BUSİAD, “Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu 4.0” paneline ev sahipliği yaptı.
Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ve BUSİAD iş birliği ile organize edilen “Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu 4.0” konulu panel, BUSİAD Evinde gerçekleştirildi. Panelde firma ile birlikte ailenin de kurumsallaşması gerektiği, aile şirketlerinin günümüz dijitalleşme sürecindeki değişimleri ve aile şirketlerindeki yönetim ve icra kurulu yapılanması ile bu kurulların görev ve sorumlulukları gibi konu başlıkları öne çıktı.
Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, TAİDER’in üstlendiği görev itibarı ile son derece önemli bir sivil toplum kurulu olduğunu ifade ederek, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği ile ilgili gerçekleştirdiği çalışmaları son derece önemsediklerini belirtti. Türkay, etkinliğe katılan tüm konuklara teşekkür ederek, verimli bir panel geçmesini diledi.
Türkay’ın ardından söz alan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü de firmalarda yaşanan büyümenin getireceği değişim ve dönüşümü iyi kurgulamak gerektiğini ifade ederek, günümüzde şirketlerin sadece kar elde etmelerinin değil, bu karı nasıl elde ettiklerinin de önem kazandığını belirtti. Dünya üzerindeki girişimlerin yüzde 75’ini, Türkiye’deki girişimlerin ise yüzde 90 - 95’ini aile şirketlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Öğücü, aile şirketlerinin dünya ekonomilerinin lokomotifi olma özelliğini yüzyıllardır sürdürdüğüne vurgu yaptı. Öğücü, Türkiye’deki firmalarda nesil geçişleri anlamında en kritik dönemden geçildiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de tam anlamı ile nesiller arası geçiş dönemindeyiz. Söz konusu firmaların sürdürülebilirliği ve geleceğe taşınması adına en önemli kavram kurumsallaşmaktır. Ancak sadece firmanın kurumsallaşması yeterli değildir. Firma ile birlikte ailenin de kurumsallaşması gereklidir. İçinde bulunduğumuz zorlu ekonomik ve siyasi şartlar nasıl olursa olsun kurumsallaşmaktan vazgeçemeyiz” diye konuştu. Öğücü, şöyle devam etti: “Dijital dünyanın getirdikleri ve bu dünyanın faydaları anlamında firmalarımız belirli bir bilinç seviyesine ulaşmış durumdalar. Ancak söz konusu değişim eğrisi son derece hızlı. Dünyada yapay zeka, big data ve robotların hayatımıza girmesi artık daha fazla konuşuluyor. Aile şirketleri de günlük faaliyetleri dışında gelecek 5 - 10 yıllık süreçteki varlıklarını, konuşulan bu kavramlar ışığında planlamak zorundalar. Dünyada teknoloji hızla değişiyor. Peki firmalarımız bu değişimin neresinde ve değişim hızının farkında mı? Hızla değişen dünyada bizler aile şirketlerindeki bu değişimi ve dönüşümü de gözlemleme şansı bulacağız.”
Panelde önemli soruların yanıtlar arandı
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını TAİDER Bursa İl Temsilcisi ve Ünver Group 3. Nesil Üyesi Dilara Korgavuş’un yaptığı ve Odgers And Berndtson Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel’ın konuşmacı olduğu panele geçildi. Panelistler, tecrübelerinden yola çıkarak yeni nesil yönetim kurullarının çalışma şeklinin pratikte sürdürülebilir olması için bugünden neler yapılması gerektiği ile ilgili fikir ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Panelde ayrıca aile şirketlerindeki kurumsallaşma, aile şirketlerindeki yönetim ve icra kurulu yapılanması ile bu kurulların görev ve sorumlulukları, yönetim ve icra kurullarının sürdürülebilir performansının arttırılmasına yönelik çalışmalar ve Dijitalleşme 4.0 ile aile şirketlerinde yeni nesil yönetim kurulları arasındaki bağlantı gibi konu başlıkları üzerinde duruldu. Panelin sonunda etkinliğe katılan tüm konukların katılımı ile geleneksel hatıra fotoğrafı çektirildi.