36. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

36. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nde (BUSİAD) 36. Olağan Genel Kurul heyecanı yaşandı. Kültürpark içindeki BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen Genel Kurul’da Günal Baylan, üyelerin oylarıyla Başkanlık görevini Oya Yöney’den devraldı.

Tek listeyle gidilen seçimde BUSİAD’ın 8. Başkanı olan Günal Baylan, gösterilen güvene layık olmak için yoğun bir çalışma temposunda olacaklarını ve BUSİAD’ın kamuoyunda farkındalık yaratan projelerini artırarak sürdüreceklerini söyledi.

Kullanılan oyların tamamını alan Günal Baylan’ın Yönetim Kurulu listesi; Selim Tarık Tezel (Başkan Yardımcısı), Tuncer Hatunoğlu (Başkan Yardımcısı), Halit Cem Çakır (Başkan Yardımcısı), Ali İhsan Türkmen (Sayman) ve üyeler Ahmet Özkayan, Ali Türkün, Erdal Elbay, Ergun Hadi Türkay, Hakan Oktar, Neşe Yıldırım, Şükrü Erdem ve Zeki Erdal Şimşek’ten oluştu.

Divan Başkanlığı’nı İbrahim Yaşar’ın yaptığı Genel Kurul’da BUSİAD’ın 2014 yılı tahmini bütçesi 865 bin lira olarak karara bağlandı.

İŞ DÜNYASI BELİRSİZLİĞİ SEVMİYOR…

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan BUSİAD’ın 2012-2014 dönemi Başkanı Oya Yöney, Türkiye’de yaşanan son gelişmelere atıfta bulunarak, ülkenin belirsizliğe sürüklendiğini savundu. “İş dünyası olarak belirsizliği sevmiyoruz. 2014’ün seçim yılı olacağı düşünülürse bu belirsizlik bizleri daha da tedirgin ediyor. BUSİAD olarak; bu dönemin ‘yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırıcı, yerli üreticiyi koruyan’ çözüm planları ile hızla atlatıldığını görmek istiyoruz. Sanayimizin gücünün, dünyada da güçlü ve demokratik Türkiye imajı ile birlikte tanınmasını arzu ediyoruz” diyen Yöney, öte yandan, yasama-yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak işlemesini istediklerini de vurguladı.

İş dünyası olarak; ekonominin, gündemde siyasetin önüne geçmesini beklediklerini belirten Yöney, ülkede artan risk algısının son 10 yılda ortaya konulan performansı gölgelemesini istemediklerini kaydetti.

GÖSTERGELER TERSİNE DÖNÜYOR…

Yöney, genel ekonomik konularla ilgili diğer görüşlerini de şu şekilde aktardı:

“Döviz kurunun önemini bir kez daha derinden yaşadığımız, Türk Lirası’nın dolar karşısında aşırı değer kaybettiği günlerdeyiz… Sermaye birikiminin olmaması, tasarruf açığı problemleri ve büyüme ihtiyacımız, özel sektörün döviz borcu, cari açık problemi… Bunların hepsi ülkemiz gerçekleri… Gelişmiş ekonomilerin sıkıntıya düşmesiyle birlikte girilen düşük faiz ortamı ve piyasalara enjekte edilen bol likidite, gelişmekte olan ülkelere bir fırsat yaratmıştı. 2008 krizi ile girilen bu ortam yine aynı ekonomilerdeki düzelme göstergeleri ile terse dönmüş gibi görünüyor.”

BUSİAD’DA PROJELER SÜREKLİLİK ARZ EDER…

Başkanlığı dönemindeki son iki yılda, BUSİAD’ın da kendini ülke ve dünya gündemine göre konumlandırmaya çalıştığını anlatan Yöney, “Gelecek hayallerimize bugünden temel atmanın gayreti içinde olduk. Gelecekte katma değeri yüksek üretim yapmak, küresel rekabette yüksek teknoloji ile var olmak ve her alanda dışa bağımlılığı azaltmak vizyonu ile çalıştık. Bu anlamda savunma sanayini Bursa’nın gündemine ilk biz getirdik. ‘Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu’na ‘Yenileşim Ödülü’nü de ekleyerek yenileşimin süreç olarak ele alınmasını sağladık. Efektif staj uygulamalarımız yüksek lisans ve doktora tez konularının sanayiden seçilmesi ile nitelikli insan kaynağına katkıyı hedefledik. Lojistik Köy, heyecan ile çalıştığımız konulardan bir diğeri oldu. Bu yıl 36. yaşını kutlayan BUSİAD’da projeler süreklilik arz eder. Bir sonraki yönetim, projeleri devam ettirmekle kalmaz, gelişimi konusunda yenilikçi davranır. BUSİAD’ın sivil toplum örgütleri içinde en önemli özelliği budur” diye konuştu.

BUSİAD’DA GÖREV ALMAK BİZLER İÇİN ONURDUR…

BUSİAD’ın yeni Başkanı Günal Baylan da konuşmasına, “36 yıl önce sahip oldukları vizyonla,  çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan sivil toplum hareketinin gücünü gören değerli büyüklerimiz, kapalı ekonomilerin verdiği sıkıntılara ortak akılla yaklaşıp çözüm önerileri getirmek için bir araya gelerek BUSİAD’ı kurdular” diyerek başladı.

BUSİAD’da bugüne kadar görev alan Yönetim Kurullarının sergilediği duruş ve çalışmalarla Derneği bugünlere başarıyla getirdiğini anlatan Baylan, “Gücünü üyelerinden alan BUSİAD’da görev almak bizler için onurdur” dedi. Başarılarından dolayı teşekkür ettiği Oya Yöney ve Yönetim Kurulu’nun, gösterdiği liderlik ve yüksek performansla kendilerine örnek olduğunu belirten Baylan, keyifle anılacak, gurur duyulacak bir dönem geçirdiklerini vurguladı.

TEMEL BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR…

Güncel konulara da değinen ve “Gezi olayları ile 17 Aralık’tan bu yana yaşananları gördükçe ülke olarak demokrasi ve adalet konusunda ne kadar eksiğimiz olduğumuzu  üzülerek tespit ettik” diyen Baylan, bireyi ön planda tutan, hak ve özgürlükleri kısıtlamayan, erkler arası dengeyi gözeten, yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlayan temel bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Baylan, “Bu Anayasanın ışığında; nitelikli eğitim alan, demokratik, yurttaşlık ve insan haklarını bilen, ihtiyacı olan bilgiyi kaynağından okuyarak öğrenen aydın bir nesle de İhtiyacımız var. Eğitim konusunda uzun seneler sonra neticelerini alabileceğimiz bu hayalin, sağlam bir zemine oturtulması  için çalışma yapmak zorundayız. BUSİAD olarak kenarda duramayız. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ortaya konulan İnsani Gelişmişlik Endeksi sonuçları, bu tespitin en güçlü kanıtı durumundadır” diye konuştu.

KALİTELİ YAŞAM İÇİN KATILIMCI OLMALIYIZ…

BUSİAD’ın faaliyetleri arasında; sürekliliği olan çok kıymetli etkinlikler olduğunu ve bunları üyelerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Baylan, şöyle devam etti: “Değerlerimiz, ilkelerimiz ve misyonumuz doğrultusunda iş dünyamızın rekabet gücünü etkileyen tüm unsurlar ile sektör politikalarını dikkatle izleyerek, sektörel dernekler ile işbirliği yapacağız. Üreterek ülke ekonomisine katkı veren bizler, dünya üzerindeki uygulamaları görüp bilmemize rağmen, özellikle şehrimiz ile ilgili projelerde etkin olmakta zorlanıyoruz. Yapılan planlama ve projeleri yıllar sonra tenkit  etmemiz, yapılan yanlışları düzeltmiyor. İş insanı olarak hak ettiğimiz kaliteli yaşam için katılımcı olmamız gerekiyor. Bu konuyu da üyelerimizin desteğiyle etkin hale getireceğiz. Yeni dönemde üyelerimizin yüksek katılımıyla gerçekleştirmek istediğimiz gezi, eğlence, kültürel ve sanat etkinlikleri olacak. 2014 yılının  2013 yılından daha zor geçeceğini, dolayısıyla üyelerimizden Yönetim Kurulumuza destek vermelerini bekliyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Yönetim Kurulu Faaliyet ve Denetim Kurulu raporları ile 2013 yılı hesap durumu okundu ve tasdik edildi. Yönetim ve Denetim Kurullarının ayrı ayrı ibra edilmesiyle devam eden BUSİAD Genel Kurulu’nda; üyelerin oylarıyla Haysiyet Divanı; İbrahim Orhan, Ahmet Kurtçebe Alptemoçin ve Şerif Arı’dan, Denetleme Kurulu ise; Denizhan Sezgin, Sedat Atkın ve Şevki Boran’dan oluştu.