BUSİAD Başkanı Günal Baylan, erken seçim sürecini değerlendirdi

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, erken seçim sürecini değerlendirdi

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, erken seçim sürecini değerlendirdi

Dünya ekonomisinde kur savaşları ve FED’in faiz artırımı gibi risklerin bulunduğu mevcut durumda; iç talebin zayıf seyri, ihracatın düşen TL’ye rağmen daralmasına bağlı olarak dış ticaret açığının artması ve düşük faiz döneminin sona ermesi gibi faktörler dikkate alındığında Türkiye ekonomisi için risklerin ciddi anlamda biriktiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonominin düşük bir büyüme düzeyine mahkûm olma ihtimali ile karşı karşıyayız. Buna, siyasi arenada yaşanan gelişmeler de eklendiğinde Türkiye ekonomisini önümüzde dönemde sıkıntılı günler beklediğini söyleyebiliriz.

Mevcut siyasal belirsizlikler ve sonbaharda yaşanacak erken seçim atmosferi, politik risk primini de yükseltmekte ve makro dengelerin kalıcı bir biçimde bozulmasını beraberinde getirmektedir. Gelinen noktada 2015 yılının kayıp yıl olacağı, hatta 2016’ya dahi istenen performansla başlanamayacağı gerçeği ile karşı karşıyayız. Tüm bu olumsuzlukların iş dünyamızı etkileyeceğini biliyoruz.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Bursa’da üretim yapan çok sayıda sanayici ve BUSİAD üyeleri, gerçekleştirdikleri üretim ve ihracat hacmi ile hem şehir, hem ülke ekonomisi adına önemli katma değer sağlamaktadırlar. Büyük hacimli üretim potansiyeline sahip bu işletmelerin, erken seçimin doğurduğu belirsizliklere bağlı olarak mevcut üretim ve yatırım çalışmalarını bir anda askıya almaları ilk etapta çok beklenmeyebilir. Ancak seçim sonrası hükümet kurma çalışmalarının istenen seviyede gitmemesi ve yaşanacak siyasi istikrarsızlık ortamı, ülke genelinde olacağı gibi Bursa özelinde de üretim, ihracat ve ödemeler dengesi gibi alanlarda olumsuz hissedilecektir.

Ekonominin tüm birimleri için basiretli davranmanın ve karar almanın önemli olduğu bir sürece giriyoruz.  BUSİAD olarak bu süreçte üyelerimizin ve ekonomi içinde yer alan diğer oyuncuların söz konusu tüm bu olumsuz senaryolara bağlı olarak, ani ve keskin kararlar almayacağını ve mevcut çalışmalarını aksatmadan sürdüreceğini düşünüyorum.

Günal Baylan
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı