"Dijital dönüşümün merkezinde insan var"
Cadem Dijital CEO'su Nedret Kademli, dijital dönüşümün zihniyetle ilgili olduğunu belirterek, dijital dönüşümünün merkezinde insanın yer aldığını da kaydetti.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Dijital Dönüşüm Çalışma Komitesince BUSİAD Evi Toplantı Salonu'nda, "Endüstri 4.0 Üretimde Yeni Teknolojiler" başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Çalışma Komitesi Sorumlusu Tuncer Hatunoğlu, Endüstri 4.0'ın tarihçesini anlatırken, "Türkiye'de kullanılan dijital dönüşüm kavramı bence çok daha uygun bir tanımlama. Çok daha üst bir kapsama alanı var" dedi. Toplantının hedefinin tasarım ve üretim öncesi prototip sürecinde dijital dönüşümün koyduğu katma değer olduğunu ifade eden Hatunoğlu, "Konuşmacılarımız bu alandaki dünyadaki gelişmeleri aktaracaklar" diye konuştu.
Hatunoğlu'nun ardından konuşan Cadem Dijital CEO'su Nedret Kademli, "Dijital Dönüşümde Mühendislik Yazılımlarının Önemi" başlıklı bir sunum yaptı. Kademli, dijitalleşme ile dijital dönüşümün karıştırıldığını söyledi. Dijital dönüşümün zihniyetle ilgili olduğunu ifade eden Kademli, dijital dönüşümünün merkezinde insanın yer aldığını da kaydetti. Dijital dönüşümde beklemeye yer olmadığını da kaydeden Kademli, "Rakipleriniz alır başını gider" dedi.
Yetkin personel ve yeni kuşağın adaptasyonunun sanayinin en büyük sorunu olduğunu da ifade eden Kademli, yeni duruma göre çözümler üretilmesini ve motivasyonun önemli olduğunu da belirtti.
Figes A.Ş.Teknik Grup Müdürü Fatih Genç ise "Makinaların Fonksiyonel Modellenmesi ve Dijital İkiz" başlıklı bir sunum yaptı. Genç, kendilerinin gerçekleştirdikleri, prototip çalışmaları ve dijital ikiz çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Poligon Mühendislik Satış ve Pazarlama Direktörü Bora Dağlı da "3D Printer ve Tarama Teknolojileri Başarılı Uygulama Örnekleri" başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Dağlı, 3D printerların; kavramsal modelleme, üretime yardımcı ekipman üretmek, son kullanılan parça, ön seri imalat için bugüne kadar kullanıldığını söyledi. Dağlı, "Bu kavramlar artık değişmeye başladı. Kişiye özgü seri üretim dönemi başladı" dedi.
Soruları da yanıtlayan konuşmacılara, daha sonra "ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye" kampanyasına adlarına yapılan bağış sertifikası, BUSİAD Başkan Yardımcısı Tuncer Hatunoğlu tarafından verildi.