"Gıda güvenliğinde blockchain öne çıkacak"
YOUTUBE'dan Webinarı İzlemek İçin Tıklayınız
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile BUSİAD Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Çalışma Grubu, "Dijital Dönüşüm ve Gıda Güvenliğinde Japonya Uygulamaları" konulu online seminer düzenledi.
Moderatörlüğünü BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Hatunoğlu'nun üstlendiği seminerde konuşan Japonya merkezli Aeon Co. Ltd Lojistik Müdürü Cenk Gürol, çalıştığı Aeon Grubun, Asya'nın en büyük perakende grubu olduğunu söyledi. Japonya'daki gıda alışkanlıklarının tarihi hakkında kısa bir bilgi veren Cenk Gürol, ülkenin kendi kendine yetemediğini ve gıda ithalatçısı olduğunu dile getirdi.
Gürol, Japonya'nın nüfusunun yüzde 27.6'sının 65 yaş üstünde olduğunu da kaydederek, "Tarımda işgücü Japonya'da da düşüyor. O nedenle robotları ve yapay zekayı kullanmayı düşünüyorlar" diye konuştu. Gürol, hayat bilimleri, yapay zeka ve makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, robotlar, büyük veri ve analizi, artırılmış gerçeklik, blockchain ve mobil ağların da gıda teknolojilerinde yakında önemli olacağını kaydetti. Gürol, makine öğrenmesi, droneların tarımda kullanılması, blockchain gibi uygulamaların 1-3 yıl içinde hayata geçebileceğini, ancak yapay zeka gibi teknolojilerinin tarımda kullanılması için belirsiz bir zaman dilimi öngördüğünü söyledi.
Gürol, özellikle blockchainin tarımda daha görünür hale geleceğini belirterek, "Özellikle, gıda güvenliği sertifikalarının saklanıp ulaşılacağı, gıdanın seyrini yalın olarak görmek anlamında blockchain öne çıkacak" dedi.
"Eskiden bir bakkal vardı. Teknolojiye gerek yoktu. Sonra farklı ihtiyaçlar için farklı kanallara geçildi. Sonra internet alışverişiyle bağlantılı kanallara geçildi. Şimdi ise kesintisiz Omni Channel dediğimiz türe geçildi. Bu yeni durum, ürün güvenliği, siber güvenlik, güvenlik, hizmet düzeyleri konusunda sorular doğurdu" diyen Gürol, global çapta gıda işi yapan şirketlerin gıda güvenliği için ortak çalışmalar yaptığını da kaydetti.
Cenk Gürol, Türkçesi Küresel Gıda Güvenliği İnsiyatifi (Global Food Safety Initiative), çalışmasının önemli olduğunu belirterek, GFSI Sertifikasının, küresel bir gıda güvenlik standardı oluşturmayı amaçladığını söyledi. Rakip firmaların burada, kıyaslama-uyum, kapasite geliştirme, kamu özel işbirliği konusunda çalışmalar yaptığını da kaydetti.
Gıda güvenliğini sağlamanın içinde teknoloji olmasına rağmen en önemli yerin güvenlik sertifikaları olduğunu da ifade eden Gürol, blockchainin gıda güvenliğinde ve sertifikaların güvenliği için önemli bir rol oynayacağını bir kez daha belirtti.