2015 Bursa Mükemmellik Ödülü Başvuruları Başladı
1998 yılından bu yana BUSİAD ve KalDer Bursa Şubesi işbirliği ile yürütülen Bursa Mükemmellik Ödülü’nde 2015 yılı çalışmaları; 18 Eylül 2015 Cuma günü yapılan basın toplantısı ve ardından gerçekleştirilen konferans ile başladı.
BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen basın toplantısına BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, Bursa Mükemmellik Ödülü Yürütme Kurulu (BMÖYK) Başkanı Sadettin Çiçek ve geçtiğimiz Nisan Ayı’nda gerçekleştirilen ödül töreninde Bursa Kalite Büyük Ödülü ile Bursa Kalite Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Günal Baylan, BUSİAD olarak Türkiye’nin iktisadi kalkınmasını bir an önce tamamlayıp, ülke bireylerinin, yaşam standartlarındaki kalitenin artmasını hep ön planda tuttuklarını ifade ederek, kuruluşlarından bu yana benzer etkinlikler ile üyelerine ve topluma faydalı olmaya çalıştıklarını söyledi. 1998 yılından bu yana devam eden Bursa Kalite Ödülü etkinliğinin de bu çalışmalardan biri olduğuna dikkat çeken Baylan, “Etkinliğimizin iş dünyamıza ve ülkemize sağladığı faydayı görüyor ve KalDer Bursa Şubesi ile birlikte bu başarının gururunu yaşıyoruz. İktisadi potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Bu potansiyeli sürdürülebilir refah artışına dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun için de işgücü kalitesini ve üretimdeki katma değeri yükseltecek, teknolojik atılımlar sağlayacak ve yeni fikirlerin çıkmasına destek olacak yaratıcılık kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu. Baylan, şöyle devam etti: “EFQM Mükemmellik Modeli’nin sıraladığım sebepler ile yaratıcılığı, yenileşimi, değerlendirmeyi ve sürdürebilirliği ön planda tuttuğuna, katılımcıların mükemmellik yolundaki arayışlarını bu model ile birer başarı hikâyesine dönüştüreceğine inanıyorum. İş dünyamızın yanında eğitim kurumlarımızı ve kamu kuruluşlarını Bursa Kalite Ödülü sürecinin bir parçası olmaya davet ediyor, süreçte emeği geçen tüm kalite dostlarına, paydaşımız KalDer Bursa Şubesi Başkanı’na, yönetim kuruluna profesyonel kadrolarımıza ve siz basının değerli temsilcilerine teşekkür ediyor, sürecin başarı ile tamamlanmasını diliyorum.”
Erdal Elbay da Bursa Mükemmellik Ödülü’nün Bursa’da EFQM Mükemmellik Modeli’ni uygulayan ve iş mükemmelliğine ulaşma çabasında olan firmaları onurlandırmayı, konusunda iyi uygulamaların diğer firmalar tarafından da paylaşılıp uygulanmasını teşvik etmeyi, Bursalı firmaların iş başarılarının ve sürdürülebilir rekabet gücünün ulusal ve uluslararası düzeyde artmasına yardımcı olmayı amaçladığını belirtti. EFQM Mükemmellik Modeli’nin ölçek ve sektör ayrımı yapılmaksızın tüm kuruluşların yönetim yaklaşımlarını sorgulayabilmelerine imkan verecek bir çerçevede olduğuna işaret eden Elbay, modelin; kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları tarafından kurumsal başarılarını anlamalarını sağlayan bir öz değerlendirme aracı olarak kabul gördüğünü ve benimsendiğini söyledi. Özel kurumların yanında kamu kurumlarının da her yıl artan ilgiyle kalite çalışmalarına ilgi gösterdiğinin altını çizen Elbay, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Hazine Müsteşarlığı’nın da bu kurumlar arasında yer aldığını kaydetti.
“Son Başvuru tarihi 30 Eylül 2015 Çarşamba”
Sadettin Çiçek ise 30 Eylül 2015 Cuma gününe kadar alınacak kurumların başvurularının ardından, eğitimler ile başlayacak hazırlıkların yoğun bir şekilde devam edeceğini ifade ederek, ödül takvimine göre değerlendiriciler tarafından kurum değerlendirmesi ve saha ziyaretlerinin tamamlanacağını ve 16 Nisan 2016’da ödül alan kuruluşların açıklanmasıyla sürecin sona ereceğini belirtti.
Basın toplantısının ardından düzenlenen konferansta EFQM Mükemmellik Modeli’ni uygulamış ve geçtiğimiz Nisan Ayı’nda ödül almış olan; Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu (2014 Bursa Kalite Büyük Ödülü), Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi (2014 Bursa Kalite Başarı Ödülü), Bürosit (2014 Bursa Kalite Başarı Ödülü) ve Yazaki Otomotiv (2014 Bursa Kalite Başarı Ödülü) temsilcileri deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Ödülün Adı Değişti: Bursa Mükemmellik Ödülü
1998 yılından bugüne kentimizde Bursa Kalite Ödülü olarak adlandırılan organizasyonun adı değişti. EFQM tarafından Avrupa’da yapılan isim revizyonuna paralel olarak, öncelikle Merkez Yönetim Kurulu kararı ile ulusal ödül sürecinin adı Türkiye Mükemmellik Ödülleri olarak değiştirilmişti. Bu doğrultuda yerel ödül süreçlerindeki isim değişiklikleri de yapılarak önümüzdeki yıldan itibaren “Bursa Kalite Büyük Ödülü” yerine “Bursa Mükemmellik Büyük Ödülü”, “Bursa Kalite Başarı Ödülü” yerine ise “Bursa Mükemmellik Başarı Ödülü” isimleri kullanılacaktır.
Bursa Mükemmellik Ödülü takvimi:
Bursa Mükemmellik Ödülü Basın ve Paylaşım Toplantısı 18 Eylül 2015 Cuma
Kuruluşların Başvurusunun Son Günü 30 Eylül 2015 Çarşamba
Başvuran Firmaların Eğitimi 09 - 10 Ekim 2015 Cuma - Cumartesi
Başvuru Dokümanlarının Teslimi 08 Ocak 2016 Cuma
Değerlendiricilerin Eğitimi 08 - 09 Ocak 2016 Cuma - Cumartesi
Bireysel Değerlendirmelerin Başlaması 11 Ocak 2016 Pazartesi
Basın Toplantısı 09 Şubat 2016 Salı
Ara Değerlendirme Toplantısı 11 - 12 Şubat 2016 Perşembe - Cuma
Uzlaşım Toplantıları 27 Şubat 2016 Cumartesi
Saha Ziyaretine Kalan Kuruluşların Belirlenmesi 02 Mart 2016 Salı
Değerlendirici Saha Ziyareti Eğitim ve Planlanması 12 Mart 2016 Cumartesi
Saha Ziyaretleri 21 Mart - 01 Nisan 2016
Saha Ziyaretleri Sonuçları 05 Nisan 2016 Pazartesi
BMÖYK Değerlendirme Sonucu 11 Nisan 2016 Pazartesi
BMÖ Jürisi Değerlendirme Sonucu 14 Nisan 2016 Perşembe
Ödül Alan Kuruluşların Duyurulması - Ödül Töreni 16 Nisan 2016 Cumartesi
Geri Bildirim Raporlarının Gönderilmesi 25 Nisan 2016 Pazartesi
2015 BMÖ Değerlendirme Toplantısı 12 Mayıs 2016 Perşembe
Kurumlar ile Geri Bildirim Değerlendirme Toplantısı 02 Mayıs -10 Mayıs 2016
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EFQM Mükemmellik Modeli hakkında
EFQM Mükemmellik Modeli, kısaca EFQM olarak anılan Avrupa Kalite Yönetim Vakfı tarafından sanayi ve akademisyenlerden oluşan bir grup ile geliştirilerek 1991 yılında tüm dünyaya duyurulmuş olan bir yönetim modelidir.