BUSİAD’da enerji verimliliği tartışıldı.
BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen “Soğutma Suyu Sistemlerinde Enerji Verimliliği Uygulamaları” konulu seminer, BUSİAD Evinde gerçekleştirildi. Akademisyenlerin, firma yöneticilerinin ve işletmelerin enerji - bakım sorumlularının katıldığı programda; soğutma tesislerinde enerji bakışı, yüksek enerji performansı için sistem önerileri, mali ve teknik kıyaslama ile açık - kapalı çevrim soğutma kulelerinde enerji verimliliği gibi konular ele alındı.
Seminer programının açılışında söz alan BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu Başkanı İsmail Önol, bugüne kadar gerçekleştirdikleri etkinliklerde sanayinin ihtiyaç duyduğu spesifik konulara odaklandıklarını ifade ederek, söz konusu bu seminerin de bu alandaki ihtiyacı karşılayacağını ve konunun öneminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını belirtti. Önol’un konuşmasının ardından İTÜ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Çakan, Alarko Carrier - Sistem Satışları Müdürü Ali Fuat Kolaçan, Escon Enerji A.Ş.Yetkilisi Onur Ünlü ve Yolyapı firması adına Makina Mühendisi Okan Özgür’ün konuşmacı olduğu seminer programına geçildi.
“Verimlilik artırıcı projeler ötelenirse, para israfı ve çevre kirliliği devam eder”
İlk sözü alan İTÜ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Çakan, “Soğutma Suyu Sistemlerinde Enerji Verimliliği” isimli bir sunum yaparak, bina soğutma yüklerinin azaltılması, mimarı tasarım önerileri, havalandırma kaynaklı kazançların azaltılması, soğutma çevrimi, fanlarda ve pompalarda enerji tasarrufu ile hava kanalları, boru ve cihazlarda ısı yalıtımı gibi konu başlıkları üzerinde durdu. Dr. Murat Çakan’ın ardından söz alan Alarko Carrier - Sistem Satışları Müdürü Ali Fuat Kolaçan da soğutma tesislerinde yüksek enerji performansı için gerekli sistem önerileri hakkında bilgi verdi. Escon Enerji A.Ş. adına söz alan Onur Ünlü de sunumunda soğutma sistemlerinde verimlilik artırıcı proje kıyaslamaları üzerinde durdu. 2015 yılı verilerine göre Türkiye’nin nihai enerji tüketiminde sanayinin payının yüzde 32,5 olarak kayda geçtiğini hatırlatan Ünlü, ülke sanayisinin enerji tasarruf potansiyelinin sektörlere göre yüzde 8 ile yüzde 44 arasında değiştiğini, yıllık ortalama kazancın da 7 milyar dolar olarak hesaplandığını kaydetti. Enerji verimliliği potansiyeli taşıyan alanlara bakıldığında otellerin, hastanelerin, AVM ve iş merkezlerinin, çimento sanayinin, demir-çelik, petrokimya, seramik, cam, otomotiv, tekstil gibi sektörlerdeki tesislerin öne çıktığına vurgu yapan Ünlü, “Verimlilik arttırıcı projeler sayesinde mikro ölçekte işletmeler giderlerinin azaltılması ile rekabet avantajı elde edebilir. İşletmelerde uygulanacak enerji verimliliği çalışmaları ile makro ölçekte ise enerjide dışa bağımlılığı yüksek olan ülkemizin enerji ithalatını azaltabilir ve buna bağlı olarak cari açık düşebilir. Küresel ölçekte ise karbon salınımının azaltılması ile daha yaşanılabilir bir dünyaya katkı sağlanmış olur. Verimlilik artırıcı projelerin ötelenmesi, para israf etmeye ve çevreyi kirletmeye devam etme kararıdır” diye konuştu. Etkinliğin son konuşmacısı olan Yolyapı firması yetkilisi Okan Özgür de firmalarının su soğutma kuleleri üretiminde dikkat ettiği esaslar hakkında bilgi vererek, kalite, verimlilik ve bakım gibi konular üzerinde durdu. Özgür, yürüttükleri çalışmalar ve ortaya koydukları projelerden bahsederek, açık kule ve kapalı kule sistemlerle ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.
Sn. Ali Fuat KOLAÇAN'ın Sunumu
Sn.İsmail ÖNOL
Dr. Murat Çakan
Sn. Ali Fuat KOLAÇAN
Sn. Onur ÜNLÜ
Sn.Okan ÖZGÜR