BUSİAD’dan öğrencilere liderlik eğitimi.

BUSİAD’dan öğrencilere liderlik eğitimi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Uludağ Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği seminerlerin sonuncusu “Liderlik” konu başlığı ile Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapıldı. Danışman Nur Malkoç Öz’ün konuşmacı olduğu programa; makine, tekstil, elektronik, çevre ve otomotiv mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.

Gerçek bir liderin zeka, dürüstlük, yaratıcılık ve cesaret gibi bir çok özelliği bünyesinde taşıması gerektiğini belirten Nur Malkoç Öz, lider ile yönetici kavramlarının birbirinden farklı olduğunu söyledi. Liderin aktif bir şekilde dinleyen, etkileyen, değişimin öncüsü olan, yaratıcı, sorgulayıcı, motive edici olan, ekip kuran ve icraatı gösterişinden fazla olan kişi anlamına geldiğini ifade eden Öz, yöneticiliğin ise pozisyon, konum ve mevkiden kaynaklandığını kaydetti. Öz, belli kriterleri gerçekleştiren herkesin yönetici olabileceğine işaret ederek, yöneticilerin yakın takip ve sıkı kontrolü seven yapıları ile problemlere en hızlı çözümleri bulmaya çalıştığını ve prosedürlerle hiyerarşiyi çok önemsediğini dile getirdi. Liderlik vasfının ise kişilikten kaynaklandığına vurgu yapan Öz, “Lider kişiliklerde değerler merkeze alınıp cesaret, güç, inanç ve vizyonla desteklenir. Liderlik geliştirilebilir bir özelliktir ve gerçek bir lider geleceği şekillendirir. Lider yenilikçi fikirler geliştirir ve problemleri fırsat olarak görür. Cesurdur ve risk alır. İyi bir eğitmendir. İlişki yönetimi ve duygusal zeka potansiyeli yüksektir. Amaçlara yöneltir. İkna edebilme yeteneği yüksektir. Davranışlara yön verir. İnsanlarla iyi iletişim kurar. Grubun önünde gider. Özetle yönetici işleri doğru yaptırır, lider ise doğru işleri yaptırır” diye konuştu. Öz şöyle devam etti: “ İş dünyası vahşi bir orman gibidir ve bu ormanda güçlü olan kazanır. Çok çalışma ve işinizi iyi yapmanın yanında duygusal zekânızı iyi kullanmak ve ilişki yönetimini iyi yapmak durumundasınız. Başarının gerçek anahtarı ilişkileri iyi yönetmek ve duygusal zekayı iyi kullanmaktan geçmektedir. Liderde heyecan olmalı ve bu heyecanı karşı tarafa aktarabilmeli. Liderlik ettiğin konuya önce senin inanman gerek. İnanmadığın ve sevmediğin bir işle ilgili insanları etkileyemezsin. Birinin birilerini peşinden sürüklemesi için, o kişinin önce kendi hayatının lideri olması şart. Bunun için de kişinin kendi kariyerini kendisinin belirlemesi gerekir.”  

“Her şeyin başında iletişim gelir”

İnsanların elindekilerin kıymetini bilmesi gerektiğine dikkat çeken Öz, “Her şey, her zaman kontrolümüzde olmayabilir. Önemli olan kariyer planlarınız sekteye uğrasa bile yeniden ayağa kalkabilmek ve yeni hedefler koyabilmektir. Ne iş yapıyorsanız yapın, dört elle yapın. Mutlaka takdir edilirsiniz” diye konuştu.  Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşin araç, özel hayatın ise amaç olduğunu bilmeniz gerek. Amaca daha hızlı ulaşabilmek adına aracı iyi kullanmalısınız. Mezun olup mesleğinize başlamadan önce içinde yer alacağınız sektörü iyi araştırmanız ve bolca okumanız faydalı olacaktır. Nasıl bir gelecek istiyorsanız onun planlamasını iyi yapmalısınız. Bunun için de önce vicdanınızı sonra aklınızı ortaya koymanız şart. Her zaman hayal kurun. Çünkü hayalleri ve hedefleri olanlar başarılı olurlar. Hedeflere ulaşmak için de heyecanlı ve istekli olun. İşinize odaklanın. Kendinizi motive etmesini bilin ve her zaman olumlu düşünün. Paranın tek motivasyon aracı olmadığını bilin. Ayrıca her şeyin başında iletişim olması gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.