BUSİAD Ödülleri sahiplerini buldu

BUSİAD Ödülleri sahiplerini buldu

Crown Plaza’da düzenlenen ‘BUSİAD Ödülleri Töreni’ iş ve siyaset dünyasını bir araya getirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney’in açılış konuşmalarını yaptığı gecede, iş dünyasında başarılarıyla dikkat çeken isimlere ödülleri sunuldu.

 

 

ÖDÜLLER:

 

2012 Yılı BUSİAD Çevre Ödülü:

 

MARTUR, sürdürülebilir bir çevre yönetim sistemin kurulması ve sürekli iyileştirilmesi konusunda önemli adımlar atmış ve sistemin ürün ve süreçlerine yansıması amacıyla yenilikçi çözümler geliştirmiştir.

Çevre Yönetimi konusunda kurumun üst yönetiminin desteği ve çalışanların duyarlılığı ve katılımı üst seviyedir,

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ve çalışanların çevre bilincini arttırmak amacı ile kendi bünyesinde "WCM Çevre Kulübü" ve “Enerji Tasarruf Okulu”nu kurmuştur.

Çevre ve Enerji Evi uygulamasını gerçekleştirmiş olup, çalışanlarını çevre ve enerji konusunda bilgilendirmekte ve katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktadırlar. Bu amaçla bir öneri sistemi işletmektedirler.

Çevresel etkileri, farklı sanayi kurumlarıyla karşılaştırıldığında, daha düşük olmasına rağmen 2 çevre mühendisi istihdam etmektedir.

Faaliyetlerinin standartlaştırılmasına önem veren firmada: ISO 14000/ISO 14064/ISO 50001 standartları uygulanmaktadır.

Kuruluş, WCM Dünya Klasında Üretim sistemini uygulanmakta olup, “Çevre Alanı” faaliyetlerinde 5 üzerinden 3 puan ile Türkiye’deki Otomotiv Yan Sanayileri arasında en iyi seviyededir. Yapılan faaliyetler neticesinde kullanılan su, doğal gaz ve elektrik tüketiminde tasarruflar elde edilmiş ve atık miktarında iyileşmeler sağlanmıştır. Süreçlerdeki çevre etkisi üzerindeki iyileşmeleri Yönetim tarafından düzenli olarak izlenmektedir.

Çevre kirliğinin önlenmesine yönelik bu örnek yapısı göz önüne alınarak, MARTUR Sünger ve Koltuk Tesisleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2012 yılı BUSİAD Çevre Ödülü’ne layık bulunmuştur.

 

2012 Yılı BUSİAD Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü:

Hem anne hem de baba tarafından tekstilci bir ailenin üçüncü kuşağı olan Erol Türkün1950 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Erol Türkün, ilköğrenimini Bursa’da, lise öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi’nde tamamladı. Yükseköğrenimini Almanya’da Tekstil Mühendisliği dalında tamamlayan Erol Türkün,1976 kendi ismi altında sanayi hayatına atıldı. 1989 yılında ise bir dünya markası olma yolunda önemli rolü olan “Vanelli Dış Ticaret Şirketi’ni” kurmuştur. Türkün, 1991 yılında ise “Türkün Tekstil” adı ile kumaş, boya, baskı ve apre alanında faaliyet gösteren ikinci fabrikasını hayata geçirmiştir. Erol Türkün, entegre tesisler zincirine 1993 yılında kurduğu tül perde üretimi yapan Mega Tekstil A.Ş.’yi eklemiştir. Yüksek kalite ve estetik anlayışını ürünleri ile birleştirip sanayiciliği bir sanat haline dönüştüren Türkün, günümüzde döşemelik ve perdelik kumaşı VANELLİ markası altında dünyaya tanıtan öncü kuruluşun sahibidir.  Lüx ev tekstili sektörünün en yüksek ihracatını gerçekleştiren Erol Türkün dünyanın en önde gelen firmalarının tedarikçi partneridir. Ayrıca DECO CENTER zincir mağazaları ile ev tekstili ve dekorasyon ürünleri perakende sektöründe faaliyetini sürdürmektedir. 1980 yılından beri Tülin Türkün ile evli olup Aslı, Sadi Cem ve Serra isimlerinde  üç çocuk babasıdır.

Uzun senelerdir, bir çok sivil toplum örgütlerine olan üyelikleri yanında, kendisi Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin 1996 – 2000 yılları arasında  2 dönem Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış bulunmaktadır.

Erol Türkün eğitim ve kültüre de büyük yatırımlar yapmış ve yapmaktadır. Türkün son olarak anne ve babası adına, Sadettin Türkün Ortaokulu ile Mualla Türkün Anaokulu’nu yaptırmıştır. Bunların yanı sıra; Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü için 5 bin m2 kapalı alanlı modern binanın yapım çalışmalarına başlamıştır.

Kentimizin  eğitim, kültür ve sosyal yaşamına olan gönüllü katkıları,  genel ahlak ilkelerine bağlı saygın kişiliği  göz önüne alınarak, Sayın Erol Türkün, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından,  2012 Yılı BUSİAD Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü’ne layık bulunmuştur.

 

2012 Yılı BUSİAD Meslek Ödülü:


1944 yılında Bursa’da doğan Mehmet Ali Yormazoğlu’nun hedefi; “tohumculuk konusunda yurt içi ve yurt dışında lider olacak bir firmaya sahip olmak”tı.

Bu doğrultuda 1973 yılında, özel sektör olarak Türkiye’de ilk sertifikalı sebze tohumu üretimine başladı. Bir yıl sonra ilk tohum işleme ve paketleme tesisini kurdu.

Gelişmiş ülkelerdeki şirketlerde incelemelerde bulundu. 1985 yılında Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneğinin kuruluşuna öncülük etti.1997 de ilk özel sektör ayçiçeği ıslah projesini, 1999 da yine ilk mısır ıslah projesini başlattı.

Halen,15.000 metrekarelik kapalı alanda, 20 bin ton sertifikalı tohum hazırlama kapasiteli kurumlarıyla Türkiye’nin 6 farklı bölgesinde faaliyet gösteren, konusunda en büyük yerli sektör yatırımcısıdır.

Toplam cirosunun % 7 sini inovasyon ve ar-ge faaliyetlerine ayıran kurumunun Bursa, Adana ve Trakya’daki 3 ar-ge merkezinde çalışmalar,” her yıl en az 5 yeni ürün” hedefiyle aralıksız sürdürülmektedir.

2011 yılında konusunda, Türkiye’nin En Başarılı İhracatçı Firmaları arasında 5. sırada yer alan kurumuyla üç yıldır “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” arasındaki ilk ve tek tohumculuk firması olan Yormazoğlu, ISF (Uluslararası Tohumculuk Federasyonu) ve ASTAS (ABD Tohumculuk Derneği) üyesidir.

Mütevazı kişiliği,  meslek etiği ilkelerine olan bağlılığıyla kentimizin ve ülkemizin tanınmasına olan katkıları göz önüne alınarak, Sayın Mehmet Ali Yormazoğlu, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından,  2012 Yılı BUSİAD Meslek Ödülü’ne layık bulunmuştur.


2012 Yılı BUSİAD Özel Başarı Ödülü:

1952 Bursa doğumlu olan Celal Beysel,  Robert Kolej’den mezun olduktan sonra 1976 yılında Zürih Teknik Üniversitesi ETH’dan Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Beysel, 1982 yılında kendi uzmanlık alanı olan plastik sektörüne yöneldi. Yurt dışından makine ithalinde yaşanan güçlükler sebebiyle, sadece dergilerden tanıyıp tasarladığı makinelerle üretime başlayan Celal Beysel, yaratıcı yönünü iş yaşamı boyunca hiç kaybetmedi.

Celal Beysel’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Floteks, son 5 yılda 3 TÜBİTAK, 3 KOSGEB ve 1 TTGV  projesini başarı ile tamamladı.  30 yıllık tecrübesi, yoğun Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon çalışmaları neticesinde Floteks, geliştirdiği plastik yer altı menholleri teknolojisi Know How’ını Hindistan’da Vectus firmasına sattı. Satış anlaşması, ayrıca 7 yıllık lisans anlaşmasını da içermekte.

Floteks’in, son 2 yılda 5 patent başvurusu bulunmaktadır. Firma, 50 tasarım tescilli ve 20 faydalı modelli ürüne sahiptir.

İş dünyasında örgütlenmeye de önem veren ve STK’larda önemli görevlerde bulunan Celal Beysel, 2000-2004 yılları arasında BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2003-2009 yılları arasında BEGEV başkanlığı,  2006-2011 yılları arasında da TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Beysel halen TURKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı ile Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı  yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

Bu başarılı çalışmalarının yanı sıra , sektörel alanda  yapıcı iş ilişkileri ve meslek etiği ilkelerine olan bağlılığı  göz önüne alınarak, Sayın Celal Beysel, BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından 2012 Yılı BUSİAD Özel Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür.

 

2012 Yılı BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü:

Faik Çelik Holding otomotiv, enerji, ısı, sigorta ve turizm alanlarında faaliyet gösteren firmalarıyla, çok uluslu şirketlerden bireylere kadar çeşitlilik gösteren geniş bir müşteri kitlesine, dünya kalitesinde hizmetler sunmaktadır.

Faik Çelik Holding, 250.000, metrekarelik kapalı alanı olan kuruluşlarında,  3.000 kişiye istihdam olanağı sağlamaktadır. Holding,  çevre bilinci yüksek ve toplumsal değerlere saygılı, sosyal sorumluluğunun gerektirdiği biçimde çalışan, tüm sosyal paydaşlarına daha fazla katma değer üretmeye odaklı bir şirketler grubudur. Toplam cirosu 700 milyon TL olan Faik Çelik Holding, 200 milyon TL’lik ihracat rakamına ulaşmıştır.

Bu kurumun Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Faik Çelik, eğitim alanına yaptığı yatırımlardan dolayı 2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne ve Uludağ Üniversitesi tarafından verilen Fahri Doktora unvanına sahiptir.

Gönüllü yatırımlarıyla yöremiz ve ülkemizin kalkınmasına,  eğitimin ve sosyal yaşamın gelişmesine verdiği destek,  yapıcı iş ilişkileri ve meslek etiği ilkelerine olan bağlılığı göz önüne alınarak, Sayın Faik Çelik,  BUSİAD Yönetim Kurulu tarafından,  2012 Yılı BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü’ne layık bulunmuştur.