BUSİAD, üniversite öğrencilerine patenti anlattı
BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen “Patent nedir, faydaları nelerdir?” konulu seminer, Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirildi. Patent uzmanı ve makine mühendisi Alper Fırat Alpsoy’un konuşmacı olduğu programa; Tekstil ve Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri katıldı.
Öğrencilere “Bilgi Toplumunun Sigorta Sistemi Fikri ve Sınai Haklar” isimli bir sunum yapan Alper Fırat Alpsoy, patent ve faydalı model hakkında bilgi vererek her iki kavram arasındaki ortak ve farklı noktalara değindi. Fikri Hakların sanat eserleri, yapıtlar ve bilgisayar programlarından oluştuğunu dile getiren Alpsoy, sınai hakların ise patentler, markalar, endüstriyel tasarımları, coğrafi işaretler ve entegre devrelerin topografyası şeklinde sıralandığını kaydetti. Alpsoy, dünyadaki teknik bilginin yüzde 80’inin patentlerin içinde yer aldığını ifade ederek, “Her yıl 1,5 milyon patent başvurusu yapılıyor. Bunların ancak belli bir kısmı, ilgili patent kriterleri çerçevesinde patente dönüşüyor. Dünya üzerinde şu an 100 milyon patent dokümanı ve 10 milyondan fazla geçerli patent bulunmakta. Bir başvurunun patent olabilmesinin en önemli koşulları, yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilirliktir” diye konuştu.
“Patent alan ülkeler, ekonomilerini güçlendirme şansı buluyor”
Patentin 20 yıl, faydalı modelin ise 10 yıllık bir koruma süresine sahip olduğunun altını çizen Alpsoy, patentin korumasının ulusal olduğunu ve her patentin sadece alındığı ülkede koruma sağladığını belirtti. Bazı dünya ülkelerinin patent sayılarına da değinen Alpsoy, Çin’in 1995’de yıllık patent sayısının on binlerdeyken, 2011’de Amerika’yı geride bıraktığını ve 520 bin civarında başvuru aldığını söyledi. Alpsoy, patent alan ülkelerin ekonomisini güçlendirme şansı bulduğunu ifade ederek, Türkiye’de geçtiğimiz yıl patent sayılarında ciddi bir ivmelenme yaşandığını ve yıllık patent başvurusunun yerli ve yabancı olmak üzere toplam 13.958’e çıktığını sözlerine ekledi. Alpsoy, patent ve faydalı modelin sağladığı avantajlar hakkında da şunları söyledi: “Faydalı modelde başvurunun ardından belge kararlı gelmeden önce patent başvurusuna dönüştürülebilir. Taklit halinde taklitçiye hukuk davası açılarak patent kanunun sağladığı tüm ağır yaptırımlar uygulanabilir. Sadece yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini sağlayan buluşlar faydalı model belgesi alabilir. Patent ise taklidi önleyerek ve ciroyu arttırarak işinizi korur. Rekabet avantajı sağlayarak rakiplerin önünü keser. Lisans ve devir işlemleri sayesinde kazanç sağlar. Yenilikçi firma imajı sayesinde prestiji güçlendirir. Yeni ortaklıklar sayesinde yeni iş birlikleri geliştirir. Ayrıca çapraz lisans sayesinde karşılıklı paylaşımı da sağlar.”