Fransız Ekonomi Müsteşarlığı İle BUSİAD Görüşmesinden İşbirliği Kararı Çıktı.
Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarlığı ile BUSİAD görüşmesinden iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri arttırmak adına ortak hareket etme kararı çıktı. Kentin ekonomi dinamikleri ile bir araya gelmek ve bilgi alış verişinde bulunmak amacıyla Bursa’ya gelen müsteşarlık yetkilileri, BUSİAD Evi’ni ziyaret etti. Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve Genel Sekreter Basri Tüfekçioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarete; Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarlık Şefi Sylvain Berger, Ekonomi Müşaviri Stephan Dubost ve Ekonomi Ataşesi Melisa Atassi katıldı.
Bir süredir Bursa’da bulunduklarını ve bu süre zarfında çok sayıda görüşme yaptıklarını ifade eden Sylvain Berger, Bursa’nın sanayi ve üretim açısından önemini bildiklerini ancak kentteki aktörleri tanımak ve bilgi alışverişinde bulunmak adına burada olduklarını belirtti. Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarlığı’nın 12 kişilik bir kadro ile Türkiye’de görev yaptığını, kendilerinin de İstanbul delegasyonu olarak İstanbul’da bulunduğunu ifade eden Sylvain Berger, 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde Fransa’nın Ankara büyükelçisinin Bursa’ya bir ziyaret programı gerçekleştireceğini ve söz konusu ziyaret çerçevesinde başka aktörlerin de kente geleceğini söyledi. Berger, Türkiye ve Fransa arasındaki siyasi ilişkinin oldukça gelişmiş olduğuna işaret ederek, ekonomi alanındaki işbirliğinin ise aynı seviyede olmadığına işaret etti. Berger, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirket sayısı yüksek olsa da, son yıllarda yatırım oranlarında bir durgunluk görüldüğüne değinerek, aynı şekilde Fransa’daki Türk yatırımlarının da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Berger, “Bu hacmi arttırmamız ve ekonomik ilişkileri geliştirmemiz gerek. Bunun için buradayız. Fransa’nın oldukça güçlü olduğu birçok gelişmiş alan var. Enerji, nükleer, sağlık, çevre, raylı sistemlerin de içinde olduğu ulaşım, yenilebilir enerji ve inovasyon gibi alanlar bu kategoride sayılabilir. Özellikle inovasyon alanında Türk-Fransız iş birliği geliştirilebilir. Bizim yapabileceğimiz en önemli şey, ekonomideki aktörleri bir araya getirmek. Karşılıklı yatırımları arttırmak için her iki ülkedeki sanayi bölgelerini öne çıkarabiliriz” diye konuştu. Berger şöyle devam etti: “İki ülke arasındaki iş birliği otomobil sektöründe çok güçlü ve Türkiye’de faaliyet gösteren Oyak-Renault, Valeo ve Faurecia gibi Fransız şirketleri yatırımlarından çok memnun. Bu örnekleri arttırmalıyız. Özellikle de Bursa’daki şirketler burada olmaktan oldukça memnun ve yeni yatırımlar planlıyorlar. Bursa’nın sahip olduğu üretim ve sanayi alt yapısı ile tüm dünyada güçlü bir imajı var. İstanbul’a yakın olması ve köklü üretim geçmişi bu noktada öne çıkıyor. Kentin tarım sektöründe gelişmiş olması, bu alanda da yeni işbirliklerini ve ortak projeleri gündeme getirebilir. Bursa’da organik atıkların geri kazanımı üzerine araştırma yapılması noktasında Fransa’nın çeşitli kentleriyle farklı nitelikte iş birliklerinin gerçekleştirilmesi gerekir.”
“Bursa’da sıçrama yapmaya hazır girişimci bir alt yapı var”
Günal Baylan ise konuklara kendilerini ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Fransa ile Türkiye arasında geçmişe dayalı önemli ticari ve siyasi bağların olduğunu, bu bağları Bursa özelinde daha da geliştirmek adına gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti. BUSİAD’ın kuruluşu ve çalışmaları hakkında Fransız heyeti bilgilendiren Baylan, 37 yıldır kent ve ülke ekonomisine katkı koymak adına projeler geçekleştirdiklerini ve imza attıkları çalışmalarla Türkiye’nin önde gelen SİAD’ları arasında yer aldıklarını söyledi. BUSİAD çatısı altında 300’e yakın üyeye sahip olduklarını ifade eden Baylan, üyelerinin binden fazla kuruluşta 100 bin çalışana, 20 milyar dolar ciroya ve 6 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip olduğunu kaydetti. Baylan, Bursa’da 46 Fransız firmasının olduğuna dikkat çekerek, “Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini arttırmak ve son dönemde yatırımların neden azaldığını tespit etmek adına gereken çalışmayı yapmak bizim sorumluluğumuzdur. Yabancı sermayeye sahip çıkmamız, söz konusu şirketlerin haklarını korumamız ve onlara destek olmamız gerekiyor. İş insanları olarak bu yatırımların artmasını isteriz. Türkiye’de, Bursa’da yatırımı olan ya da yatırım yapacak olan şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik bazı çalışmalar yapabiliriz. Bu çalışmalarla firmaların ana sorunlarını gündeme getirebilir ve söz konusu sorunların çözüme kavuşması noktasında kamuoyu oluşturabiliriz” diye konuştu. Baylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye son yıllarda bir sıçrama yapma gerekliliği hissediyor ve bu sıçramayı yapacak teknoloji alanlarına ihtiyaç duyuyor. Bunun için Bursa’nın çalışmalarını arttırması ve sanayisini daha nitelikli hale getirmesi şart. Bursa’da sıçrama yapmaya hazır, oldukça güçlü girişimci bir alt yapı var. Belli bir hedefe göre Bursa’nın daha iyi tanıtımı noktasında elimizden geleni yapmalıyız. Kentte yatırım yapmak isteyen Fransız firmalar varsa onları Bursalı firmalarla bir araya getirebiliriz. Bizler de Fransa ile iş yapan ya da kendi bünyemizdeki Fransız üyelerle görüşebilir, ayrıca Fransa’da bu alanda faaliyet gösteren sanayi - ticaret odaları ve sanayici işadamları dernekleri ile bir araya gelebiliriz. Fransa’nın güçlü olduğu alanlarda üretim yapılan sanayi bölgeleri ile temasa geçmenin oldukça faydalı olacağını düşünüyorum.”
“Fransız şirketleri BUSİAD üyeleri ile işbirliği yapabilir”
Basri Tükefçioğlu da Bursa’nın sağlık turizmi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve yerel yönetimin bu konuda önemli hamleler yapmaya hazırlandığını hatırlatarak, BUSİAD’ın bu alanda yürütülecek bir işbirliğine destek olabileceğini kaydetti. Fransız şirketlerinin son yıllarda Bursa’da öne çıkan raylı sistemlere yönelik tramvay ve vagon üretimi konusunda da Bursa’da bir ortaklık ya da yeni bir yatırımı gündemlerine alabileceğine işaret eden Tükefçioğlu, “Türkiye’de son yıllarda yenilebilir enerji konusunda da önemli adımlar atılıyor. Özellikle rüzgâr enerjisi konusunda Türkiye’de büyük çaplı yatırımlar başladı. Bu konuda da Fransız şirketlerinin BUSİAD üyeleri ile önemli iş birlikleri gündeme gelebilir” diye konuştu.