BUSİAD ile BUİKAD, Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne birlikte imza attı
Kurulduğu günden bu yana Bursa sanayisinin, ticaretinin ve hizmet sektörünün sürdürülebilir kalkınması için çalışan ve sosyal, kültürel yaşamın geliştirilmesi adına projeler üreten BUSİAD, gerçekleştirilen törenle Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attı.
Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUİKAD) de desteklediği ve imzacı olarak yer aldığı törenin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Nisan Ayında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi bilgilendirme ve tanıtım toplantısı ile konunun kamuoyunda yer almasını ve yeni kurumlara ulaşılmasını sağladıklarını söyledi. Söz konusu toplantıdan günümüze kadarki süreci ülke gündeminde seçim ve siyasetin olması, komşu ülkelerde yaşanan huzursuzluklar, yer aldıkları pazarlardaki ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle iş dünyası olarak pek de keyifli geçirmediklerini dile getiren Baylan, BUSİAD ve BUKİAD’ın sözleşmeye imza koyarak platformun genişlemesi yolunda kendi üyelerine ve çevreye örnek olacaklarını kaydetti. Baylan, 38. yılını dolduran BUSİAD’ın değerler üzerine kurulmuş bir dernek olduğunu ve bu değerlerin derneğin kurumsal kimliğinin temelini oluşturduğunu belirterek, “Söz konusu değerler her türlü davranış, karar ve faaliyetlerimizi yönlendirir. Yerel, ulusal ve uluslararası kurumlar ile işbirliği yaparak, toplumumuzun ekonomik, kültürel ve sosyal yapısının ilerlemesine önem verir. Sahip olduğumuz bu misyon ile Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan on ilke örtüşmektedir. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamakla sözleşmede yer alan söz konusu ilkelerin, daha iyi bir dünya için kendi etki alanımızda geliştirilmesini ve raporlanmasını taahhüt ediyoruz. Bu sürecin bir parçası olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Bizleri bu çatı altında toplayan hareketin değerli başkanı Sayın Yılmaz Argüden’e, Türkiye Sorumlusu Melda Çele’ye ve siz değerli konuklara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Kadını Güçledirme İlkeleri, ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır”
BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın da, dernek olarak atacakları imza sonrası Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Örgütü’nün ortak girişimi olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’nin yayılımına destek vermeyi hedeflediklerini kaydetti. Yalçın, söz konusu Kadını Güçledirme İlkeleri’nin ülke ekonomisine sağlayacağı olumlu katkının bilincinde olduklarına ve Birleşmiş Milletler’in bu girişiminin Türkiye’de de benimsenmesinin geleceğe yönelik önemli bir yatırım olacağına değindi. Yalçın, yapacakları tüm faaliyetlerin bu ilkeler doğrultusunda planlanacağının ve kamuoyu ile paylaşılacağının altını çizerek, üyelerini ve tüm iş dünyası temsilcilerini bu ilkeleri imzalamaya davet etti.
Yalçın’ın ardından söz alan Global Compact Türkiye Sorumlusu Melda Çele de BUSİAD ve BUİKAD’ın dünyada 12 bin imzacısı olan bir sürdürülebilirlik platformuna adım attıklarını ifade ederek, “Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atan kurum ve kuruluşlar risklerini daha iyi yönetir. İçinde oldukları süreç, onların risk haritalarını daha net bir şekilde görmelerini sağlar. Öte yandan risklerini doğru yönetenler, finansmana daha rahat erişmektedir. Ayrıca söz konusu sözleşmeye imza koyanlar, günümüzün yoğun rekabet ortamında bir adım daha öne geçmektedir. BUSİAD ve BUİKAD’a bu değerli sürecin bir parçası oldukları için teşekkür ediyor, Global Compact ailesine hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından imza törenine geçildi ve BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ile BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın; derneklerin söz konusu sürece dahil olmalarını sağlayan imzaları birlikte attı.