BUSİAD, UÜ ile gerçekleştirdiği seminer programları devam ediyor

BUSİAD, UÜ ile gerçekleştirdiği seminer programları devam ediyor

BUSİAD, UÜ ile gerçekleştirdiği seminer programları devam ediyor

BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi işbirliğinde dördüncü yılına giren seminer programları devam ediyor. Endüstri Mühendisliği’nde gerçekleştirilen son seminer programında, Parlamış Tekstil Genel Koordinatörü Gülderen Uzunefe, NLP konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

En önemli konu; iletişim

Teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da hayatta en önemli konunun “iletişim” olduğunu söyleyen Uzunefe, yaşamın ana hatlarını; algı, buna bağlı olarak düşünce ve sonuçta da davranışların oluşturduğunu kaydetti.

“Bu üç kavram çoğu kez otomatik olarak biçimlenir. Ancak bunları irademizi kullanarak daha tutarlı ve daha bilinçli hale getirebilirsek yaşamımızda büyük farklılıklar olacaktır. İşte NLP de bu sürece katkıda bulunması için kullanılan yöntemlerden birisidir” diyen Uzunefe, insanların algılama şekilleri ve etkilenişleri, buna karşılık gösterdikleri tepkiler ile tepkilerinin biçimleri ve kurdukları iletişim tarzının çeşitlilik gösterdiğini kaydetti. Uzunefe, bütün bunları incelemenin, yöntemler geliştirmenin ve kişisel bazda uygulanabilirlik kazandırmanın, NLP’nin ilgi alanına girdiğini vurguladı.

Biz ne anlatırsak anlatalım…

NLP’nin ilkesine göre iletişimi; “Bizim ne anlattığımız değil, karşımızdakinin ne anladığıdır” şeklinde özetleyen Uzunefe, bu nedenle,  insanların dış dünyaya verdiği mesajların çok önemli olduğunu belirtti. Uzunefe, “Hızlı düşünen ve teknolojiyi yoğun kullanan kişilerin de bilinçaltında çok bilgisi var. Ancak bilinçaltındaki bu bilginin dışa vurumu sırasında farkındalık oluşursa başarılı sonuçlar elde edilir. Zihin her zaman bedende iz ve işaret bırakır. Beden dilimiz ve tüm hareketlerimiz birer mesajdır. Hareketlerimiz, konuşmalarımız ve dokunsal aktarımlarımız çok önemli. Görsel, işitsel ve dokunsal aktarımlarımızı geliştirmek bizi başarılı birey hale getirir” diye konuştu.

‘Bakan’ değil ‘gören’ olmalıyız

“Karşımızdaki kişinin ne söylediğine yoğunlaşarak, algılamayı daha iyi yaparsak, mükemmel bir iletişim kurmuş oluruz” diyen Uzunefe, NLP’ye göre, işe alımlarda bilginin ön planda gelmediğini anlattı. Uzunefe, tercih sebebinin daha çok; konuşma, algı ve hareketler olduğunu vurguladı. Uzunefe, “Bakan değil gören, susan değil dinleyen olmalıyız. Bildiklerimiz, baktıklarımız, gördüklerimiz,  duyduklarımız, işittiklerimiz değil fark ettiklerimiz önemlidir” diye konuştu.