Eğitim sanayinin ihtiyacına cevap vermiyor.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Türkiye’nin en büyük sorunun eğitim olduğunu söyledi.
BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, yaz dönemi boyunca, farklı sektörlerdeki BUSİAD üyelerinden önemli bir bölümünü, iş yerlerinde ziyaret ettiklerini belirterek, “Amaç yüz yüze samimi ortamda ve direk olarak üyelerimizin istekleri, dertleri ve önerilerini dinlemekti. İş dünyamızın hangi sektörden olursa olsun bazı ortak gereksinimleri var. Ancak bir konu var ki Türkiye'mizin kalkınmasında ciddi itici güç olacak olan nitelikli ve çalışmaya gönüllü insan bulamamak” dedi.
Türkiye’nin genç nüfusuyla sık sık övündüğünü belirten Türkay, saha da durumun o kadar da iç açıcı olmadığın kaydetti. Sanayicilerin, meslek lisesi mezunu gençlerin AVM’lerde çalışmayı tercih etmesinden yakındığını, hizmet sektöründeki üyelerin de gençlerin çalışmaya gönüllü olmamasına dem vurduğunu belirten Türkay, “bunun çözümü bir yandan mesleki eğitim, bir yandan da emek ve üretmenin güzelliğini de anlatan bir değerler eğitimidir” diye konuştu.
Türkay, BUSİAD olarak bu yönde örnek bir proje çalışmasını, geçen dönem Başkan olan Günal Baylan, zamanında BTSO Hayri Terzioğlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde başlattıklarını söyledi. Türkay, Şunları kaydetti:
“Üyelerimizden beşinin oluşturduğu insan kaynakları yöneticileri, meslek lisesi yöneticileri, Milli Eğitim'den bir yetkili ile birlikte verilen dersleri gözden geçirdiler. İş hayatına yeni başlayan bir kişinin sahip olması gereken hem mesleki, hem sosyal, hem de genel beceri yetilerini çıkardılar. Bunlar saatler süren tartışmalar sonucu belirlendi ve ders programı bu özelliklere göre uyarlandı. Burada öğrenciler seçilerek bir sınıf oluşturuldu. Ana hedef öğrencilerimizi mesleki konularda, günümüzün gerektirdiği özelliklerde, okulda olmayan bir makinanın veya aleti üyemizden birinin iş ortamında bizzat kullanarak öğrenmesini sağlamak. Böylece hem çalışma ortamına alışıyorlar ve gerçek hayatta kullanacakları ekipmanları bizzat kullanarak iş hayatına onlara aşina olarak atılıyorlar. Ayrıca 4 sene boyunca ekip çalışması, problem çözme teknikleri gibi genel yetilerini geliştirme konusunda kendilerini geliştiriyorlar. Ayrıca seçilen bu öğrencilere iş garantisi de veriliyor. Bu projenin gelecekteki başarısında umutluyuz. Aslında mesleki okul eksikliğimiz yok. Onları sanayinin istediği şekilde eğitmek ve üretmekten keyif alır hale dönüştürmek asıl sorunumuz.”
Türkay, eğitimde bugün atılacak adımların meyvelerinin birkaç yıldan önce yenemeyeceğinin de göz önüne alınarak sanayi-meslek lisesi ilişkilerinin sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir an önce düzeltilmesi gerektiğini de söyledi.