BUSİAD YÜKSEK DANIŞMA KURULU BİLDİRİSİ (20-12-2023)

BUSİAD YÜKSEK DANIŞMA KURULU BİLDİRİSİ (20-12-2023)

Türkiye hammadde ve enerji kaynakları açısından zengin bir ülke değildir. Ülkemiz, iş gücü, esnekliği, kaliteli üretim gerçekleştirmesi ve iş bitiriciliğiyle rakipleriyle mücadele edebilen bir ülkedir.

Özellikle rekabetçi olabildiğimiz iş gücünün, son iki yılda bu özelliğini kaybettiği aşikardır. Tekstil sektöründe, kendini yoğun olarak hissettiren iş gücü kaybı, tüm sektörler için ciidi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.  

O nedenle, özellikle asgari ücret belirlenirken, tüm toplumun ulaşmak istediği refah için fedakarlığın bölüşülmesi gerçeğinden hareket edilmelidir.

Biz iş insanları olarak çalışanlarımızı kaybetmemek için azami gayret sarf ediyoruz. Biliyoruz ki onlar olmadan üretim yapamayız. Özellikle Bursa'daki yetişmiş insan gücünü kaybetmeyi düşünmek hiçbir iş insanın aklına getireceği bir durum değildir. Ancak koşullar giderek zorlaşıyor.

2023'te genel seçim ve 2024 mart ayındaki yerel seçim, ekonominin ayarlarını derinden sarsmıştır. Uygulanan popilist politikalar sanıldığının aksine emekçiyi rahatlatmaktan uzak bir hale gelmiştir. Zammın ilk günlerinin ardından, her şeyin fiyatı değişmiş fasit daire işlemeye başlamıştır. Aynı hataya düşülmemeli ve enflasyon bir an önce dizginlenmelidir. Emekçiye en büyük iyilik düşürülmüş bir enflasyonla yapılacaktır. Salt emekçiye değil, sanayiciden, çiftçiye kadar herkes düşen enflasyonla mutlu olacaktır.

Artırılan faizlerle kısmen umut görülmüştür. Ekonominin gerçeklerine uyan yaklaşımın devamını diliyoruz.

Bir parantez de yabancı yatırımcı için açmak gerekir. Yabancı yatırımcı tıpkı yerli yatırımcı gibi, öngörülebilirlik, güven ve istikrar arar. Ancak bunu da şunlara bakarak değerlendirir:

"Hukuk işliyor mu? Demokrasi ve özgürlükler yeterince çalışıyor mu?"

Özellikle hukukun olmadığı yere yatırımcının gitmesini beklemek hayalcilik olur. Ülkemizde yüksek yargı organlarının arasındaki uyumsuzluk bize iyi bir puan olarak dönmemektedir.

Sürekli vurguladığımız yetişmiş gençleri yurt dışına kaptırma konusu sıcaklığını korumaktadır. Eğitim anlayışımız özgürlük ve çağın ihtiyaçları temelinde düzenlenmelidir.

Biz Bursalı iş insanları olarak ülke yönetiminde söz sahibi olanların gerekli ortamı sağlaması halinde üzerimize düşenleri yapmaya daha önce de yaptığımız gibi söz veriyoruz. Türkiye, dünyanın en önemli pazarlarına yakınlığı, kalitesi, iş insanı ve çalışanın yetenekleriyle çok önemli bir potansiyele sahiptir. Bunu ortaya çıkarmak için hep beraber hareket etmemiz yeterlidir diyoruz.

Bizler BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Üyeleri olarak, bu görüş ve önerilerimizi kamuoyunun bilgi ve değerlendirmesine sunuyoruz.

Ergun Hadi Türkay

BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı