Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubumuz tarafından "Engelsiz İşyeri" konulu panel gerçekleştirildi.
BUSİAD Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen ve ana teması ‘Engelsiz İşyeri’ olan panelde, ‘Engelli Çalıştırılması Konusunda İşveren Yükümlülükleri’, ‘Engel Oluşturan Durumlar Göz Önüne Alınarak Engellilerin İşyerlerindeki Konumu’ ve ‘Engelli Çalışanların Eğitimi’ gibi konular masaya yatırıldı.
Türkiye ‘güvensiz çalışan bir ülke…’
BUSİAD Evi’nde düzenlenen panelin açılışını Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Çakır yaptı. Söz konusu panelin, işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına katkıda bulunması dileğiyle sözlerine başlayan Çakır, “Hepimizin hatırlayacağı gibi 2014 yılında maden ve inşaat sektöründe toplu ölümlerle sonuçlanan iş kazaları yaşadık. İş kazaları ve meslek hastalıkları sıralamasında ne yazık ki Türkiye, ‘güvensiz çalışan bir ülke’ olarak nitelendiriliyor ve özellikle iş kazası bildirimi, meslek hastalıklarının teşhis edilmesi ve tanı konulması süreçleri ülkemizde etkin olarak işlemiyor” dedi.
Son dönemde çalışmalar ivme kazandı
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte iş sağlığı ve güvenliği konularındaki çalışmaların ivme kazandığını anlatan Çakır, ölümle sonuçlanan iş kazaları kadar ‘sürekli iş göremezlik’ ve ‘çalışanın engelli durumuna düşmesi’ ile sonuçlanan kazaların da ciddi bir oran teşkil ettiğini kaydetti.
Her sağlıklı birey, bir engelli adayıdır
Çakır, “Düzenlediğimiz bu panelde; engelli çalışanlarımızın yasal durumu, çalışma şartlarında gözlemlenmesi ve yönetimi konularında bilgilendirmeler yapılması planlandı. Unutulmamalıdır ki her sağlıklı birey, bir engelli adayıdır” diye konuştu.
Cem Çakır’ın açılış konuşmasının ardından geçilen ve Bosch İşyeri Hekimi Metin Tekcan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; İşkur Bursa Bölge Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Ahmet Canımova, ‘Türkiye ve Özellikle Bursa’daki Engelli Çalışanların Sektörel Dağılımı ve Engelli Olma Kriterleri’, Tofaş İşyeri Hekimi Dr. Bülent Aslanhan, ‘Çalışırken Engelli Duruma Düşen Çalışanların Çalışma Şartlarının Değerlendirilmesi’, Renault İşyeri Hekimi Dr. Özcan Akbulut ise ‘İşyeri Sağlık Biriminin Engelli Çalışanların İşe Giriş ve Çalışma Süresinde Takipleri ve Yapılması Gerekenler’ konusunda katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Panel; soru-cevap bölümünün ardından, verdikleri değerli bilgilerden dolayı panelistlere plaket takdimiyle ile sona erdi.