"Gıda fiyatlarını kontrol altına almak zorundayız"

"Gıda fiyatlarını kontrol altına almak zorundayız"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, inişe geçmesi beklenen enflasyonun tırmanışını sürdürmesini, "Gıda fiyatlarını kontrol altına almak zorundayız. Tırmanışta etkisi çok büyük" sözleriyle değerlendirdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Türkay, aylık yüzde 1.12 artan tüketici fiyatları endeksinde gıda kaleminin yüzde 3.18 arttığına dikkati çekerek şunları dile getirdi:

"Hep tarım, gıda diyoruz. Enflasyon sepetinde gıdanın payı yüzde 25 civarında. Burada verimli ve daha çok üretim yapıp, girdi maliyetini de düşürmeliyiz. Doğalgaza yapılan zam, bizim elimizi zayıflatıyor.   

Enflasyon ekonominin yüksek tansiyonu gibidir. Kontrol altına alınmazsa doğuracağı sorunlarla baş etmek de o kadar güç olur. Acilen tansiyonumuzu düşürmek zorundayız. Tarımla, turizmle, sanayi ve ihracat ile üretimin önünü açmalı, verimlilik peşinde koşmalıyız."

Türkay, sonbaharın çok kolay geçmeyeceğini de belirterek, "Bir yandan covid vakalarının yeniden tırmanışa geçmesi, diğer yandan dövizde ve faizde belirsizlik zor bir sonbahar ve kış geçireceğimizi gösteriyor. Tesellimiz üretim gücümüzdeki koşullar ne olursa olsun kararlılığı. İhracattaki rekor ve büyüme rakamları bunu destekler nitelikte. Üretimdeki gücü kullanacak tedbirler alınırsa süreç de kolay atlatılır" dedi.