BUSİAD Yönetim Kurulu, “Çin’de Yatırım Yapmak” konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.
Çin Bursa Fahri Konsolosu Nejat Yahya’nın girişimleri ve BUSİAD Başkan Yardımcısı Cem Çakır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Çin’de üretimi olan, ihracat yapan veya işbirliği planlayan, ağırlıkla mermer, otomotiv yan sanayi ve tekstil sektörlerindeki Dernek üyeleri katıldı, merak edilen soruların yanıtları, Çin Halk Cumhuriyeti’ni temsilen İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Ding Xiaohong, Ticari Konsolos Huang Songfeng ve Ticari Konsolos Yardımcısı Mao Jin’den alındı.
Toplantıda ayrıca; enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren, dünyanın en büyük 16. müteahhitlik firması olan Sinohydro’dan Zhang Xiaowei ve Qifen Zhang da katılımcılara bir sunum yaptılar.
Yatırımcılara vize konusunda kolaylık sağlanmalı
Yaptıkları değerlendirmede; Çin’in rekabet avantajı sağlayan bir üretim modeli olduğunu ve yerel yönetimlerin, yabancı sermayenin önünü açmak için ciddi gayret gösterdiğini belirten Bursalı işadamları, özellikle vize konusundaki sorunlarının giderilmesini ve yatırımcılara özel koşullar uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
Katılımcılar, iki ülke arasındaki dış ticaret açığının oldukça dengesiz seyrettiğini, dolayısıyla Çin’e yapılacak ihracatın artırılması için çalışmalar yapılması isteğini de Çinli yetkililere ilettiler.
Ortak sermayeli işbirliği daha uzun süreli olur
Dünyanın hızla gelişen iki ülkesi olan Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da artacağına olan inancın dile getirildiği toplantıda, ‘kazan-kazan’ ilkesi doğrultusunda, ortak sermayeli işbirliğinin daha uzun süreli ve kazançlı olacağına işaret edildi.
Her türlü desteği vermeye hazırız
Çin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Ding Xiaohong, yaptığı değerlendirmede, Bursa’nın tekstil, otomotiv ve turizm sektörleri açısından çok önemli bir şehir olduğunu söyledi. Birçok küresel şirketin Bursa’da yatırım yaptığını belirten Xiaohong, önemli olanın; iki ülkenin birlikte gelişmesi ve kalkınması olduğuna dikkat çekti. Xiaohong, Başkonsolosluğun, Çin ile Bursa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu da kaydetti.
Ekonomik ilişkiler son 10 yılda hızla gelişti
Ticari Konsolos Huang Songfeng ise, Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için yoğun biçimde çalıştıklarını ifade etti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin, hükümetlerin de çabasıyla son 10 yılda hızla geliştiğine dikkat çeken Songfeng, Çin’in; Kasım 2014 sonu itibariyle Türkiye’deki toplam yatırım miktarının 900 milyon dolar olduğunu, söz konusu döneme kadar Türkiye’nin de Çin’de 554 tane proje yürüttüğünü ve bunların toplam değerinin 200 milyon doları bulduğunu vurguladı.
2014 Ocak-Kasım itibariyle iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 20 milyar 900 milyon dolara ulaştığını anlatan Songfeng, “Bu dönemde Türkiye’ye yaptığımız ihracat miktarı 17 milyar 500 milyon dolar, ithalatımız ise 3 milyar 400 milyon dolar oldu. Rakamlar birkaç yıl önce daha hızlı gelişiyorken, geçen yıl biraz azaldı. Fakat yine de yüzde 4’lük bir artıştan söz edebiliriz” dedi.
Çin’e ihracatta Bursa, çok önemli bir kent
Çin’den ithalatın dönem dönem eleştiri konusu olduğunu, fakat bu durumun serbest piyasa ekonomisi içinde arz-talep dengesine göre şekillendiğini anlatan Songfeng, ihracatın daha çok elektronik ve makine, ithalatın ise ağırlığı Bursa’dan olmak üzere mermer, krom ve boraks üzerinde yoğunlaştığını kaydetti. Songfeng, “Bursa; mermer ve krom açısından çok önemli bir kent. Türkiye’nin bize olan ihracatında Bursa’nın payı yüzde 80’den fazla” diye konuştu.
Çin’deki üretim yapısının son dönemde değişmeye başladığını anlatan Songfeng, ‘ucuz üretimle rekabet avantajı kazanan’ bir ülke olmaktan çıkıp, başka ülkelerin yapamadığı işlere odaklandıklarının da altını çizdi.