Bu bir mutluluğun resmidir
BUSİAD 2007 Meslek Ödülü kazanan gazeteci yazar Necati Akgün, ödülün kendisi için “mutluluğun resmi” olduğunu söyledi. Necati Akgün ile ödül töreni sonrası yaptığımız mini söyleşi şöyle:
BAKIŞ: BUSİAD Meslek Ödülünü kazandıktan sonraki duygu ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Necati Akgün: Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği ‘BUSİAD’’ Yönetim Kurulu’nun 2007 Meslek ödülüne layık görmesi benim için büyük bir mutluluk oldu. Basın mesleğine verilmiş 56 yıllık emeğin ve yaşamının sonlarına gelmiş bir kişinin meslek ödülünü alması onur ve gurur verici bir olaydır. Büyük ozan Nazım Hikmet’in Abidin Dino’ya “Mutluluğun resmini çizebilir misiniz Abidin?’’ dediği gibi bu ödülü almamın mutluluğunu da anlatmak çok zor.
BUSİAD Yönetim Kurulu bu şereşi ödüle beni layik görürken sadece basın mesleğime verdiğim hizmet ve katkıları göz önüne almamıştır. Bu ödülü kazanırken topluma ve yaşadığımız bu kente yapmış olduğum hizmetler de önemli rol oynamıştır sanırım. Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadisinde, “Gece yastığa başınızı koyduğunuzda bugün kendime, topluma ve memleketime ne gibi işler yararlı işler yaptığınızın muhasebesini yapın ve yarın ona göre hareket edin” der. Yaşamım boyunca bu sözleri kendime rehber edindim. Elimden geldiği kadar topluma ve memleketime yararlı işler yapmak için çalıştım. Önemli olan Türk toplumunun önemli bir bölümünün temsilcisi olan sanayici ve işadamları tarafından bu ödüle layık görülmemdir. Ömrümüm son çeyreğinde çizilen mutluluğumun resmi, çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım en büyük manevi miras olacaktır.
BAKIŞ: Bursa medyasının geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Necati Akgün: Bursa medyası Türk basınının lokomotifidir. Bursa medyası çok uzun yıllara dayanan geçmişi ile Türk basınında söz sahibidir. Şartlar, yazılı ve görsel basının büyük sermayenin, holdinglerin eline geçmesini gerektirmiştir.
Medya sektörü giderek paraya ihtiyaç duyulan ve sürekli olarak maddi katkı sağlayacak gücü olan işadamlarının eline geçmiştir.
Teknik açıdan olduğu gibi çalışanlar açısından da her geçen gün kendisini yenileyen Bursa basını, son dönemlerde maalesef siyasi iktidarların sözcüsü haline gelmiştir.
Bizim kuşağın 50 kusur sene önce yaşadığı iktidar baskısı bugün maalesef dolaylı da olsa basın üzerinde yaşanmaktadır.
Medyalardan sürekli olarak eleman çıkartılmaları bu sektöre bakış açısını ve gençlerin bu mesleğe yönelme isteklerini azaltmaktadır.
Her şeye rağmen Bursa basını geçmişi ile geleceği ile Türk basınının lokomotifi olacaktır.