BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine CV hazırlama semineri.

BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine CV hazırlama semineri.

BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine CV hazırlama semineri.

BUSİAD’ın Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organize ettiği ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan seminer programları devam ediyor. Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Maysan Mando İnsan Kaynakları Müdürü Nurşen Dağlı’nın konuşmacı olduğu programa; çevre, tekstil ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.

Ağırlıklı olarak bu yıl mezun olacak öğrencilerden oluşan katılımcılara “CV Hazırlama” konulu bir sunum yapan Nurşen Dağlı, iş görüşmelerinde ve bireysel kariyer planlaması sürecinde mezunların dikkat etmesi gerekenlere değindi. Dağlı, insanın kendini tanımasının çok önemli olduğunun altını çizerek, bu süreçte kişinin SWOT analizi yaparak zayıf ve güçlü yönleri ile fırsatlarını ve tehditlerini görmesi gerektiğini kaydetti. Mezun olan bir bireyin bakış açısına göre, iş alanı ve sorumlukları daha geniş olan orta ölçekli bir firmada ya da belli bir alandan sorumlu olacağı kurumsal bir şirkette çalışmak isteyebileceğini ifade eden Dağlı, bireylerin zayıf yönlerine takılmadan güçlü yönlerinin üzerine gitmesi gerektiğini belirtti. Dağlı, kişinin kendini tanıdıktan sonra yapacağı mesleği ve çalışacağı kurumu da iyi tanıması gerektiğinin altını çizerek, “Kişilerin yapacakları mesleği öğrenmeleri, mesleğin gerekliliklerini özümsemeleri ayrıca mesleğin getirilerini ve zorluklarını iyi analiz etmeleri gerekir. Öte yandan kişinin çalışacağı sektörü ve başvuracağı şirketi tanıması şart. Bunun için sanayi ve ticaret odalarından bilgi alınabilir, ekonomi haberleri takip edilebilir ya da ilgili web sitelerine bakılabilir. Kişilerin çalışacakları kurumların kültürünü de iyi bilmeleri gerekir. Örneğin, bir aile şirketimi, yenilikçi bir şirket mi, geleneksel bir yapı mı yoksa rekabetçi bir profili mi olduğuna dikkat edilmelidir.”

“Kişisel farkındalığınızı arttırın”

Dağlı iyi bir özgeçmişte kişinin kim olduğu, o ana kadar neler yaptığı, tecrübeleri, nasıl bir eğitim aldığı, ne yapmak istediği ve başvuracağı kuruma neler verebileceği gibi konulara değinmesi gerektiğini belirterek; tipik bir özgeçmişte isim, iletişim bilgileri, kimlik bilgisi, amaç, eğitim geçmişi, iş tecrübesi, işle ilgili beceriler, hobiler, gönüllü çalışmalar ve referansların yer alması gerektiğini söyledi. Kişilerin kendilerine kolay ulaşılabilmesi adına iletişim bilgilerine özellikle dikkat etmeleri ve bu bilgileri sürekli güncellemeleri gerektiğine değinen Dağlı, eğitim bilgilerinin de özgeçmişte en üstte olması gerektiğini ifade etti. Dağlı, bir iş görüşmesinde işverenin neler isteyeceğine de değinerek, adayın iş görüşmesi sırasında karşısındakini işi yapabileceğine, işi istediğine ve ilgili kadroya ve firmaya uyum sağlayacağına inandırması gerektiğini kaydetti. Dağlı, ilk görüşmede ücret konusunun gündeme gelmesinin çoğu zaman hoş karşılamayacağını da dile getirerek, daha sonraki görüşmelerde konunun gündeme gelmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi. Dağlı, her şeyin başında hayal kurmanın geldiğinin altını çizerek, günümüzde bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu, öğrencilerin her koşulda hayal kurması ve kişisel farkındalıklarını arttırması gerektiğini sözlerine ekledi.