BUSİAD’ın Üniversite-Sanayi İşbirliği’ne Yaptığı Katkı Yeni Dönemde de Artarak Devam Ediyor.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerini, karşılıklı kazan-kazan ilkesinden hareketle, profesyonellerin verdiği eğitimlerle iş hayatına hazırladıklarını vurguladı.
Bu bağlamda BUSİAD’ın Uludağ Üniversitesi Makine, Tekstil ve Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencilerine, İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Topaloğlu tarafından ‘Risk Değerlendirme Uygulamaları’ konulu sunum organize ettiklerini anlatan Günal Baylan, “Üniversite mezunu gençlerimizin okullarını bitirir bitirmez iş hayatına hazır olmaları biz iş insanları için çok önemli… BUSİAD, Bursa iş dünyasına bu konuda da ciddi katkı sağlamaya devam edecek” dedi.
Öte yandan; BUSİAD organizasyonuyla öğrencilerle buluşan ve son dönemde iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olan iş güvenliği ve işçi sağlığına yönelik çarpıcı bilgiler aktaran Yusuf Topaloğlu, risk değerlendirmeleriyle ilgili sorumlulukları zamanında ve eksiksiz yerine getirmenin önemine işaret etti
Risk değerlendirmesinin; finansal devamlılığın, ürün kalitesinin, tesis güvenliğinin, insan sağlık ve güvenliğinin sağlanması ile yasal yükümlülüğün yerine getirilmesini sağladığını anlatan Topaloğlu, Japonya’daki tsunami felaketinin hala devam eden olumsuz finansal sonuçlarını, risk analizinin doğru yapılmamış olmasına bağladı.
Risk analizi gerçekleştirmenin ana hedefini; ‘Kaza ve kayıplar meydana gelmeden önce, riskleri ve giderilme yöntemlerini saptamak, iyileştirme etkinlikleri için bütçeye veri girdisi sağlamak’ olarak özetleyen Yusuf Topaloğlu, bunun için son derece disiplinli bir çalışma sisteminin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Risk değerlendirme sürecine katılması gerekenlerin başında çalışanların, makine operatörlerinin geldiğini ifade eden Topaloğlu, “Bir makineyi en iyi, onu kullanan bilir. Sürece katılım doğru şekilde sağlanmaz ise kazalar artar, bunun sonuçları da ağır olur” diye konuştu.
Risk değerlendirme periyodunun yılda en az bir kez olması gerektiğini anlatan Topaloğlu, risk analiz sürecinin aşamalarını da, ‘Sahada tehlikeleri tanımlamak’, ‘Risk analizi yapmak’ ‘Risk değerlendirmesi yapmak ve risk kontrol planını oluşturmak’ ve ‘Plan yeterliliğini gözden geçirmek’ olarak sıraladı.
Yusuf Topaloğlu öğrencilere; “Meslek hayatına atıldığınızda şu konuya da özel bir önem vermelisiniz. Bir yerde uzun süre iş kazası olmaması, bundan sonra da olmayacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla her zaman tam anlamıyla ne yapılması gerekiyorsa onu yapmalısınız. Hedef; insan kaynaklarının zarar görmesini önlemek olmalı” mesajını da verdi.