Ar-Ge merkezleri aradıkları nitelikli personele kavuşuyor.
İş dünyasının Ar-Ge birimlerinde görev yapacak nitelikli ve donanımlı Ar-Ge mühendisi talebi doğrultusunda BUSİAD’ın öncülüğünde şekillendirilen ve Uludağ Üniversitesi ile TOFAŞ, Bosch ve Martur firmalarının da destek verdiği Sertifikalı Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’nın bilgilendirme toplantısı BUSİAD Evi’nde yapıldı.
Bursa’nın önde gelen sanayi kuruluşlarının Ar-Ge merkezi yetkililerinin hazır bulunduğu toplantının konuşmacıları BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Bosch Dizel Sistemleri Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Çağdaş Bayram, Martur - Ar-Ge Direktörü Recep Kurt, TOFAŞ İleri Araştırmalar Yöneticisi İsmail Durgun ve Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dokur’du. Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Bursa’nın otomotiv, tekstil ve makine endüstrileri başta olmak üzere farklı sektörlerde yenilikçi ürün ve hizmetler ürettiğine dikkat çekerek; kentte Ar-Ge merkezlerinin sayısının artmasına paralel olarak bu merkezlerde görev alan personelin niteliğinin de giderek önem kazanmaya başladığını kaydetti. İş dünyasından bu yönde gelen talebi değerlendirmek amacıyla BUSİAD uzmanlık grubunda bulunan Bosch, Martur ve TOFAŞ temsilcileri ile birlikte konuyu değerlendirdiklerine ve ilk etapta bünyesinde Ar-Ge merkezi olan firmalara yönelik bir anket çalışması düzenlediklerine değinen Baylan, çıkan sonuçlar çerçevesinde Ar-Ge merkezlerinin ihtiyaç duydukları konuları saptadıklarını belirtti. Baylan, sonrasında Uludağ Üniversitesi ile birlikte konuyu detaylandırdıklarını ifade ederek, “İş dünyası yeni mezun olan öğrenciyi bazı konularda yeterli bulmadığından bu öğrencileri işe aldığında onları yetiştirmek için en az 2-3 yıl zaman harcıyor. Bu süre de onlara uzun geliyor. O nedenle Uludağ Üniversitesi 4. sınıf mühendislik öğrencilerini okulları sürerken bu sertifika programına dahil ederek, eğitimleri süresince de firmalarla temas halinde olmalarını sağlamayı planladık. Bu süreçte iş dünyası da bu öğrencilere sahip çıkacak. Öğrencilerin sanayinin talep ettiği şekilde yetişmesini ve mezun olduklarında hazır olarak işe başlamalarını amaçlıyoruz” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Şükrü Dokur da, proje kapsamında ilk etapta 25 öğrencinin bu programa dahil olmasını planladıklarını ve öğrenci başına maliyetlerin 5 bin TL civarında olacağını kaydetti. Önümüzdeki dönem start alacak programın 6 ay süreceğinin ve verilecek derslerin 300 saati bulacağının altını çizen Dokur, “Bu proje ülkemizin ve Bursa’nın bir ihtiyacı. Proje kapsamında hem temel eğitimler hem de destekleyici eğitimler var. Eğitimcilerimiz üniversitemizin öğretim üyelerinden. Şehir dışından da hocalarımız gelecek ve uzman eğitmenlerin de katkısı ile tamamlanacak bir eğitim süreci olarak. Eksiklerimiz olabilir ancak zaman içinde bu eksikleri görerek tamamlama şansımız olacak. Pilot uygulama Uludağ Üniversitesi mühendislik son sınıf öğrencileri arasında olacak. Sonra zamanla firmaların Ar-Ge departmanlarında çalışanlar ya da mezunlar da bu programa dahil olabilecek” diye konuştu.
“Projenin kurumsal sosyal sorumluluk yönü de var”
Bosch Dizel Sistemleri Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Çağdaş Bayram da yola çıkarken Uludağ Üniversitesinden destek aldıklarını ve temel amaçlarının Bursa’da sanayinin ihtiyaç duyduğu bir alanda önemli bir boşluğu doldurmak olduğunu söyledi. Projenin kurumsal sosyal sorumluluk yönünün de olduğuna işaret eden Bayram, “Sadece firmaların taleplerini gözetmedik. Öğrenciler de kendilerine bir şeyler katsın ve Bursa’dan alınan yine Bursa’ya verilsin istedik. Tabi ana öncelik nitelikli Ar-Ge personeli ihtiyacının hızlı ve kesin bir şekilde karşılanabilmesi. İş dünyasından gelecek katkılarla programı daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Dolu dolu geçecek bir süreç sonunda beklediğimiz nitelikte elemanların istihdam edilebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamalara katkı yapan Uludağ Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç Dr. Aydem Çiftçioğlu da projeye başlarken sanayiye nitelikli ve donanımlı personel yetiştirmeyi amaçladıklarına değinerek, bunun için bir bütçe belirlediklerini ve söz konusu projenin Türkiye’de belki de ilk kez hayata geçirileceğini kaydetti. Doç Dr. Çiftçioğlu şöyle devam etti: “Öncelikle bu projenin hakkını verecek öğrencilerle tanışacağız ve onlardan başvuru alacağız. Eğitimler için İngilizce şartımız olacak. Çünkü eğitmenlerin bir kısmı İngilizce ders verecek. Not ortalamasına göre bir sıralama olacak ve sonrasında mülakat yapılacak. Sonuçta 25-30 öğrenci bu programa katılma şansı bulacak. Öğrenciler hafta sonu düzenli ve planlı bir eğitime tabi tutulacaklar. Eğitimlere devam zorunluluğu olacak. Amacımız; donanımlı, direkt istihdam edilebilecek, yeni projelerde görev alabilecek ve çalıştıkları kuruma değer katacak kişiler yetiştirmektir.