BUSİAD Kentleşme & Yapılaşma Uzmanlık Grubu, Bursa’nın Temel Sorunlarını Tartıştı.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği BUSİAD, sektörlerin sorunlarını belirlemeyi, çözümler üretmeyi, bunları kamuoyu ve yetkili makamlarla paylaşarak giderilmesini gelenek haline getirmiştir. Bu bağlamda 9 Haziran 2010 Çarşamba günü BUSİAD Evinde toplanan BUSİAD Kentleşme & Yapılaşma Uzmanlık Grubu, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanının da katılımı ile sektörün bu gününü ve geleceğini tartıştı.
BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mürsel Öztürk’ün ev sahipliğinde ve İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin’in moderatörlüğünde yapılan toplantıya katılanlar :
BUSİAD/ Mürsel Öztürk,
BTSO/ Suat Gülçimen,
Uludağ Üniversitesi/ Prof. Dr. Adem Doğangün,
İMO/ Necati Şahin,
ŞPO/ Uluay Koçak Güvener,
YDB/ Tuncer Dikensak,
BİMDER/ Sabit Çakmak,
MO/Bahadır Dedeleroğlu
“Yapı sektöründe genelde fiyatlar düşük, ödemede büyük sıkıntılar yaşanmakta, dolardaki yükseliş ise insanların konuta yatırım yapmasını engellemekte.”
Bursa’nın gündeminde olan; Teknik Üniversite’nin nereye yapılacağı, Körfez Geçişli Oto Yol Projesi, Bursa’nın demiryolu ağına bağlanması, Bursa Hava Alanının durumu konularının ele alındığı toplantıda, birbirinden önemli olan bu konularda yapılan ve yapılacak araştırma ve raporların kurulacak alt gruplar, komisyonlar tarafından derlenerek BUSİAD’ın da katılımı ile karar mercilerine ulaştırılması görüşü öne çıktı.
Teknik Üniversite yerleşkesi konusunda, 35 dönüme ancak tam teşekküllü bir lisenin sığabileceğini vurgulayan Uzmanlık Grubu Üyeleri, kentin tamamını ilgilendiren yatırımların günü birlik işlerin gölgesinde kaldığından, alınan kararların altlarının doldurulmadan uygulamaya alındığından duydukları rahatsızlıktan bahsettiler.
Bursa gibi ihracatta büyük payı olan sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle güçlü bir kentin doğru yerinde ve doğru yapılandırılmış teknik üniversite duyulan ihtiyacı dile getiren üyeler Teknik Üniversite bünyesinde hangi bölümlerin olması gerekliliği tartışılmalı, sanayicilerin, meslek odaların ve akademisyenlerin bulunacağı arama toplantıları ile bu konu sağlıklı bir şekilde ele alınmalı, şeklinde görüşlerini belirttiler.
Toplantıda, BTSO’da sektörü temsil eden en fazla üyeye sahip İnşaat Sektörünün sorunlarına çözüm önerilerini bir an evvel gündeme taşınmasının yararına değinildi.
Gelecek toplantıda grubun izleyeceği yöntem ve stratejinin tartışıldığı toplantıda temel konularda çalışmak üzere çeşitli alt komitelerin oluşturulmasına karar verildi. (Ulaşım, Müteahhitlik sorunları vb. ) Komitelere İnşaat sektörü ile ilgili veri akışının sağlanması ortaya konuldu.
Toplantıların ayda bir yapılmasına ve komitelerin geniş katılımlı arama toplantıları organize etmesi de alınan kararlar arasındaydı.