding, ikinci kuşak temsilcisi Murat Orhan idaresinde yeni satın alımlarını sürdürüyor. Orhan Holding, son olarak, İtalyan Sıla Holding ile Türkiye’deki ortak girişimi olan Sıla Teknik’in yüzde 51 hissesini alarak şirketin tamamına sahip oldu.
Otomotiv sanayinin yanı sıra sigorta, tarım, hayvancılık, ticaret, hizmet ve turizm sektörlerinde de faaliyet gösteren Orhan Holding, eğitime de büyük önem veriyor. 1996 yılında özellikle Holding çalışanlarının başarılı çocuklarına burs sağlamak amacıyla kurulan Orhan Eğitim ve Kültür Vakfı, ihtiyaç doğrultusunda eğitim-öğretime katkı için okullar da inşa ediyor. Bu amaçla, Yenişehir’de meslek yüksek okulu ve iki tane öğrenci yurdu yaptıran Orhan Vakfı, yine Bademli Köyü’nde ilköğretim okulu inşa ettirdi.
Çevre ve sanata verdiği destekle de adından söz ettiren Orhan Holding’in 1993 yılından bu yana düzenlediği Uluslararası Orhan Holding Fotoğraf Yarışması’na dünyanın pek çok yerinden büyük ilgi gösteriliyor.
Ana faaliyet konusu otomotiv başta olmak üzere değişik sektörlerde Türk özel sektörünün kalite anlayışını ve başarısını dünyaya ispat eden, eğitim, kültür-sanat ve çevreye gösterdiği büyük özenin yanı sıra yapıcı iş ilişkileri ve meslek etiğine gösterdiği özveriden dolayı, Orhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Orhan, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2013 Yılı Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü’ne layık görülmüştür.
2) BUSİAD ÖZEL BAŞARI ÖDÜLÜ:
Hasan ASLANOBA
ABD’de İşletme İdaresi Master diploması aldıktan sonra 1990’da aile şirketi Erikli Su’da CEO olarak çalışmaya başlayan Hasan Aslanoba, şirketin Nestle Waters ile ortaklığında da kurumda CEO olarak görev yaptı.
2006 yılında Aslanoba Gıda'yı kuran Hasan Aslanoba, yeni süreçte; Tazedirekt, Boğazköy Çiftliği, Juss Meyve Suları, Webnak, Bostandere ve Aslanoba Capital markaları ile meyve-sebze, kırmızı et, lojistik ve IT sektörlerinde yenilikçi iş modellerini devreye soktu.
2012 yılında internet tabanlı faaliyetlere odaklanma kararı alan ve yeni hedeflerini gerçekleştirmek için Erikli’deki CEO görevinden ayrılan Aslanoba, Türkiye ve dünyada alanında uzman-nitelikli ekiplere yatırım yapmasıyla dikkatleri üzerine çekti.
Aslanoba Capital’de, ağırlıklı olarak pazaryeri, e-ticaret, mobil ve hizmet yazılım projelerine odaklanan Hasan Aslanoba, finansal yatırımla birlikte girişimcilere mentorlük desteği de veriyor. Aslanoba, ‘Melek Yatırımcı’ olarak bugüne kadar çok sayıda yeni girişimin içinde yer aldı.
Genç yaşına rağmen, gerek aile şirketinde gösterdiği üstün başarılar, gerekse Türkiye’ye örnek olan yeni iş modelleriyle girişimciliğe farklı bakış açıları getiren Hasan Aslanoba, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2013 Yılı Özel Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.
3) BUSİAD MESLEK ÖDÜLÜ:
Süleyman AKÇINAR
Mapfre Genel Sigorta Bölgeler Direktörü olan Süleyman Akçınar, 1949 yılında Mustafakemalpaşa’da dünyaya geldi. İzmir’deki üniversite eğitimini takiben 1973’te mali müşavirliğe başlayan Akçınar, 1985 yılında Bursa’ya yerleşerek mesleğini sürdürdü ve 1986’da Genel Sigorta Bursa Bölge Müdürü olarak sigorta sektörüne adım attı.
1987-1992 döneminde BTSO’da Meclis üyeliği yapan ve sektörüyle ilgili birçok gelişmeye öncülük eden Akçınar, 1992’de Bursa, İzmir ve Antalya bölgelerinden sorumlu olarak Genel Sigorta’da koordinatörlük görevine getirildi.
Uludağ Üniversitesi Sigortacılık MYO’da kuruluşundan bugüne öğretim üyesi olarak görev yapan Akçınar, başarılı hizmetleri nedeniyle dünyada 40’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Avrupa’nın önde gelen sigorta gruplarından Mapfre’nin Türkiye’deki kolu Mapfre Genel Sigorta’da; Bursa, Eskişehir ve İzmit bölgelerinden sorumlu direktörlük görevine getirildi.
Aynı zamanda Mapfre Genel Servis Yönetim Kurulu üyeliğini de başarıyla sürdüren, 42 yıllık meslek hayatının son 28 yılını Mapfre Genel Sigorta’da yaşayan, sektörünün gelişimi için eğitim de dahil olmak üzere pek çok alanda öncülük yapan Süleyman Akçınar, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2013 Yılı Meslek Ödülü’ne layık görülmüştür.
4) BUSİAD EĞİTİM VE KÜLTÜRE DESTEK ÖDÜLÜ:
Muazzez İlmiye ÇIĞ
Dünyanın en önemli sümerologlarından biri olarak kabul edilen Muazzez İlmiye Çığ, 1914 yılında Bursa'da doğdu. Ailesi Kırım göçmenlerinden olan Çığ, Bursa'da özel 'Bizim Mektep'te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1931 yılında Bursa Kız Öğretmen Okulu’ndan mezun olan Çığ, aynı yıl tayin edildiği Eskişehir’de dört buçuk yıl öğretmenlik yaptı.
1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne uzman olarak atanan Çığ, aynı yıl Kemal Çığ ile evlendi.
Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşlarıyla birlikte Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış olan 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturan Çığ, 3 bin tabletin kopyasını yapıp, katalog halinde yayınladı.
1972 yılında emekli olduktan sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ’ın 'Tarih Sümerle Başlar' adlı kitabı 1990 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlandı. Kitabının çok ilgi görmesi üzerine Çığ, 1993'te çocuklara yönelik 'Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk' da dahil olmak üzere Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.
Muazzez İlmiye Çığ, bugün 100 yaşında olmasına rağmen yeni kitap yazma çalışmalarına devam ediyor.
Uluslar arası tarih çevrelerinde çok saygın bir konumda bulunan, gerek yurt içinde, gerekse yurtdışında yaptığı çalışmalarla eski medeniyetlere ışık tutan, Türkiye'yi uluslar arası toplumda başarıyla temsil eden ve yazdığı kitaplarla çocuklara da tarihi sevdiren Muazzez İlmiye Çığ, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2013 Yılı Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü'ne layık görülmüştür.