BUSİAD Ödülleri sahiplerini buldu.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nın marka etkinliklerinden olan ve bu yıl 21’incisi organize edilen BUSİAD Doğan Ersöz Ödülü ve Başarı Ödülleri Töreni, Hilton Oteli Balo Salonu’nda yapıldı. Sanayici ve işadamlarını teşvik etmek ve eğitim, kültür, mesleki konularda yararlı faaliyetlerde bulunan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirilen törene Bursa sanayisinin önde gelen isimlerinin yanı sıra Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt da katıldı. Törenin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan; Bursa’nın sanayisi ve girişimciliği ile rol model olabilecek önemli bir alt yapıya sahip olduğunu söyledi. Tekstil sektörü ile başlayan sanayileşme hareketinin, otomotiv sanayi ile daha etkin olarak geliştiğini belirten Baylan, özellikle bu alanda yabancı sermayenin gelişi ve iş dünyasında sağlanan birlikteliklerle kalite, Ar-Ge ve yenilikçilik alanlarında şehrin kazanımlarının arttığını kaydetti. Baylan, ana sanayiye destek verecek nitelikteki güçlü bir yan sanayinin ve diğer sektörlerin de ortama ayak uydurması ile iş gücüne katılan insan profilinin değiştiğine ve bunun da şehrin sosyal yaşam seviyenin yükselmesindeki ana etken haline geldiğine işaret etti. Bursa’nın yeni teknolojilerin ve sanayi devrimlerinin başlama noktası anlamında akla ilk gelen şehir olduğunun altını çizen Baylan, “Bu açılımın mimarları ise yaptığınız çalışmalarla şehre kimlik katan sizlersiniz. Sizler, bu süreçte sergilediğiniz sabır, gayret ve başarı ile şehri ayağa kaldırarak, ülke ve dünya ekonomine katkı koyacak yapıya oturttunuz. Başarılarınızın ve varlığınızın devamını diliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Sizlerin kurduğu BUSİAD da sizin sahip olduğunuz vizyondan aldığı destekle kent sanayisi ve ticaretinin sürdürülebilir kalkınması ile sosyal ve kültürel yaşamının geliştirilmesi adına yoğun çaba gösteriyor” şeklinde konuştu.
“Ekonomik kalkınma politikaları, devlet politikası haline gelmeli”
Dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunların büyümeyle çözülebileceği konusunda hemen herkesin hemfikir olduğuna değinen Baylan, iş dünyası olarak bir yanda kaynakları kısıtlı ve kırılgan bir ekonomi ile diğer yanda hızla değişen bir dünya ve rakiplerle mücadele ettiklerini belirtti. Ülke olarak dünya ölçeğinde rekabet gücüne bakıldığında azımsanmayacak gelişmeler kaydettiklerinin ancak daha yapılacak çok şey olduğunun altını çizen Baylan, “Bunun için yeni bir sayfa açmamız gerekli. Bilim ve teknolojide önceliklerimizi belirleyerek, altyapı, insan ve parasal kaynakları tespit etmeliyiz. Araştırma faaliyetlerindeki dağınıklığı gidermeli ve kaynaklarımızı belirli alanlara odaklamalıyız. Ulusal politikalara paralel bir çizgide yol almamız gerekir. Bunun için bireysel başarıları da yönlendirecek kalkınma planlarına ve stratejilere ihtiyacımız var. Türkiye, bloklar arasındaki güç mücadelesinin ve çatışmasının tam ortasında. Son günlerde yaşadığımız küresel ve bölgesel koşulların seri bir şekilde değişmesi şu an ki kırılgan yapımızı daha çok etkiliyor. Bu durum doğal olarak biraz önce değindiğim geleceğe yönelik beklentilerimizi de ön plana çıkarıyor” şeklinde konuştu. Baylan, şöyle devam etti: “Gelecek konusunda geliştirilecek ekonomik kalkınma politikalarının, siyasi alandan çıkarılarak devlet politikası haline dönüştürülmesi ve herkes tarafından desteklenmesi gerekir. Ülkenin topyekûn sergileyeceği büyüme atağına destek olacak yapının tesis edilmesi, toplumsal barışı sağlayacak yeni bir anayasa ile demokrasinin güçlenmesi; adalet, hukuk ve yargı alanında yapılacak reformlar ile gençlerimizin kabiliyetleri doğrultusunda iş dünyasına katılabilecekleri nitelikli eğitim sisteminin yapılandırılması ve yabancı sermayenin ülkede yer bulmasını teşvik eden yatırım ikliminin oluşması ise siyasilerimizin görevidir. Yeni hükümetin bu hedefler doğrultusunda kalıcı çözümler üreteceğine inanıyoruz.”
“BUSİAD’ın ödül kriterleri, Bursa’yı lokomotif kent yapan kriterlere paralel”
Baylan’ın ardından söz alan Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı da, ulu şehir Bursa’ya kalitesi, fikri, aklı ile destek veren ve kentin markalaşma parametrelerine vakıf değerli kişilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şehrin değerlerini ön plana çıkaran bu etkinliği düzenleyen BUSİAD’a teşekkür eden Avcı, “Bugün gerek Bursa, gerekse ülke için katma değer üreten projelerle örnek olmuş kurum ve kişilere ödül verilecek. BUSİAD bu ödülleri verirken ortaya önemli kriterler koydu ve seçimini ona göre yaptı. Bu kriterlerin Bursa’yı, ülkemizin ekonomideki lokomotifi haline getiren kriterlere paralel olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine mevcut kriterlerle en iyi şekilde ayak uyduracak şehir yine Bursa’dır” diye konuştu.
“2014 BUSİAD Doğan Ersöz Ödülü Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ’ye”
Avcı’nın konuşmasının ardından ödül yönetmeliğine göre sahiplerini bulan BUSİAD Doğan Ersöz Ödülü ve Başarı Ödülleri Töreni’ne geçildi. Gecenin ilk ödülü olan BUSİAD Meslek Ödülü’nü Günal Baylan’ın elinden alan Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, ödülü kendisine layık gören BUSİAD Yönetim Kurulu’na teşekkür ederek, meslek hayatı boyunca yanında olan aile üyelerine de şükranlarını sundu. Prof. Dr. Dostoğlu’nun ardından sahneye davet edilen BTSO Eski Genel Sekreteri, İngiltere Eski Fahri Konsolosu ve Bursa Çimento Şirketler Grubu Başkanı Ergun Kağıtçıbaşı’na da BUSİAD Eğitim ve Kültüre Katkı Ödülü takdim edildi. Bu alanda kendisine ödül verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Kağıtçıbaşı tüm BUSİAD camiasına teşekkür ederek, “Eğitim meselesi çok geniş bir konu. Çağımızın bilgi çağı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Gelinen noktada artık ekonominin yakıtı bilgidir. BUSİAD’a bu konuya parmak bastığı için ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Kağıtçıbaşı’nın ardından sahneye davet edilen Figes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık Öğüt de Özel Başarı Ödülü’nü BUSİAD Başkanı Günal Baylan’ın elinden aldı. Dr. Tarık Öğüt konuşmasında Türkiye’de son yıllarda önemli Ar-Ge çalışmaları yapıldığını ve kendilerinin de söz konusu pek çok projede görev aldığını belirterek,” “Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarında Aselsan açık ara önde gidiyor. Onu, Ankara merkezli diğer firmalar takip ediyor. Tüm bu başarı son 10-15 yılda bu alana verilen destekle oldu. Türk insanı, önü açıldığı takdirde her şeyi yapabilecek güçtedir. Ülkemizde hayata geçirilecek bir sonraki boğaz köprüsü ya da tüp geçit projesini neden bir Türk şirketi yapmasın? Bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldı ancak potansiyelimiz çok daha fazla. Devlet bizim önümüzü açsın, insanlarımızı başarı için zorlasın ancak bize hata yapma toleransı da versin” diye konuştu. Gecenin finalinde ise 2014 Doğan Ersöz Ödülü’nü almak üzere sahneye Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ Ticari Genel Müdürü Gökhan Karagöl davet edildi. Karagöl’e ödülü BUSİAD Başkanı Günal Baylan ve Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı tarafından takdim edildi.