BUSİAD Yönetim Kurulu, Canan Sönmez Başkanlığındaki Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu’nu ağırladı.

BUSİAD Yönetim Kurulu, Canan Sönmez Başkanlığındaki Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu’nu ağırladı.

BUSİAD Yönetim Kurulu, Canan Sönmez Başkanlığındaki Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu’nu ağırladı.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu, Canan Sönmez başkanlığındaki Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu’nu ağırladı.

BUSİAD Evi’nde gerçekleşen ziyarette; hem patent ve sınai mülkiyet hakları konusunda sanayicilerin bilgilendirilmesi için ortaklaşa neler yapılabileceği, hem de Birliğin büyük önem verdiği ‘İcat Fuarı’ ile ‘Taklit Müzesi’ konusunda kent dinamiklerinin harekete geçirilmesi gerektiğini üzerinde duruldu.

Her zaman UPB’nin yanındayız

Sanayi kenti Bursa’da patent konusunun çok önemli olduğunu ve her alanda taklidin engellenmesi için gerekli bilinçlendirme çalışmalarının da yapılması gerektiğini söyleyen BUSİAD Başkanı Günal Baylan, bu konularda, UPB’nin çalışmalarına gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

BUSİAD bünyesinde, UPB’nin çalışma alanlarını da kapsayan yeni bir uzmanlık grubu kurulabileceğini kaydeden Baylan, “Sanayi kenti Bursa’da geleceğe yönelik daha fazla katma değer yaratılması noktasında patent ve buluş çok önemli… Bu önemi geniş kesimlere anlatmak isteyen UPB’nin her zaman yanındayız” dedi.

İcat Fuarı ve Taklit Müzesi…

Sözlerine, Birlik olarak Bursa’da, 12 yıldır güzel çalışmalara imza attıklarını ifade ederek başlayan UPB Başkanı Canan Sönmez de, “Birkaç defa yaptığımız İcat Fuarı’nı önümüzdeki yıldan itibaren tekrar ve daha kapsamlı gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bir diğer önem verdiğimiz proje ise; gelişmiş birkaç ülkede örneği olan Taklit Müzesi… Her zaman yanımızda olan BUSİAD’dan bu konularda destek bekliyoruz” diye konuştu.

BUSİAD ile birlikte, ana ekseni patent olan sanayiye yönelik eğitimler düzenlemek istediklerini de anlatan Sönmez, “UPB çok değerli… Bursa da çok büyük bir sanayi kenti olmasına rağmen üye sayımız sadece 46… Bu sayıyı da artırmak gerekiyor” dedi.

Patent Kanunu sanayicilere önemli haklar sağlıyor

Patent Kanunu’nda son dönemde önemli değişiklikler yapıldığını ve patentin, ürün satışında sanayicilere vergi muafiyeti sağladığını da belirten Sönmez, fakat bundan geniş kesimlerin hala haberdar olmadığını, UPB’nin bu alanda farkındalık yaratmayı kendine misyon edindiğini kaydetti.

Bursa’da pek çok okul buluş yarışına girdi

BUSİAD-UPB işbirliğinin önceki dönemlerde olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden UPB eski Başkanı Coşkun İrfan ise, “Bizce çok önemli olan patent ve sınai mülkiyet hakları gibi alanlardaki eğitimlere ilgi ne yazık ki fazla değil. Toplumun bu manada bilinç düzeyini artırmalıyız. UPB olarak önceki yıllarda düzenlediğimiz İcat Fuarı’nı ilköğretim düzeyine kadar çektik ve çok da olumlar sonuçlar elde ettik. Bursa’daki pek çok okul, buluş konusunda adeta birbiriyle yarışır hale geldi. Patent ve buluş konusundaki bilinç düzeyini ancak, en alttan başlayarak artırabiliriz. O nesiller büyüyecek ve ülkemizin patent- buluş sayısı artacak” diye konuştu.

Bursalı şirketler patent konusunda atağa kalktı

‘Marka kent’ olmanın, katma değer yaratmaktan geçtiğine dikkat çeken Coşkun İrfan, bu manada hem İcat Fuarı, hem de Taklit Müzesi konusunda kentin dinamiklerini harekete geçirmek gerektiğini vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde bu iki konuya çok önem verdiklerini belirten İrfan, tüm olumsuzluklara karşın son dönemde Bursalı şirketlerin patent konusunda ciddi bir atak içinde olduğunu da sözlerine ekledi.