BUSİAD, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen ve BUSİAD Evi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan; Türkiye’nin 2. SİAD’ı olarak kurulan BUSİAD’ın 37 yıldır Bursa sanayisi ve ticareti ile hizmet sektörünün sürdürülebilir kalkınması, sosyal ve kültürel yaşamın geliştirilmesi için çalışan, ülke çapında tanınan, saygın bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. BUSİAD’ın yerel, ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birliği yaparak toplumun ekonomik, kültürel ve sosyal yapısına katkıda bulunduğunu ifade eden Baylan, “BUSİAD, misyonu doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirirken; aynı zamanda yaşam kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayan, sosyal, bilimsel, sanatsal ve kültürel gelişimi destekleyici çalışmalarda da bulunmaktadır. Toplumun ayrılmaz bir parçası ve katılımcı üyesi olarak toplumun ihtiyaçlarına her zaman duyarlıdır. Bu anlamda Birleşmiş Milletler’in Küresel İlkeler Sözleşmesi BUSİAD’ın misyon, vizyon ve değerleri ile örtüşmektedir. Yönetim kurulumuz sürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren sözleşmeye destek verme kararı almıştır” diye konuştu.
“Global Compact, daha iyi bir dünya için sorumluluk üstlenme beyanıdır”
Baylan’ın ardından söz alan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden de konuşmasına Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin tarihçesi ile başlayarak süreçle ilgili bilgi verdi. UN Global Compact’ın 1999 yılında dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Davos’ta yaptığı bir konuşmaya dayandığını ifade eden Argüden, Annan’ın bu konuşmada dünyanın daha yaşanabilir bir yer haline gelmesi arzu ediliyorsa, bu sorumluluğun sadece devletlere bırakılamayacağının altını çizdiğini kaydetti. Bu sorumluluğu bireylerin, şirketlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademik dünyanın birlikte üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Argüden, “Global Compact, başta kurumların daha iyi bir dünya için sorumluluk üstlenme beyanıdır. Global Compact’e üye olmak çok kolay. Üyelik, kurumun en tepesindeki yöneticinin her yıl Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu 4 ana konuda 10 temel ilkede ne yaptığını BM Genel Sekreteri’ne kamuya açıklanabilir bir rapor olarak sunma taahhüdünü içeriyor. Tüm kurum ve kuruluşlar kendi hedefini kendi koyuyor ve en tepe yöneticisi de bu hedefleri imzalıyor. 100’ü aşkın ülkede 12 bin üyesi olan Global Compact, küresel ilkelerle hareket ediyor ve teknik standartlar koymuyor” diye konuştu. Global Compact’e üye kurum ve kuruluşların her yıl daha iyi bir rapor ortaya koyma hedefiyle kendileri ile yarıştığını dile getiren Argüden, “Söz konusu ilkelerle ilgili yapılan ölçüm ve raporlamalar, kurumlar açısından risk yönetimi de sağlıyor. Eğer sistemde bir zafiyet varsa böylece tespit edilmiş ve o konularla ilgili strateji geliştirilmiş oluyor. Bu nedenle sürece ne kadar erken başlanırsa kurum kültürü de o kadar hızlı adapte olur ve o kadar çok yol alınır. Çünkü güç olan öğrenme hızıdır” diye konuştu.
“Türkiye’de KOBİ’lerin para ve pazar ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyoruz”
Türkiye’de 300’den fazla kurum ve kuruluşun Global Compact’e üye olduğunu ifade eden Argüden, Türkiye’de bu alanda yürütülen çalışmalara sektör bazında yaklaşıldığını, bunun da başarı getirdiğini kaydetti. Argüden, 2014 yılında “Çarpan etkili ilişkiler” ya da “Kazan-kazan ilişkileri” diye tabir ettikleri çalışmalar yürüttüklerine değinerek, “Çalışmalarımızda özellikle KOBİ’leri hedefledik. Türkiye’de KOBİ’lerin paraya ve pazara ihtiyaçları var. Bankaların kredi şartnamelerine Global Compact’in ilgili ilkelerini koymalarını istedik. Böylece süreç daha kolay işleyecekti. Gelinen noktada Türkiye’deki bankalar bu sistemi uygulamaya başladı. Kredi kullanmayanlara da pazar bulma yönünde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Global Compact’in tamamen gönüllülüğe dayalı olarak, başta 10 ilke ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne uymayı taahhüt ettiğini belirten Argüden, tüm kurum ve kuruluşları Global Compact’e üye olmaya ve ülkenin yaşam kalitesini arttırmaya davet etti.
Panelde UN Global Compact imzacılarının iyi uygulama örnekleri aktarıldı
Argüden’in ardından söz alan konuşmacılar da UN Global Compact’in 10 İlkesi hakkında bilgi verdi. AKUT Vakfı Genel Müdürü ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Jülide Ergin insan haklarıyla ilgili ilkeleri, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Saha Sorumlusu Kadir Uysal iş yerindeki çalışma standartlarıyla ilgili ilkeleri, Global Compact Türkiye İstanbul Ofisi Koordinatörü Derin Şenerdem çevreyle ilgili ilkeleri ve Şeffaflık Derneği Özel Sektör Birimi Kıdemli Uzmanı ve Baş Araştırmacısı Özlem Zıngıl da yolsuzlukla mücadele ile ilgili ilkeleri tanıttı.
İlkelerle ilgili bilgilendirmelerin ardından Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamış şirketlerin görüş ve bilgilerinin paylaşıldığı panele geçildi. Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in başkanlığında gerçekleştirilen panele katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Coca-Cola İçecek Kurumsal İletişim Direktörü Aykan Gülten, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur ve TOFAŞ Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir; UN Global Compact imzacıları olarak kurumlarında gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili bilgi verdi.