BUSİAD, Kadının Güçlendirilmesi Platformu’nun ilk toplantısına ev sahipliği yaptı

BUSİAD, Kadının Güçlendirilmesi Platformu’nun ilk toplantısına ev sahipliği yaptı

BUSİAD, Kadının Güçlendirilmesi Platformu’nun ilk toplantısına ev sahipliği yaptı

Geçtiğimiz Kasım ayında Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Yeşim Tekstil liderliğinde BUSİAD Evi’nde organize edilen toplantı sonrasında oluşturulan İş Dünyasında Kadının Güçlendirilmesi Platformu’nun ilk toplantısı, BUSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda, Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan ve olmayı planlayan firmaların temsilcileri hazır bulundu. 

Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, bir süre önce iş dünyasında kadının güçlendirilmesi adına bir platform kurmaya karar verdiklerini hatırlattı. Söz konusu bu ilk toplantı öncesi sağlanan geri dönüşler için teşekkür eden Baylan, “Platforma gösterilen ilgiden son derece memnunuz. Platformun gelişmesi adına gereken desteği vereceğiz ve süreç boyunca görüşlerimizi paylaşacağız. Birliktelik çerçevesinde yürütülecek projelerle farkındalık yaratarak Bursa’da bu platformun daha da güçlendirilmesi adına gereken çalışmaların takipçisi olacağız” diye konuştu. 

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Başkanı İpek Yalçın da 3 Kasım’da projelerinin duyurusunu yaptıkları ilk toplantıda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülke geneline yayılmasının önemine değindiklerini ve buna duyarlı politikalar geliştirmenin önemine vurgu yaptıklarını belirtti. Yalçın, geldikleri noktada yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade ederek, “Siyaset, çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık alanında kadınların sadece sayısal olarak varlıklarının arttırılması değil, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliği temelli dönüşüm yönünde bir çağrı olarak okunmalıdır diyerek başlattığımız platform davetimize çok fazla talep oldu. Bugün Bursa’nın gücünü tekrar görmüş olduk. Pilot il olmaya aday olmamızın ne kadar doğru bir karar olduğu da ortaya çıktı. Bu platformda olmayı kabul ederek katkı koyacak tüm şirketlerimize çok teşekkür ediyoruz. Kadın güçlenir ise toplum güçlenir. Bundan sonra yapılacaklar çok daha önemli. Türkiye’de kadın istihdam sorunu var. İstihdamda kadın oranı yüzde 30, girişimcilikte yüzde 9 ve gerçekten işveren oranında da yüzde 2 seviyelerindeyiz. Bu anlamda iş dünyası olarak bizlere çok fazla iş düşüyor” şeklinde konuştu.

2017’de kadının güçlendirilmesi çalışmaları ivme kazanacak

BM Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur da söz konusu platformu harekete geçirmelerinde öncelikli hedeflerinin şirketler arası öğrenme süreçlerini desteklemek, farklı paydaşların kadının güçlenmesi konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili katılımcı firmalar arasında sinerji yaratmak, eşitlik amacı güden farklı inisiyatifler arasında işbirliği sağlamak ve Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) ülke çapında yayılmasına destek vermek olduğunu belirtti. Türkiye’de WEPs imzacısı 130 özel firma olduğunu dile getiren Cesur, Bursalı bazı firmaların önümüzdeki günlerde atacağı imzalarla birlikte bu sayının daha da artacağını kaydetti. Türkiye’nin WEPs imzacı sayısı olarak Japonya’dan sonra dünyada ikinci sırada yer aldığının altını çizen Cesur, şöyle devam etti: “Önemli olan birçok alanda olduğu gibi bu alanda da nicelikten çok niteliğe odaklanmak. Kadının güçlendirilmesi çalışmaları iş dünyası için bir sosyal sorumluluk çalışmasından ziyade ekonomik refah için bir zorunluluk. Hedefimiz, iş dünyasında kadının güçlendirilmesi adına bir önceki yıla göre ilerlemek olmalı. Özellikle Bursa’da bu konuyu yaygınlaştırabilirsek, kadın dostu pilot il olarak dikkat çekmiş oluruz. Bu konuda bizden büyük beklenti var. Umarım Bursa’da güçlenen bu hareket diğer şehirlere de örnek olacak ve bir kelebek etkisi şeklinde yayılacak. Ülke çapında çok sayıda özel firma ve STK’nın bu alanda çalışmaları var. Böyle bakıldığında 2017’de kadının güçlendirilmesi çalışmalarının ivme kazanacağı bir yıl olacağını söyleyebiliriz.”

Toplantıda platformun vizyonu, vermek istediği mesajı, sloganı ve logosu gibi gündem maddeleri üzerinde de durularak ilgili aksiyonlar değerlendirildi.  WEP’s imzacısı olarak platforma davet edilen firmalar da şu şekilde sıralandı: “Akademika Ambalaj, Akteks, Borusan, Bosch, Coats, Coşkunöz Holding, Elemeği, Eker, Evinoks, Gökçelik, İnoksan, Marigold Otel, May Tohum, Plaza Tur, Prysmian Group, Renault, Rollmech, Seger, TOFAŞ, Valeo ve Yeşim Tekstil.”