Bulut bilişim BUSİAD'da konuşuldu.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu tarafından düzenlenen, "Bulut Bilişim ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri" toplantısı online olarak gerçekleştirildi.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Hatunoğlu'nun moderatörlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıda, açılışı yapan Hatunoğlu, "BUSİAD olarak iş verenin bilinçlendirilmesi, mühendis ve yöneticilerin bilinçlendirilmesi, yeni mezun gençlerin bilinçlendirilmesi, bir firma dijital dönüşüm yapmak istediğinde nasıl bir yol izlemeli ve son olarak da üniversite sanayi işbirliği. Türkiye'de üniversite sanayi işbirliğinde neler yapılmalı? Dünyadaki örnekleri farklı ülkelerden konuşmacılarla bir model oluşturulması için gündeme getiriyoruz" dedi.
Hatunoğlu'nun açılış konuşmasının ardından, Amazon Web Services Territory Manager Ebru Baybalı, bulut bilişimin, işletmelerin bilgi kaynaklarının, internet üzerinden istenildiği zaman kullandıkça ödeme fiyatlandırmasıyla sunulması olduğunu söyledi. Baybalı, çeviklik, maliyet, elastiklik, inovasyon ve dakikalar içinde dünyaya erişim gibi avantajları nedeniyle bulut bilişimin tercih edildiğini söyledi.
Bulut bilişimi her sektörün kullanabildiğini de kaydeden Baybalı, veri yedeklemek, felaket senaryosu, büyük veri analizi gibi pek çok nedenle bulut teknolojisinin tercih edildiğini söyledi.
Amazon Web Services Solutions Architect Onat Çelmen ise, dünya ve Türkiye'deki örnekler hakkında bilgiler verdi. Çelmen, Amerikan Futbol Ligi NFL'nin ve Formula 1'in de bulut teknolojisini kullandığını söyledi.
Amazon'un, pandeminin ardından 4 gün içinde yapay zeka destekli mesafe kontrolünü depolarında sağlayabildiğini ifade eden Çelmen, "Bunda bulut teknolojisinin de katkısı büyüktü. Bölge olarak belirlediğimiz 25, onun altında da 80'den fazla veri merkezi var. Tek başına bir şirketin sağlayamacağı bir durum bu. Güvenlik açısından da tek başına bir şirketin yapamayacağı bir iş.
Yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain, sanal gerçeklik, sesli asistan ve veri gölleri gibi işleri düşündüğümüzde, bulut bilişimi bunları sağlamış durumda.
Fabrikaların dijital ikizlerinin yapıldığını görüyoruz. Bu da bulut üzerinde gerçekleştirilebiliyor" dedi.
Techdata'dan Solutions Architect Bahadır Özgüven ise, "Bulut Bilişim Uygulamalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?" başlıklı bir sunum yaptı. Özgüven, hizmeti alan ile hizmeti erenin yapması gerekenler olduğunu ifade ederken, bulut bilişim hizmeti alırken, hizmet alınan şirketin güvenlik sertifakalarının niteliğinin de çok önemli olduğunu söyledi.