Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı, ders kitabı oldu.

Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı, ders kitabı oldu.

Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı, ders kitabı oldu.

  BUSİAD Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu tarafından 23 Mart 2017 tarihinde Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde (BAOB) düzenlenen Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu sonrası, sempozyum çıktılarından oluşturulan Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı çalışması hazırlanmıştı. BUSİAD'ın desteği ile bastırılan söz konusu kitap, çeşitli üniversitelerin takdirini kazanmasının ardından Biruni Üniversitesi İş Güvenliği Yüksek Lisans programı tarafından ders kitabı olarak önerildi.

  Sanayi kuruluşlarının yanı sıra üniversitelerdeki ilgili araştırmacıların desteği ile geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu, yoğun bir katılıma sahne olarak akademi dünyasının temsilcilerini, üniversite öğrencilerini, firmaların iş sağlığı-güvenliği yetkililerini ve iş yeri hekimlerini bir araya getirmişti. Alanında uzman kişilerin yer aldığı etkinliğe Türkiye'deki ilk ergonomi çalışmalarını başlatan Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok başta olmak üzere Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Gündüz, Beyçelik Gestamp İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Yusuf Topaloğlu, Ford Otosan Sağlık-Hijyen ve Ergonomi Yöneticisi Dr. Gürsel Gökmen, MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karademirler ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Akova konuşmacı olarak katıldı. Sanayideki ergonomi uygulamaları bakımından önemli konuların ele alındığı sempozyum içeriği, daha geniş kitlelere ulaştırılması adına kitap çalışması haline getirilerek BUSİAD'ın desteği ile basıldı. BUSİAD Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu Üyesi Doç. Dr. Tülin Gündüz'ün editörlüğünde hazırlanan ve sempozyumdaki konuşmacıların özgeçmişleri ile yaptıkları sunumları içeren 128 sayfalık kitap, ergonomi alanındaki pratik bilgilerin derlendiği bir çalışma olarak dikkat çekti. BUSİAD Bakış Dergisi aracılığı ile tüm BUSİAD üyelerine de gönderilen Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı, her yıl düzenli olarak yapılan ve 2017'de 23'üncüsü organize edilen Ulusal Ergonomi Kongresi katılımcılarına da ulaştırıldı. Türkiye'nin her köşesinden katılımcıları ağırlayan kongre ile söz konusu kitap çalışmasının ulusal ölçekte de yayılması sağlandı.

 

"Söz konusu etkinlik, yerel olmaktan çıkarak ulusal boyut kazandı"

Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı çalışmasının oldukça yenilikçi ve faydalı bulunması nedeniyle Doç. Dr. Tülin Gündüz, bu yıl 24'üncüsü organize edilecek olan Ulusal Ergonomi Kongresi tarafından panelist olarak davet edildi. Söz konusu davetten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Doç. Dr. Tülin Gündüz, bu vesile ile BUSİAD Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu çıktılarının bir kez daha ulusal platformda yer bulmuş olacağını ifade etti. Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabının, çeşitli üniversiteler tarafından takdir edildiğini ve son olarak Biruni Üniversitesi İş Güvenliği Yüksek Lisans programı tarafından ders kitabı olarak önerildiğini vurgulayan Doç. Dr. Gündüz, "Ağırlıklı olarak sağlık alanında eğitim veren Biruni Üniversitesi İş Güvenliği Yüksek Lisans programı öğrencileri, kitabı BUSİAD'dan talep etti. BUSİAD tarafından dersi alan tüm öğrencilere Endüstriyel Ergonomi Sempozyumu El Kitabı gönderildi. Söz konusu kitap çalışmasının üniversitelerde ders kitabı olarak tavsiye edilir nitelik kazanması son derece gurur verici bir gelişme" diye konuştu. Doç. Dr. Tülin Gündüz, şöyle devam etti: "Sempozyumun bir başka önemli yönü ise; etkinlikte yaptığım sunumda yer alan Endüstri 4.0 kapsamındaki giyilebilir teknolojilerin otomotiv alanında kullanılmasına yönelik çalışmanın, araştırma projesi olarak TÜBİTAK tarafından onaylanması oldu. TOFAŞ Üretim Teknolojileri Müdürlüğü ile yapılacak projemiz, sanayiye önemli katkılarda bulunacak. Söz konusu bu proje fikrini de ilk kez Endüstriyel Ergonomi Sempozyumunda katılımcılarla paylaşmıştık. Böylece gerçekleştirdiğimiz etkinlik; yerel çapta bir katılımcı kitlesine hitap etmekten çıkarak, ulusal boyuta sıçramış, alanında ilgili kişilere ulaşmış ve eğitim alanında tavsiye edilir nitelik kazanmıştır. Konuyla ilgili olarak bu fırsatı sağladığı için BUSİAD'a ve çalışma grubunda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim."