Enerji verimliliğinde elektrik motorlarının yeri çok önemli.
Enerjide tasarruf sağlamanın en önemli yollarından birinin, sanayinin neredeyse her alanında kullanılan elektrik motorlarındaki verimliliğe bağlı olduğu, BUSİAD işbirliği ile Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen panelle anlatıldı.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Motor ve Sürücü Uygulamalarında Enerji Verimliliği Paneli" Uludağ Üniversitesi Faik Çelik Otomov Mühendisliği Konferans Salonu'nda düzenlendi.
BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu'nun gerçekleştirdiği panelde konuşan Siemens Enerji Verimliliği Koordinatörü Hakan Olcay, Türkiye'deki elektrik tüketiminin yüzde 47'sinin sanayide tüketildiğinin bunun da yüzde 67'sinin elektrik motorlarında kullanıldığını söyledi.
Elektrik motorlarının çoğunun 1000 Kw'nın altında olduğunu kaydeden Olcay, "Bunların da çoğu eski. Yeniden sarılmış önemli bölümü. Eğer motorlarda verim sağlanırsa toplam elektrik tüketiminde yüzde 15'lik tasarruf sağlanabilir" dedi. Olcay, bir elektrik motorunun, ömrü boyunca maliyetinin yüzde 97'sinin enerji maliyeti olduğunu belirterek, sadece yüzde 2'sinin satın alma maliyeti olduğunu söyledi. Olcay, "Ancak bizler sadece o yüzde 2'ye bakıp yüzde 97'yi ihmal ediyoruz" diye konuştu. Olcay servo pompa uygulaması ile de yüzde 80'lere varan tasarruf yapılabildiğini kaydetti.
"YAZILIMLAR ETKİLİ OLACAK..."
Schneider Elektrik Dijital Tesislerden Sorumlu Ürün Müdürü Göker Çakılcı ise, 2050 yılında dünya nüfusundan 2.3 milyar insanın daha köylerden kentlere geçeceğini belirterek, bu durumda enerjinin 3 kat daha verimli kullanılması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. Çakılcı, binalarda kullanılan elektriğin yüzde 82, sanayide kullanılanın ise yüzde 50 daha az tüketmenin mümkün olduğunu ifade ederek, "Enerji verimliliğ artık makine düzeyinden yazılım düzeyine gelecek. Elektrik motorlarına uygulanan sürücülere yazılımla müdahale edilerek ciddi tasarruflar yapılabilecek" dedi
Omega Motor Satış ve Pazarlama Müdürü Volkan Dağlıyan ise, Türkiye'de 2017 başından beri IE2 tipi elektrik motorlarının sürücü olmadan kullanımının yasak olduğunu belirterek. Kendilerinin Ie3 ve IE4 motor ürettiklerini söyledi. 20 bin metrekarede yıllık 600 bin elektrik motoru ürettiklerini kaydeden Dağlıyan, IE2 yerine IE4 motoru kullanımında elde edilecek tasarufa bir de örnek verdi. Dağlıyan, "Bir fabrika IE4 motor alarak 140 bin lira daha yüksek para ödedi. Ancak yıllık 240 bin lira tasarruf yapılıyor. 20 yılda 4 milyon 800 bin lira. Ayrıca devlet destek de veriyor" dedi.
Dağlıyan, Şirket olarak hedeflerinin 250 milyon Euro'luk elektrik motoru pazarının yanı sıra 1 milyar Euro'luk Almanya pazarı olduğunu da kaydederek, " Amacımız Türkiye'nin cari açığını azaltmak. Hem ithalatı azaltarak hem de ihracatı artırarak" diye konuştu.