"Felsefe, bilim ve sanatla demokratik, sosyal bir hukuk devletine ulaşılır"
YOUTUBE'DA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
FMV Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Örsan K. Öymen, "Felsefi, bilimsel ve sanatsal özgürlüğümüzü sağlamadan ekonomik ve siyasi bir gelişmişlik düzeyine ulaşamayız. Dolayısıyla felsefeye, bilime ve sanata yer verdiğimiz ölçüde, gelecekte anayasamızda çerçevesi çizilmiş olan demokratik ve sosyal bir hukuk devletine ulaşabiliriz" dedi.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel etkinliklerinden olan Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri'nin bu ayki konuğu FMV Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Siyaset Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Örsan K. Öymen oldu.
Bursa Felsefe Kulübü'yle birlikte düzenlenen ve BUSİAD Evi'nde gerçekleştirilen "Felsefenin Anlamı, Geçmişi ve Geleceği" başlıklı etkinliği, Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Eren yönetti.
Konuşmasına, Cumhuriyetin 100. yılı ve Atatürk'ten bahsederek başlayan Prof. Dr. Örsan Öymen, Atatürk'ün, "Hayatta en hakiki mürşid ilimdir" sözünün, Samsun'a ayak basıp Kurtuluş Savaşını başlatması kadar önemli olduğunu söyledi.
Prof. D. Öymen, "Cehaletten kurtualmadığınız sürece emperyalizmin sömürüsü altında oluruz" diyerek, felsefenin sorgulayan bir toplum yaratılmasında önemli bir rolü olduğunu bunun da yaratıcılığı ve akıl yürütmeyi getireceğini ifade etti.
Felsefeyi, mistisizmle, yogayla dinle ilişkilendiren anlayışlara rastlandığını da kaydeden Öymen, "Felsefe diyalektik, çoğulcu bir yapıya sahiptir. Dogmatik değildir" dedi.
Felsefenin ve filozofların insanın ve insanlığın gelişimine önemli katkıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öymen, "Filozoflar, dünyayı değiştiren insanlardır. Tek başlarına değil ama etkiledikleri siyasi kişiler kanalıyla olmuştur. Felsefeciler, 1776 Amerikan Devrimi ve 1789 Fransız Devrimi gibi" diye konuştu. Prof. Dr. Öymen sözlerini şöyle tamamladı:
"Ekonomik gelişmeyi sadece ithalatla yapamazsınız. Üretim yapmanız gerek. Bilim olmadan nasıl teknoloji olacak. Özgür düşünce ve üniversitenin olması gerekir. Felsefi, bilimsel ve sanatsal özgürlüğümüzü sağlamadan ekonomik ve siyasi bir gelişmişlik düzeyine ulaşamayız. Dolayısıyla felsefeye, bilime ve sanata yer verdiğimiz ölçüde, gelecekte anayasamızda çerçevesi çizilmiş olan demokratik ve sosyal bir hukuk devletine ulaşabiliriz."
Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Öymen'e etkinlik sonunda BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar tarafından Derviş Fincan Seti hediye edildi.