"Beynimiz görmek için çalışıyor"

"Beynimiz görmek için çalışıyor"

Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tevfik Alıcı, insan beyninin, doğrudan yüzde 50, dolaylı da neredeyse tamamının, görme ile ilgili işlerle ilgilendiğini söyledi.
 
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında gerçekleştirilen Felsefe Söyleşileri dizisinin beşincisi BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi. 
"Görsel Bilinç Beynimizin Neresinde?" başlığıyla gerçekleşen söyleşide Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Alıcı, insan beyninin yüzde 50'sinin doğrudan geri kalanının da dolaylı olarak görmeyle ilgili çalıştığını söyledi. Prof. Dr. Tevfik Alıcı, gösterdiği örneklerle işitme duyusunun bile görerek tamamlandığını gösterdi. Prof. Dr. Alıcı, miyavv diye bir ses duyulduğunda kedi sesi, ancak resmi görüldüğünde, kedi dendiğini katılımcılara deneyimleterek, "Sesleri ve kokuları bile çogunlukla görerek tamamlıyoruz" diye konuştu.
Prof.Dr. Alıcı, insan beyninin gerçeği değil görmeye gereksinim duyduğu şeyleri görmeye odaklandığını kaydederek, bilinç çalışmalarının da ağırlıklı olarak görsel bilince odaklandığını ifade etti.
"Bilinç bir insanın öznel yaşantısının tümüdür" diyen Prof. Dr. Alıcı, bilincin aktarılamazlık, bütünlük  ve öznellik gibi üç özelliğinin olduğunu söyledi. Alıcı, bir başkasının neyi deneyimlediğini bilmenin tek yolunun o kişi olmaktan geçtiğini belirtirken, tıpa tıp birbirne benzeyen bir insan ve robotu ayırıcı en büyük özelliğin de öznel deneyimlere sahip olmaktan geçtiğini kaydetti.
Gördüğümüz renkleri, başka canlıların daha farklı gördüğünü de belirten Alıcı, ışık dalgalarının oluşturduğu renk paletinin sadece 100 milyarda 1'inin insan tarafından görüldüğünü söyledi. 
Prof. Dr. Alıcı'ya, söyleşi sonunda BUSİAD eski başkanlarından Mehmet Arif Özer tarafından Çağdaş Eğitim Koopertifi Kır Çiçekleri projesine yapılan bağış sertifikası sunuldu.