"Endüstriyel tarım olmazsa olmaz"

"Endüstriyel tarım olmazsa olmaz"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu, üye ziyaretleri kapsamında May Tohum AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Yormazoğlu'na konuk oldu.

Yormazoğlu, endüstriyel tarıma tepki olduğunu ifade ederek, "Endüstriyel tarım olmazsa fiyatlar 4-5 katına çıkar. Dönüm başına alınan miktar artmış durumda. Amatör tarımla dünya nüfusu doyurulamaz" dedi.

Yormazoğlu, MAY Tohum olarak 40'ın üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını da belirterek, dünyaya tohum satan tek Türk tohum firması olduklarını söyledi. Yormazoğlu, cirolarının yüzde 8'ini Ar-Ge'ye ayırdıklarını da kaydederek, her yıl 5 yeni tohum çeşiti ürettiklerini de ifade etti. 120 bin dekar alanda tohum üretimi yaptıklarını da kaydeden Yormazoğlu, ıslah faaliyetlerini de yerinde gerçekleştirdiklerini belirtti. 1978'den beri bu işin içinde olduklarını belirten Yormazoğlu, MAYCEV ile ceviz üretimi yaptıklarını da söyledi.

Türkiye'de tarım alanlarının ölçek ekonomisine uymadığını da ifade eden Yormazoğlu, "ABD'de binlerce dönümü 2-3 kişi ile işleyebiliyorsunuz. Bizde araziler bölünüyor" dedi. Tarımın üstü açık fabrika olduğunu kaydeden Yormazoğlu, "Canlı materyalle ve hava şartlarıyla uğraşmak zorundayız" diye konuştu.

Ziyarete, BUSİAD Yönetm Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci ile BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu ve Genel Koordinatör Yardımcısı Deniz Karaer katıldı.