"Bursa yükünü almış bir şehir"

"Bursa yükünü almış bir şehir"

Göç İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından düzenlenen, "Ekonomide uyum ve iş dünyası buluşmaları" toplantısında konuşan, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (BUSİAD) Ergun Hadi Türkay, Bursa'nın bir göçmen kenti olduğunu ancak yükünü de almış bir kent olduğunu söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay, Bursa'da Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte göçün giderek arttığını da ifade ederek, "Bu topraklar geleni doyurmuş. Gelen de bu topraklara karşı vefasını eserleriyle göstermiş" dedi.

"Başka bir Bursa yok. Ancak, ülkemizde başka Bursa olmaya aday çok şehir var" diyen Türkay, şöyle devam etti:

"Sayın BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da sık sık dile getirdiği gibi, "Türkiye'de Bursa gibi 10 tane daha şehir olması durumunda kronikleşen dış ticaret açığı sorunumuz ortadan kalkacaktır". Bu cümlelerin altına imzamızı atıyoruz. Evet Bursa'yı obez yapmak değil, gelişme potansiyeline sahip diğer kentleri Bursa seviyesine çıkarmak hedefimiz olmalı."

BUSİAD Başkanı Türkay, Bursa'da 180 bin Suriyeli göçmen olduğunu ve bunların en az dörtte birinin çalışmak zorunda olduğunun hesap edilmesi halinde, 40-50 bin kişinin çalışma hayatının içinde olmasının beklendiğini söyledi. Türkay, "Ancak 12 bin kişi kadarı resmi olarak çalışıyor. Bu da kayıt dışını işaret ediyor. Kayıt dışı haksız rekabete ayrıca göçmenlerin gayri insani koşullarda yaşamasına neden oluyor. Buna çözüm üretilmeli." dedi. Türkay, Almanya'ya giden Türk işçilerle bu durumun benzemediğini de kaydederek, "Orada iş vardı çalışacak insan yoktu. Bu kez bizde de işsiz sayısı az değil. Ama bir taraftan da işçi bulmakta zorlanıyoruz. İş aradığını söyleyen son rakamlarla 3 milyon 750 bin kişiye iş bulmak zorundayız. Bu rakama yakın bir göçmen nüfusu da çalışmak zorunda" diye konuştu.

Türkay, BUSİAD'ın konuya bakışını şu sözlerle özetledi:

"Bursa'nın daha da büyümesine engel olalım. Kendi insanımızla göçmenleri aynı alanlarda rakip hale getirecek istihdam politikalarından kaçınalım. Göçmenlerin gayri insani koşullarda kayıt dışı yaşamalarına göz yummayalım. Çoğunluğun dönmesini özendirecek politikalar oluşturalım. Çalışacak ya da iş kuracak göçmenleri ise geldikleri ülkelerle veya dillerle iş yapmaya özendirip yeni işler ve pazarlar elde edelim."

Toplantıya Bursa Göç İdaresi Müdürü Recep Batu başkanlık ederken, BTSO, BALKANTÜRKSİAD, RUMELİSİAD, Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ve MSİAD'tan temsilciler de katıldı.