BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından, Verimli Aydınlatma Sempozyumu ve 1. Enerji Yönetimi Ödül Töreni düzenlendi

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından, Verimli Aydınlatma Sempozyumu ve 1. Enerji Yönetimi Ödül Töreni düzenlendi

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından, Verimli Aydınlatma Sempozyumu ve 1. Enerji Yönetimi Ödül Töreni düzenlendi

Günümüzde verimlilik, kalite ve maliyet boyutlarıyla öne çıkan aydınlatma alanındaki yeni teknolojiler, BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen ‘Verimli Aydınlatma Sempozyumu’nda ele alındı. Yoğun katılımla gerçekleşen Sempozyum kapsamında, bu yıl ilki düzenlenen ‘Enerji Yönetimi Ödül Töreni’ de renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmada ‘Büyük Ödülü’ Tofaş alırken, Borçelik, Bursa Çimento, Korteks ve Leoni Kablo da finalist olarak beratla ödüllendirildi. Tofaş’ın ödülünü Kalite Direktörü Zeki Erdal Şimşek, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan’ın elinden aldı.

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen ve verimli aydınlatma konusunda sektörün ihtiyaçlarıyla uyumlu Ar-Ge, inovasyon, fırsat ve beklentilerin metodik bir yaklaşımla sunulduğu sempozyumun ilk oturumunda akademisyenler, ikinci oturumunda ise özel sektör temsilcileri, bu alandaki son gelişmelerle ilgili katılımcılara sunum yaptı.

ENERJİDE VERİMLİLİK VE TASARRUF HAYATİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, enerji ve hammadde ithalatçısı olan ülkelerin, her büyüme yılından sonra artan cari açık ile karşılaştığına vurgu yaptı.

Bu durumun, yapısal bir sorun olduğuna işaret eden Baylan, bilimsel ve objektif değerlendirme yapılmadan atılan adımların ise sorunu çözmekten çok ötelediğini, bunun da sürdürülebilir olmadığını kaydetti.

Baylan, “Ülkemizin içinde bulunduğu görünüm de bugün için bu çerçevede… Türkiye'de üretilen elektriğin neredeyse yarısı doğalgazdan elde ediliyor. Bu sebeple, ısınma haricinde de ciddi bir enerji arzı olduğu görülüyor. ‘Fiyat artışları’, ‘enerjiyi bulmama’ gibi siyasi riskler her zaman ekonomimizi etkiliyor. Cari açıktan dolayı yavaşlatılan Türkiye ekonomisinde, enerji ithalatı 56 milyar dolar civarında… Bulunduğumuz ortamda verimlilik ve tasarruf yoluyla kazanacağımız potansiyel enerji de haliyle çok kritik bir önem taşıyor” dedi.

“Enerji verimliliği, günümüzde artık altıncı yakıt olarak değerlendiriliyor” diyen Başkan Baylan, ülke çapında enerji verimliliği kültürünün oluşturulması, bu alanda yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, teşvik ve vergi indirimleri gibi unsurlarla, devletin de üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret etti.

Günal Baylan, Enerji Yönetimi Yarışması düzenlenmesinin amacını da şöyle aktardı: “BUSİAD olarak üyelerimizin endüstriyel işletmelerinde uyguladığı başarılı enerji yönetimi çalışmalarını tanıtmak, bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasını sağlayarak Bursa sanayisine katkıda bulunmak, ülke çapında topyekun bir enerji tasarrufunun başlatılmasına dikkat çekmek amacıyla Enerji Yönetimi Uzmanlık Grubumuz tarafından her yıl ‘Enerji Yönetimi Yarışması’nın düzenlenmesine karar verdik.”

TÜRKİYE AYDINLATMA SİSTEMLERİNDE ETKİN OLMAYA BAŞLADI

Baylan’ın açılış konuşmasının ardından Sempozyumun ilk oturumuna geçildi. ‘Verimli aydınlatma alanında ihtiyaçlarla uyumlu Ar-Ge, inovasyon, fırsat ve beklentiler’ ilk oturumda, Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun moderatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sermin Onaygil ile Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Arık tarafından anlatıldı.

Prof. Dr. Sermin Onaygil sunumunda; Türkiye’nin aydınlatma sistemlerinde dünya çapında etkin bir konuma gelmeye başladığına dikkat çekti ve ağırlıkla, uzmanlık alanı olan yol aydınlatmasındaki son gelişmeleri aktardı.

Türkiye’de LED teknolojisine dönüştürülebilecek toplam yol lambası sayısının 7 milyon adede yakın olduğunu belirten Onaygil, genel manada söz konusu teknolojinin sağladığı verimliliğin, projeye göre değişebileceğini kaydetti. “Yapılan işe göre aydınlatma yapmak zorundayız” diyen Onaygil, özellikle yollarda, parklarda çok aşırı aydınlatmaya müsaade etmemek gerektiğini vurguladı.

Enerji verimliliğinin çok geniş bir vizyon gerektirdiğini söyleyen Onaygil, “Üretimden tüketime kadar bu alanda hiç taviz vermemek gerekiyor. İki lambadan birini söndürmek tasarruf, fakat aynı derece ve kalitedeki aydınlatmayı, yeni teknolojilerle sağlamak ise verimliliktir. Toplam elektrik enerjisi i tüketimi içinde aydınlatmanın payı yüzde 20’ler civarında… Her şeyden önce verimli aydınlatmanın kalitesinin tehlikeye atılmaması gerekiyor” dedi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ = LED TEKNOLOJİLERİ

Aydınlatmada verimlilik için; lamba değişimin yanı sıra yardımcı ekipmanların değişimi, armatür değişimi, yeni tasarım ile otomasyon sisteminin değişiminin gerektiğini de vurgulayan Onaygil, yasal manada 2007 yılında getirilen zorunlulukların, verimlilik adına kamuoyunun dikkatine çektiğini ifade etti. Onaygil, “Son dönemde; enerji verimliliği eşittir LED… Yani LED, yeni teknoloji olarak algılanıyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Arık ise; Türkiye’nin en büyük problemlerinden birisinin inovasyon eksikliği olduğunu, her alanda ‘kopyalamanın’ mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. ABD ve Avrupa’da LED teknolojisinin geliştirilmesi için çok ciddi araştırma bütçeleri ayrıldığını kaydeden Arık, her lambanın her ortama konulamayacağına işaret etti.

DOĞRU IŞIK KANSER RİSKİNİ BİLE AZALTIR

Doğru ışık ve doğru aydınlatmanın verimliliği ciddi manada artıracağını söyleyen Arık, “Türkiye bu alanda ciddi gelişmeler yapabilecek durumda. Eğer insanlar doğru zamanda, doğru doz ve senkronda ışık alamazsa kanser gibi fizyolojik hastalıklar artabilir. Doğru ışıkta ise tam tersi olur. LED sayesinde artık aydınlatma, eskisi gibi olmayacak. Yakın zamanda lambadan çıkan ışığı kontrol edebilir hale bile geleceğiz” dedi.

GELECEK ALTI YILDA AYDINLATMANIN YÜZDE 75’İ LED OLACAK

Sempozyumun ikinci oturumunda ise; üretici firmalar endüstriyel aydınlatmada yeni teknolojileri görsel destekli olarak katılımcılara tanıttı. Oturum yöneticiliğini Bosch’tan Zeki Gümüş’ün yaptığı oturumda; Philips Ürün Müdürü Gizem Erenoğlu, ‘LEDtube’, Trilux Satış ve Pazarlama Direktörü Nezih Yapar ‘LED Aydınlatma’, Vestel LED Aydınlatma Pazarlama Yöneticisi Gökçen Kesgin ise ‘LED Cip Üretimi’ konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Global pazarda, altı yıllık bir zaman zarfında aydınlatma sistemlerinin yüzde 75’inin LED olacağını söyleyen Gizem Erenoğlu, şu an kullanım oranının ise dünyada yüzde 25, Türkiye’de yüzde 12 olduğunu açıkladı.

“Peki, altı yıl gibi kısa bir zamanda LED’de, yüzde 75’lik kullanım oranına nasıl ulaşılabilir?” diye soran Erenoğlu, “Enerji verimliliği düşük, kullanım süresi çok az olan geleneksel aydınlatma sistemlerinden hızlı bir çıkış var. Bu konuda bazı yasal düzenlemeler de yapıldı. Dolayısıyla pazarda yakın zamanda LED dışında bir aydınlatma teknolojisi olmayacak” diye konuştu.

LED’İ TERCİH ETMEK İÇİN PEK ÇOK NEDEN VAR

LED’in önümüzdeki dönemde çok büyük bir pazar yaratacağını, dolayısıyla şimdiden bu teknolojiyi tercih etmek için pek çok neden olduğunu anlatan Erenoğlu, sadece lamba değişimi yaparak bu teknolojiye sahip olunabileceğinin altını çizdi.

Erenoğlu şöyle devam etti: “LED’in kurulum süresi çok kısa ve sahip olma maliyeti de diğer aydınlatma çözümlerine oranla daha ucuz. LED’in; standart aydınlatma ürünlerine oranla sağladığı tasarruf oranı da çok yüksek. 40 bin saate kadar kullanım sağlanabiliyor. Kırılmaya karşı dayanaklı olan LED lambaların ışık kalitesi de oldukça yüksek. Öte yandan, özellikle işletmelerde LED teknolojisine geçmek için harcanan maliyet, yaklaşık 1, 1.5 yılda amorti edilebiliyor.”

Trilux’ün 100 yılı aşkın süredir aydınlatma sektöründe faaliyet gösteren Almanya merkezli bir şirket olduğunu belirterek sunumuna başlayan Nezih Yapar ise, “Konumuz LED Aydınlatma Çözümleri ve her LED, bir aydınlatma çözümü değil” dedi.

Söz konusu sistemin; bakım, işletme ve kullanım kolaylığı sağladığına dikkat çeken Yapar, son dönemde piyasada adeta ‘LED bomdardımanı’ yaşandığını ve belli bir kalitenin tutturulması noktasında standartların bu noktada hayati önem taşıdığını anlattı.

Gökçen Kesgin de; yakın zaman önce LED aydınlatma teknolojileri sektörüne adım atan Vestel’in, 2013 yılı satış rakamlarına göre, bu alanda Türkiye’de pazar lideri olduğunu vurguladı. Kesgin, “Türkiye’de Türk firmaları dışında elektronik konusunda Ar-Ge çalışması yapan fazla kuruluş yok. 2011 yılında Ar-Ge çalışmalarına başlayarak LED kısmına da girdik. Üretimimiz Manisa’da yerli olarak yapılıyor” dedi.

‘Enerji Yönetimi Büyük Ödülü’ TOFAŞ’ın…

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen Verimli Aydınlatma Sempozyumu’nun ardından, bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘BUSİAD 1. Enerji Yönetimi Ödül Töreni’ne geçildi.

Uzmanlık Grubu’nun hazırladığı yönetmelik çerçevesinde yarışmaya başvuran ve yaklaşık beş ay süren değerlendirme sonucunda finale kalan beş firma; Borçelik, Bursa Çimento, Korteks, Leoni Kablo ve Tofaş berat ile ödüllendirildi. Beş finalist içinde ‘1. Enerji Yönetimi Büyük Ödülü’nü kazanan firmanın ise Tofaş olduğu açıklandı. Tofaş’ın ödülünü Kalite Direktörü Zeki Erdal Şimşek, BUSİAD Başkanı Günal Baylan’ın elinden aldı.

Öte yandan; sempozyuma destek veren ana sponsorlar; Trilux, Vestel, Çetin Elektrik ile hizmet sponsorları; Ekohaber, Kiraz İletişim, Kuter Yayıncılık’ın yanı sıra BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu üyeleri de teşekkür plaketiyle ödüllendirildi.