BUSİAD Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu ‘Çok Boyutlu Kişisel Liderlik’ eğitimi düzenledi.

BUSİAD Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu ‘Çok Boyutlu Kişisel Liderlik’ eğitimi düzenledi.

BUSİAD Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu ‘Çok Boyutlu Kişisel Liderlik’ eğitimi düzenledi.

BUSİAD Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu; Dernek üyelerinin iş hayatına yeni atılmış veya atılacak olan genç kuşaklarının kişisel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla ‘Çok Boyutlu Kişisel Liderlik’ eğitimi düzenledi.

Bu doğrultuda, tam gün interaktif olarak BUSİAD Evi’nde, ABD merkezli eğitim firması Blanchard International’ın, 2007 yılından bu yana liderlik, satış, müzakere, iletişim, insan ilişkileri, topluluk önünde etkili konuşma ve sunum becerileri gibi çeşitli alanlarında faaliyet gösteren Eğitim Uzmanı ve Danışmanı Aksel Karaşahin tarafından ‘Çok Boyutlu Kişisel Liderlik’ eğitimi verildi.

Liderin temelde üç becerisi var

Çok boyutlu liderin; ‘Teşhis, Esneklik ve Performans İçin-Ortaklık’ olmak üzere üç becerisi olduğunu söyleyen Aksel Karaşahin, “Çok boyutlu liderlik, zaman içinde belirli bir amaç ya da görevde en üst performans düzeyine ulaşmaları için, insanları geliştirmeye yönelik bir modeldir. İnsanların kendi kendilerini motive eden ve kendi kendilerini yönlendiren kişiler haline gelmelerine yardımcı olan bir süreçtir. Çok boyutlu liderlik; kişinin belli bir amaç ya da görevdeki yeterlilik ve bağlılık düzeyiyle liderin sağladığı direktif ve destek miktarı arasındaki ilişkiye dayanır. Etkili liderlik; kişinin gelişim düzeyiyle uyumlu bir liderlik stili kullanmaktır” dedi.

Gelişim düzeyinin, ‘yeterlilik’ ve ‘bağlılık’ olmak üzere iki yönü olduğunu kaydeden Karaşahin, “Yeterlilik; kişinin belli bir amaç ya da göreve getirdiği kanıtlanmış görev bilgi ve becerileri, Bağlılık ise, kişinin bu amaç ya da görevdeki motivasyon ve özgüvenidir” diye konuştu.

Son dönemde liderin rolü değişti

Son yıllarda liderin rolünün büyük ölçüde değiştiğini, eskiden liderin daha çok ‘patron’ olarak görüldüğünü belirten Karaşahin, bugün ise, liderlerin çalışanlarıyla birer ortak olması gerektiğinin altını çizdi.

Karaşahin, “Liderler artık yalnızca mevkilerinden aldıkları güçle öncülük edemiyorlar. Liderler, yargılayıcı ve değerlendirici, ‘emret ve kontrol et’ rolünden uzaklaşıp destekleme, koçluk etme ve şevklendirme vasıtasıyla insanların sorumluluk almasını sağlamalıdır. Çok boyutlu liderlik; insanları yönetip motive etme yaklaşımı olarak kalıcılık kazandı, Çünkü lider ve liderin destekleyip güvendiği insanlar arasında bir ortaklık olmasını savunuyor. Bir başka deyişle, çok boyutlu liderlik; insanlara yaptığınız bir şey değildir. Onlarla birlikte yaptığınız bir şeydir. Çok boyutlu liderliğin amacı, iletişimi başlatıp performans ve gelişim hakkındaki görüşmelerin kalite ve sıklığını artırmaktır” dedi.

“En iyi olarak tanımlanabilecek bir liderlik stili yoktur, duruma göre değişir” diyen Karaşahin, bunun; ‘Gelişim düzeyi kişiden kişiye, amaçtan amaca, görevden göreve değiştiği için ‘en iyi’ olarak tanımlanabilecek bir liderlik stili yoktur’ anlamına geldiğini de kaydetti.