BUSİAD, Brunel Üniversitesi İnovasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cem Selçuk’u ağırladı.
Merkezi Londra’da bulunan Brunel Üniversitesi İnovasyon Merkezi’nin Müdürü Prof. Dr. Cem Selçuk, Avrupa Birliği'nin hibe ve maddi kaynak destekli projelerinin hazırlanması, kaynak bulunması ve yürütülmesi konularındaki bilgi ve deneyimlerini BUSİAD üyelerine aktardı.
BUSİAD Başkanı Günal Baylan; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Ergun Türkay, BUSİAD eski Başkanı Celal Beysel, Bursa’nın önde gelen işadamlarından Mehmet Erbak ve Nezir Gencer ile 20’ye yakın üye işletmeden temsilcinin katılımıyla BUSİAD Evi’nde yapılan toplantıda; Ar-Ge temelli ekonomiye katkı sağlayacak projelerin, AB’den destek alabilmesi yönünde, Dernek olarak üyelere yönelik gerekli bilgilendirmeleri yapmaya her zaman olduklarını vurguladı.
Celal Beysel de, Brunel Üniversitesi İnovasyon Merkezi ile farklı birkaç AB projesinde ortak çalışma yürüttüklerini, söz konusu kurumun bu alanda çok yetkin olduğunu ifade etti.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Cem Selçuk ise, akademik bir kurum olan Brunel ile ticari bir işletme olan TWI’nin kurduğu ve ağırlıkla sanayiye yönelik projeleri destekleyen araştırma merkezinin faaliyetlerine 2011 yılında başladığını belirtti ve halihazırda 40’dan fazla projenin çalışmalarını yürüttüklerini vurguladı.
AB’den destek alacak projelerde Türk firmalarını ön plana çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Selçuk, “Örneğin, AB 7. Çerçeve Programı kapsamında destek almak için başvuruda bulunan proje sayısı 1000’den fazla… Fakat Komisyon bunların içinde 50-60 tanesini uygulamaya değer buluyor. Biz o 50-60 proje içine, Türkiye’den bu işle alakalı, konsorsiyumda yer alabileceğini düşündüğümüz kurum ve kuruluşları da dahil etmeye çalışıyoruz” dedi.
“AB projelerine dahil olmak ve maddi destek alabilmek için sabırlı davranmak, pes etmemek esastır” diyen Cem Selçuk, bu manada kazanılan bilgi birikimi ile elde edilen avantajların ileriye yönelik firmalara çok ciddi tecrübe kazandıracağını da aktardı.
Selçuk, “Bursa’da Ar-Ge’ye yönelik çalışmalar yapan veya bu alanda yeni açılımlar kazanmak isteyen firmalara, AB kaynaklarından yararlanma noktasında ışık tutmak isteriz. Bu alandaki olumlu gelişmeler, yüzde 90 istek, yüzde 10 ise tesadüf olarak gelişiyor. En azından AB ortamında bulunmanın bile ciddi faydaları var. Aklınıza hiç gelmeyecek yeni bir endüstri aktivitesinde de kendinizi bulabilirsiniz. Bunlar tamamen mantalite meselesi. Bizim katılımcılarımızın büyük kısmı sanayiden… Ağırlıkla endüstriye odaklanıyoruz ki, ortaya çıkan projelerin ekonomiye direkt katkısı olsun” diye konuştu.