Geri dönüşümde fikir birliği.

Geri dönüşümde fikir birliği.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'i makamında ziyaret ettiler.

31 Yerel Seçimi'nde Nilüfer Belediye Başkanlığı görevine seçilen Turgay Erdem'e hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay başkanlığındaki BUSİAD Heyetinin ziyaretinde sohbet konusu çevre oldu. BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, özellikle geri dönüşüm konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de belediye olarak bu konuya özel bir önem verdiklerini belirterek, BUSİAD Heyeti'ne 'Dönüştürücü Eylem' ödülü alan "Çöpe atmıyoruz, toprağa kazandırıyoruz" projesi hakkında bilgiler verdi.

Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi'nin, yatırım finansmanı büyük oranda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) hibesi sağlanarak Ürünlü Mahalle'sinde kuracağı kompost tesisinde, ilçedeki pazaryerleri ve restoranlardan toplanacak haftalık bin 400 litre yemek-organik atığın, aylık 650-800 kilogram organik gübreye dönüştürülmesinin planlandığını ifade etti.

Geri dönüşümde başarılı sitelerin atık bedellerinin düşürülmesi için bir düşüncelerinin olduğunu da kaydeden Erdem, "Tabi bu parayı Büyükşehir Belediyesi su faturasının içinde tahsil ediyor. Buna formül arıyoruz. Çöp toplama belediyeler için büyük maliyet. Hem çevre açısından, hem de maliyet açısından bu geri dönüşümü sağlamak önemli" dedi.

Erdem, "Projenin, hane halkına ayrıştırma alışkanlığının kazandırılması ve siz değerli sanayicilerimizin de desteği ile çığ gibi büyüyeceğine inanıyorum. Bu örnek proje ile organik atıkların gübreye dönüştürülmesiyle hem doğa dostu, çevreci bir eylem ortaya koyacağız, hem de çiftçilerimiz kazanmış olacak. Yeniden tarımsal alanda kendi kendine yeten bir ülke olmalıyız. Sanayisi gelişmiş bir ülke olmak kadar, tarımsal alanda kendi kendine yetebilen bir ülke olmak da önemli" diye konuştu.

Geri dönüşümün vatandaş açısından da bir kazanımın olması gerektiğini ifade eden BUSİAD Başkanı Türkay, Almanya'da sistemin su ve elektrik faturalarında geri dönüşüm miktarına göre indirim sağladığını kaydetti.

Ziyarete, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, Yönetim Kurulu Üyeleri Gonca Yerliyurt ve Osman Nemli ile BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu ve Genel Koordinatör Yardımcısı Deniz Karaer de katıldı.