BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine iş sağlığı-güvenliği eğitimi
BUSİAD’ın Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organize ettiği ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan seminerlerin yeni dönemi başladı. Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Sezer’in konuşmacı olduğu programa; Tekstil ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Türkiye’deki iş kazalarına yönelik istatistiki bilgi vererek sunumuna başlayan Mehmet Sezer, ülke çapında her gün 210 kazası meydana geldiğini, her gün ortalama 4 kişinin bu kazalarda yaşamını yitirdiğini ve 6 kişinin de iş göremez hale geldiğini kaydetti. 2015 yılında meydana gelen iş kazalarında 1730 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Sezer, “Tüm bu istatistiklerden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki iş sağlığı ve güvenliği konusu her şeyin önünde gelmektedir. Maalesef söz konusu bu rakamlar uzun yıllardır değişmiyor ve bir gelişim kaydedilemiyor. Sizler mezun olduğunuzda ve ilgili alanlarda görev yapmaya başladığınızda belli insanları yönlendiriyor olacaksınız ve sorumluluk alacaksınız. O nedenle iş güvenliği mevzuatını iyi bilmeniz ve iş hayatınızda da ilgili kurallara uymak durumundasınız” diye konuştu. Sezer, anayasa hükümleri çerçevesinde belirlenen iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ile ilgili bilgi vererek, bu yükümlülüklerin hem işvereni hem de çalışanı bağladığını hatırlattı. Sezer, iş sağlığı ve güvenliğinin işverenin sorumluğunda olduğuna, çalışanların da belirlenen kurallara uyması gerektiğine değinerek şöyle devam etti: “İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşveren bu çerçevede; mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. Çalışanlar da, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendi veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye düşürmemekle ve kişisel koruyucu donanımlarını kullanmakla yükümlüdür.”
“Kurallara uyulması için örnek olmak şart”
Sezer, iş kazaları ve nedenlerine de değinerek, söz konusu yaralanmaların kazalardan, kazaların güvensiz davranış ve şartlardan, güvensiz davranış ve şartların da insan kusurlarından ve ihmallerden meydana geldiğine dikkat çekti. Küçük yaralanmaların, risklerin ve tehlike bildirimlerinin dikkate alınması durumunda uzuv kayıplı ya da ölümlü daha büyük kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çeken Sezer, “Siz ne kadar hızlı çalışırsanız dikkatinizden o denli taviz verirsiniz. O da size kaza olarak geri döner. Bir iş için gereken çalışma süresi kısalırsa risk alırsınız. Artarsa da verimsizlik meydana gelir” diye konuştu. Risk analizinin adımları ve kişisel koruyucu donanımların özellikleri hakkında da bilgi veren Sezer, iş yerinde liderliğin çok önemli olduğunu, kurallara uyulmasını isteyen bir yöneticinin öncelikle kendisinin örnek olarak ilgili tüm kurallara uyması gerektiğini sözlerine ekledi.