Bursa ile Ulyanovsk Bölgesi arasında iş birliği köprüsü kuruldu.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’da bulunan Rusya Federasyonu Ulyanovsk Bölgesi Vali Yardımcısı Dmitriy Bogdanov ve beraberindeki heyet BUSİAD’a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette Bursalı firmaların Ulyanovsk Bölgesinde hayata geçirebilecekleri potansiyel yatırım alanları değerlendirildi. Görüşmede, gerek Bursa’nın gerek Ulyanovsk Bölgesinin iddialı olduğu alanlarla ilgili komisyonlar kurulması ve gerekli araştırmanın yapılması kararı ön plana çıktı.
BUSİAD Evinde gerçekleştirilen ziyarette BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay’ın yanı sıra Başkan Yardımcısı Uğur Urkut, Genel Koordinatör Basri Tüfekçioğlu ve TİM’in Rusya Federasyonu Eski Ülke Masası Koordinatörü Şükrü Tetik de hazır bulundu. Vali Yardımcısı Dmitriy Bogdanov’a ziyarette Valilik Dış İlişkiler Departmanı Direktörü Ekaterina Smoroda, Başkortostan Bölgesi Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. İsmet Biner ve Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Aydar Gashigullin de eşlik etti. Ziyaretten duydukları mutluluğu ifade eden BUSİAD Başkanı Türkay, Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden olan Bursa’nın otomotiv, tekstil, makine, gıda ve mobilya gibi sektörlerde ön planda olduğunu belirtti. BUSİAD’ın 270 üyeye sahip olduğunu dile getiren Türkay, “Üyelerimiz 110 bine yakın kişiye istihdam sağlamaktadır. Ayrıca toplam ciroları 23 milyar doları, ihracatları da 12 milyar doları bulmaktadır. Böylesi büyük potansiyeli olan üye profiline sahip BUSİAD olarak, üyelerimizin Ulyanovsk Bölgesinde sanayi yatırımı anlamında neler yapılabileceği ile ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. Bursa önemli bir sanayi merkezi ve Türkiye’nin de sanayi anlamında önemli bir birikimi var. Bu birikimi dünyanın başka noktalarına da taşımak istiyoruz” diye konuştu.
“Ulyanovsk Bölgesi ile Bursa’nın çok ortak noktası var”
Kendilerini kabul ettiklerini için Başkan Türkay’a teşekkür eden Ulyanovsk Bölgesi Valilik Dış İlişkiler Departmanı Direktörü Ekaterina Smoroda, Rusya Federasyonu’nun ticaret yaptığı 80 ülke olduğunu ve bu ülkeler arasında Türkiye’nin ilk 5’te yer aldığını hatırlattı. Bursa ve Ulyanovsk Bölgesi arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri son derece önemsediklerine vurgu yapan Smoroda, bu ilişkileri geliştirmek adına da çeşitli kurum ve kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ulyanovsk Bölgesi ile Bursa’nın çok ortak noktası olduğuna değinen Smoroda, “İstanbul’a da gidiyoruz ancak Bursa’nın yeri ayrı. Bölgemizde üretim yapan bir Bursa firması da var. BUSİAD’la iş birliği yaparak söz konusu iş hacmini daha da geliştirmek adına neler yapılabileceğini değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
“Otomotiv ve havacılıkta önemli bir bölgeyiz”
Vali Yardımcısı Dmitriy Bogdanov da Ulyanovsk Bölgesi’nin Rusya Federasyonu’nun en hızlı gelişen bölgesi olduğunu ifade ederek, 1 milyon 300 binlik nüfusu ve Volga’dan denize açılan nehri ile demografik ve coğrafi anlamda avantajları olduğunu belirtti. Kara ve demir yolu ağları ile Rusya’nın merkezinde bulunduklarının altını çizen Bogdanov, “1000 km içinde 50 milyonluk bir nüfusa ulaşmak mümkün. Bölgemizde iş gücü pazarı ve tüketim gelişmiş durumda. Son yıllarda büyük oranda bir büyüme gerçekleşti ve bölgemize olan yatırımlar da yüzde 7 arttı” diye konuştu. Bogdanov şöyle devam etti: “Yatırım olarak Rusya Federasyonu içinde önemli bir reytingdeyiz. Bu da bölgemizde yatırım yapanlar için önemli bir gösterge. Bölgemizde yatırım, yüzde 100 yabancı sermaye şeklinde de olur ortaklık şeklinde de. Yılda 1 milyondan fazla araç üretimi yapıyoruz. Otomotiv alanında 100’den fazla firma bölgemizde ya da yakınlarda faaliyet gösteriyor. Havacılıkta da önemli başarılarımız var. Dünyanın en büyük kargo uçakları bizim eyaletimizde üretiliyor. Rusya’nın iki yeni uçağı için de üretim yapıyoruz. Otomotiv ve havacılık sanayisinde önemli bir yerde olduğumuz için bölgede yaşayanlar da tecrübeli. Alternatif enerji kaynaklarında Rusya Federasyonu içinde rüzgar enerjisi alanında lideriz. Kurulu gücümüz 50 megawatt ve 5 yıl içinde bunu 400 megawatta çıkarmayı hedefliyoruz. Çeşitli projeler gündemimizde ancak Türkiye ile iş birliklerini araştırıyoruz. Nükleer tıp ile ilgili projelerimiz var ve bu konuyla ilgili Türkiye’den büyük bir firma ile temastayız. Gerek Bursa’nın gerek Ulyanovsk Bölgesi’nin potansiyel gücü ile ilgili ayrı ayrı çalışmalar yaparak, sektörlerin güçlerini analiz etmek gerek. Bu alanda görev yapacak uzmanlar görevlendirelim ve komiteler oluşturarak iş birliği içinde araştırmalar yapalım. Bölgemizde üretim yapabilecek firmaları bölgeye çekmek adına özel yatırım statüleri ve serbest bölge imkanları olduğunu da bir kez daha vurgulamak isterim.”
Görüşmelerin ardından taraflar birbirine plaket takdim etti ve günün anısına toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.