BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine NLP eğitimi

BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine NLP eğitimi

BUSİAD’dan üniversite öğrencilerine NLP eğitimi

BUSİAD’ın Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organize ettiği ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan seminer programları devam ediyor. Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Parlamış Tekstil Genel Koordinatörü Gülderen Uzunefe’nin konuşmacı olduğu programa; öğretim görevlileri ve çevre mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.

“NLP, hedeflerimize ulaşmamıza katkı sağlar”   

Öğrencilere kısa adı NLP (Neuro Linguistic Programming) olan ve duyu, dil programlama anlamına gelen kavram hakkında bilgi veren Gülderen Uzunefe, NLP’nin dil ile iletişimin psikolojik yansılarını ve bu konuyla ilgili teknikleri kapsayan yeni bir alan olduğunu belirtti. Yaşamımızın ana hatlarını algılarımızın, buna bağlı olarak düşüncelerimizin ve sonuçta da davranışlarımızın oluşturduğunu söyleyen Uzunefe; sözü edilen bu üç kavramın, çoğu kez otomatik olarak biçimlendiğini belirtti. Bunları irademizi kullanarak daha tutarlı ve daha bilinçli hale getirebildiğimiz takdirde yaşamımızda büyük farklar olacağına işaret eden Uzunefe, NLP’nin bu sürece katkıda bulunması için kullanılan yöntemlerden biri olduğunu kaydetti. Uzunefe, insanların algılama şekilleri ve etkilenişlerinin, buna karşılık gösterdikleri tepkilerin, tepkilerinin biçimlerinin ve kurdukları iletişim tarzının büyük farklılıklar gösterdiğine değinerek, “Bunları incelemek ve yöntemler geliştirmek, sonuçlara kişisel bazda uygulanabilirlik kazandırmak, NP’nin ilgi alanı içine girer. NLP, insanların yaşamlarının muhtelif alanlarında uyguladıkları ve hedeflerine ulaşmada büyük katkı sağlayan bir olgu olarak değerini sürdürmektedir” diye konuştu. Uzunefe şöyle devam etti: “Bizler toplum içinde yaşamaya programlanmışız. Sahip olduğumuz iletişim becerileri ile bunu yapmaya çalışıyoruz. Günlük hayatta sözlü olduğu kadar sözsüz iletişim araçlarını da kullanıyoruz. İş ve sosyal hayatımızda konuşma ve dinleme kavramları öne çıkıyor. İletişim, bilinçli aklımızla zenginleştirebileceğimiz bir alan. Yapılan araştırmalar davranışlarımızın yüzde 15’ine hakim olduğumuzu, yüzde 85’ini ise bilinçaltının yönlendirdiğini gösteriyor.”

“Karşınızdakini çok iyi dinleyin”

Öğrencilere algılarını geliştirmeleri gerektiğini, bunun için de karşılarındaki insanı çok iyi dinlemeleri gerektiğini aktaran Uzunefe, daha çok dinleyip daha az konuşmaya özen gösterilmesinde fayda olduğunu belirtti. Uzunefe, birbirimizi iyi dinlediğimiz takdirde farklılıkları yakalayabileceğimizi ve bu farklılıklardan kendimize rehber olabilecek önemli ipuçları çıkarabileceğimizi ifade ederek, “Dünyaca ünlü düşünür Platon’un da dediği gibi ‘İnsan kendini yönetebilirse dünyayı yönetir’ Bu sözü unutmamak gerek. NLP’nin genel ilkelerinden biri de her sorunun bir fırsat olduğudur. NLP’de başarısızlık yoktur, hedefler vardır. Söz konusu ana hedefin altında küçük alt hedefler mevcuttur. Hedef ve alt hedef varsa, davranışları bu hedeflere göre yönlendirmek mümkündür” diye konuştu. Uzunefe sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde özellikle iş hayatında IQ’dan çok duygusal zekasının farkına varmış, kendini ifade eden, hedef koyan, algıları açık yani duygusal zeka seviyesi yüksek bireyler tercih edilir oldu. Hayatımızda kader ve şans faktörleri her zaman var, ancak biz farkındalığımızı arttırırsak kader ve şansın önünde bile hazırlıklı oluruz. Bu açıdan baktığımızda hayatımızda sorunlara kendi stratejimizi geliştirip kendi sonucumuza ulaşmamız gerek. O nedenle hedeflerimiz çok öne çıkıyor. Hedeflerin somut ve ölçülebilir olması şart. Güzel bir yaşam için özgüven, affedebilme, stresle baş edebilme, kendimizle iletişim, olumlu düşünebilme ve karar verebilme becerilerimizi de geliştirmemiz gerekiyor.