BUSİAD'da kuşaklar buluştu.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) marka etkinliği olan "Ebeveynler ve Çocukları/Kuşaklar Arası Buluşma Toplantısı'nda", "Dönüşüm ortamında şirketlerin/aile şirketlerinin geleceğe hazırlanması" konusu tartışıldı.
Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, "Bilindiği gibi dört aile şirketinden üçü, ikinci kuşakla sona eriyor. Bu da ciddi bir sermaye ve emek kaybı haline geliyor. Batıda durum böyle değil. Oralarda iş kurumsal hale getirilmiş ve yüzyıllarca yaşayan aile şirketlerini duyuyoruz. Elbette, çocuklarımız ebeveyninin gittiği yoldan gitmek zorunda değil. Ancak kurduğumuz, ya da bizden önce atalarımızın kurduğu şirketleri yaşatmak ve bayrağı sonraya ulaştırmak da görevimiz. Yararlı bir toplantı olmasını dilerken, buradan genç BUSİAD'lılar çıkmasını da umuyorum" dedi.
Türkay'ın konuşmasının ardından, Ayşe Öztuna Bozoklar'ın yöneticiliğinde gerçekleştirilen panelde, konuşmacı olarak, Dr. Ecmel Ayral, Feyyaz Ünal ve Servet Akkaynak yer aldı.
Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Dr. Ecmel Ayral, son on yılda çok hızlı ve varlıksız büyüyen şirketlerin ortaya çıktığını söyledi. Dünyanın en büyük otel zincirinin 1500 oteli olduğunu ve yıllık cirosunun 12 milyar dolar olduğunu ifade eden Ayral, Airbnb'nin hiç oteli yok ama 2 katı varlığa sahip" dedi.
Ayral, teknolojik gelişmelerle 20. yüzyılda mavi yakalıların başına gelenlerin 21. yüzyılda beyaz yakalıların başına geleceğini de ifade ederek, yeni şeyler yapmak gerekli ancak yeni şeyler için eski kaynaklarla hareket edilemediğini söyledi.
Yeni ekonominin kaynağının insan olduğunu belirten Ayral, bir yetenek kaynağı oluşturmak gerektiğini söyledi. Yeteneklerin artık yerel kalamadığını da kaydederek, artık yeteneklerin global olarak çekime maruz kaldıklarını kaydetti.
Proje Yönetmeni Servet Akkaynak ise, şirket üst yönetimlerinin çoğunlukla değişime direnmeyi seçtiklerini ifade etti. Akkaynak, bu dönem yöneticilerinin işinin zor olduğunu da kaydederek, "4 kuşağı birden ifade etmeniz gerekiyor. Hem de hiç olmadığı kadar farklı kuşakları. Bizim ebeveynlerimizle aramızdaki teknolojik fark televizyon du belki de. Şimdi öyle değil" dedi.
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, aile şirketlerinin kurumsal şirketlerden farkının duygu olduğunu söyledi. Ünal, bu duygunun da güven duygusu olduğunu ifade ederek, "Bu bir kere bozuldu mu iş zor. Onun için yazılı kurallarla bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz" dedi.
Ayşe Öztuna Bozoklar, okullarda öğrenilen bilgilerin artık 3 yılda eskidiğini belirterek, "Artık yaşam boyu öğrenme şart oldu" diye konuştu. Ayral da bu konuda, "Ömür uzayınca 20'li yaşlarda üniversiteden aldığınız becerilerle gideceğiniz yol artık çok uzun kalıyor" dedi.
Konuşmaların ardından, BUSİAD üyeleri ve çocuklarının geleneksel hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.