Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı 2018’de hedef büyüttü.
Geçtiğimiz yıl 2 dönem olarak organize edilen ve katılımcıların sanayide istihdamı anlamında yüzde 82’lik başarı elde eden Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı 2018 yılı çalışmaları, Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB) gerçekleştirilen toplantı ile start aldı. Toplantıda programın 2018 yılında izleyeceği seyir, eğitimin içeriği, eğitmenler ve eğitim yeri gibi konu başlıkları değerlendirilerek gerekli alanlarda revizyon yapıldı. Alınan kararlar çerçevesinde 2018 yılı sonunda programı tamamlayarak sertifika alan daha fazla kişinin sanayide istihdam edilmesi ve başarı çıtasının yükseltilmesi hedefleniyor.
BUSİAD ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliği ile hayata geçirilen Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı 2018 yılı değerlendirme toplantısı, Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB) gerçekleştirildi. Toplantıya UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, Proje ve Uygulama Şubesi Müdürü Sevcan Özkök ile Proje Sorumlusu Şebnem Eren, BUSİAD Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar ve Genel Koordinatör Basri Tüfekçioğlu’nun yanı sıra, TOFAŞ, Oyak Renault, Martur ve Coşkunöz Holding firmalarının Ar-Ge ve İK birimi yöneticileri katıldı. Toplantının başında söz alarak katılımcılara teşekkür eden UİB Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Kolbaşı, 2017 yılında örnek bir model ortaya koyduklarını ve yılı başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını söyledi. Kolbaşı, gerekli değerlendirmeleri yaparak programın 2018 yılı içinde daha da başarılı hale gelmesini hedeflediklerini belirtti.
“Program gerçek amacına sadık kalarak yol alıyor”
Toplantıda bir sunum yapan Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı Koordinatörü Dr. İsmail Durgun da, 2017 yılında gerçekleştirilen 2 dönemlik eğitimin çıktılarını katılımcılarla paylaştı. Programın geçtiğimiz yıl tüm paydaşların desteği ile başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade eden Dr. Durgun, sertifika almaya hak kazanan 52 kişiden 22’sinin istihdam edilebilir durumdayken, geriye kalanların da yüksek lisans - lisans öğrenimine devam ettiğini ve staj yaptığını belirtti. İstihdam edilebilir durumda olan kursiyerlerden 18’inin sanayide çeşitli firmalarda iş başı yaptığını hatırlatan Dr. Durgun, böylece programda yüzde 82’lik bir istihdam başarısı elde edildiğinin altını çizdi. Dr. Durgun, şöyle devam etti: “Program çerçevesinde BUSİAD çatısı altında bir program düzenleme kurulu oluşturuldu ve bu kurulda TOFAŞ, Bosch, Martur ve Coşkunöz Holding yer aldı. Programa farklı bölüm ve uzak illerden 782 başvuru geldi. Başvuranların yüzde 37’si yani 289’u İngilizce seviye tespit sınavına, yüzde 25’i yani 196’sı mülakata girdi. Mülakat sonrasında 30’ar kişilik 2 grup oluşturuldu. Bu iki gruba kısa ve uzun dönem olmak üzere 2 periyotta toplam 38 farklı ders ve alanında uzman profesyonellerce 288 saat eğitim verildi. İngilizce eğitimine de bu süreçte ekstra önem verildi. Mart’ta başlayıp Aralık’ta sona eren uzun dönemden 27 kişi mezun olurken, yaz aylarında gerçekleştirilen kısa dönemden de 25 kişi mezun oldu. Sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin 41’i lisans, 11’i de yüksek lisans mezunu idi ve bölümleri de makine, otomotiv, endüstri, mekatronik, imalat ve raylı sistemler mühendisliğinden oluşmaktaydı. Program kapsamında öğrenciler toplam 10 adet proje gerçekleştirme şansı buldu ve çeşitli firmalarda uzun dönem staj yaptı. Programın en önemli çıktılarından biri de istihdam edilen kişilerin çoğunun, firmaların Ar-Ge birimlerinde görev alması oldu. Bu anlamda programın gerçek amacına sadık kalarak yol aldığını söylemek mümkün.
Dr. İsmail Durgun’un sunumunun ardından programın daha başarı olması adına 2018 yılında izleyeceği seyir, kursiyer seçim kriterleri, mülakatta izlenecek yöntemler, eğitimin içeriği, eğitmenler, eğitim yeri gibi konu başlıkları değerlendirilerek gerekli alanlarda revizyon yapıldı. Alınan kararlar çerçevesinde 2018 yılı sonunda programı tamamlayarak sertifika alan daha fazla kişinin sanayide istihdam edilmesi ve başarı çıtasının yükseltilmesi hedefleniyor.