Bursalı sanayicilerle bilişim dünyası temsilcileri bir araya geldi
Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) öncülüğünde hayata geçirilen ve federasyona bağlı BİSİAD ve BUSİAD’ın desteklediği Yazılım Projesinin ilk toplantısı, “Teknoloji Buluşmaları Yuvarlak Masa Toplantısı” adıyla BUSİAD Evi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalarının üst düzey yöneticilerinin yanı sıra kentte yazılım-donanım alanında faaliyet gösteren bilişim sektörü temsilcileri katıldı. Sanayicinin yazılım dünyasından talepleriyle birlikte projeyle ilgili görüş ve önerilerin ön plana çıktığı ilk toplantının ardından gerçekleştirilecek seri toplantılarla, projenin yol haritasının belirlenmesi ve bir sonuç raporunun hazırlanması amaçlanıyor.
MARSİFED’in yazılım sektörünün ülke ekonomisine katkılarını arttırmak amacıyla hayata geçirdiği ve elde edilen verileri raporlaştırmayı amaçladığı Yazılım Projesinin ilk toplantısı, “Teknoloji Buluşmaları Yuvarlak Masa Toplantısı” adıyla BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. Federasyona bağlı BİSİAD ve BUSİAD’ın desteklediği seri toplantılar dizisinin ilki, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalarının üst düzey yöneticileriyle, kentte yazılım-donanım alanında faaliyet gösteren bilişim sektörü temsilcilerini bir araya getirdi.
Toplantının açılında konuşan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler; günümüzde bilişim sektörünün katkısı olmadan büyük projeleri hayata geçirmenin mümkün olmadığını ifade ederek, bilişiminden faydalanarak yola çıkan bir firmanın ülke çapında hatta dünya çapında iş yapan bir firma haline gelebildiğini belirtti. Yazılım sektörünün özellikle sanayi ile buluştuğunda ülke ekonomisine sağladığı katma değerin farkında olduklarını ifade eden Karademirler, bu gerçekten hareketle bir yazılım projesi geliştirdiklerini kaydetti. Karademirler, projenin ilk adımı olarak konusunda uzman 9 kişiden oluşan ‘Otomotiv Sektörü Bilişim Analizi Komitesi’ kurduklarını dile getirdi.
Karademirler’in ardından söz alan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan da gerek otomotiv gerek bilişim sektörü adına toplantıya katılan tüm firma temsilcilerine teşekkür ederek, “BUSİAD olarak son yıllarda güncel bir konu olan Endüstri 4.0’ı sıkça işlemeye çalışıyoruz. MARSİFED de söz konusu projeyi bize sunduğunda konunun Endüstri 4.0’ı da ilgilendiren bir boyutu olduğundan heyecan duyduk. Proje çerçevesinde gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Bilindiği üzere günümüzde rekabet konusu ön planda. Ana sanayi yan sanayiye, yan sanayi de tedarikçisine iş veriyor. Bu proje çerçevesinde rekabeti kolaylaştırıcı, maliyetleri düşürücü ve verimliliği arttırıcı ortak çalışmalar da çıkabilir diye düşünüyorum. Tedarikçilerin bilişim alanındaki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurursak, oradan yan ve ana sanayiye ulaşmak daha kolay olacaktır” diye konuştu.
Toplantının moderatörlüğünü de yapan BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın da bilişim sektörü profesyonelleri adına tüm katılımcılara teşekkür ederek, MARSİFED öncülüğünde gerçekleştirilen söz konusu projenin şekillenmesi için, yine MARSİFED çatısı altında faaliyet gösteren bir dernek olarak gereken tüm desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
“Yüksek Teknoloji Üreten ve Kullanan Üreticiye Dönüşüm Hareketi”
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Otomotiv Sektörü Bilişim Analizi Komite Başkanı Ertan Yılmaz, projenin detaylarıyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Söz konusu projenin “Yüksek Teknoloji Üreten ve Kullanan Üreticiye Dönüşüm Hareketi” olarak adlandırıldığını belirten Yılmaz, “Projenin amacı sanayicimizi, yüksek teknolojiyi kullanarak katma değeri yüksek üretim ve iş modeline dönüştürmek ve ihtiyaç duyulan yüksek teknolojili ürünlerin ve hizmetlerin Bursa’da oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlamaktır” diye konuştu. Proje kapsamında ilk etapta otomotiv, tekstil, makine ve mobilya sanayi gruplarının işleneceğini kaydeden Yılmaz, proje çerçevesinde teknolojilere geçiş yapmış sanayicinin geçiş sürecinde yaşadıklarını paylaşmayı, sanayicinin teknoloji kullanım durumunu ve seviyesini tespit etmeyi, gelişmiş teknoloji ihtiyaç listesi oluşturmayı, mevcut teknoloji üretenleri ve seviyelerini tespit etmeyi ve sanayici ile teknoloji üreticilerini bir araya getirmeyi hedeflediklerine değindi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Projenin beklenen sonuçları, teknoloji firması - sanayici iş birliği ile üretilen teknoloji projeleri, sanayicinin yüksek teknoloji proje satın alımı ve uygulaması, sanayicinin ihtiyaç listesinin oluşturulması ve teknoloji firmasının üretilecek teknoloji fikirlerinin listesidir. Proje kapsamında temel prensip olarak ürün ve hizmet alınırken ucuz fiyat garantisi yerine değerinde fiyat satın alması ile tedarikçinin Ar-Ge ve sürdürülebilir kalite yaşamına katkıda bulunmak benimsenmiştir. Ayrıca ileri teknoloji üretmek isteyen girişimcinin önünü açan iş birlikleri yapmak da son derece önemlidir.”
“İleri teknoloji ihracatımızı arttırmamız gerekiyor”
Proje bilgilendirme toplantısının ardından moderatörlüğünü BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın’ın yaptığı ve iki oturum şeklinde organize edilen toplantıya geçildi. İlk oturumun başında konuşan Akın, 114 yıllık geçmişi olan bir otomobil firmasının mali değer anlamında geldiği noktaya elektrikli araç üreticisi Tesla’nın 14 yılda geldiğini ifade ederek, bilişim dünyasının otomotiv sektörü içerisinde kendisine geniş kullanım alanı bulduğuna dikkat çekti. Yeni nesil araçların ham maddesinin yazılım olduğunun altını çizen Akın, otomobiller içerisinde kullanılan kod satırı sayısının sosyal medya araçlarından, işletim sistemlerinden ya da bir uçakta kullanılandan daha fazla olduğuna vurgu yaptı. Akın, şöyle devam eti: “2016 yılı Temmuz ayında Türkiye’nin teknoloji ihracatı 289 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bunun içinde yüksek teknolojinin payı yüzde 3,1, orta yüksek teknolojinin payı 33,2, orta düşük teknolojinin payı yüzde 30,1 ve düşük teknolojinin payı da yüzde 33,6 seviyelerinde. Bizim ülke olarak ileri teknoloji ihracatını arttırmamız gerekiyor.”
Toplantı boyunca otomotiv sektörünün üst düzey yöneticilerinin bilişim dünyası temsilcilerinden talepleriyle, söz konusu projeyle ilgili görüş ve önerilerine yer verildi. Birbirinden değerli fikir ve önerilerin paylaşıldığı toplantı sonunda projenin yol haritasının şekillenmesi adına atılacak adımlar ve gerçekleştirilecek diğer toplantılar üzerinde duruldu.