İklim değişti uyum sağlamak zorundayız.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu Başkanı ve Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Efsun Dindar, Antalya'da yaşanan hortum felaketine benzer doğa olaylarının, artık daha sık yaşanacağını söyledi.
Doç. Dr. Dindar, yaşanan doğa felaketlerinin iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirterek, "Fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda Yerküre'nin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artış iklimde değişikliklere sebep olmaktadır" dedi.
"Küresel ısınma artık tartışmasız bir gerçektir" diye konuşan Doç. Dr. Dindar, şöyle devam etti:
"Bunun önemli bir bölümünden insanoğlu sorumludur. Küresel ortalama yüzey sıcaklığı son yüzyılda 1°C yükselmiştir. Sanayi devrimi öncesine göre ise ortalama yüzey sıcaklıklarının 2°C yüksek olduğu belirtilmektedir. Sıcaklıklardaki artışa bağlı olarak, hidrolojik döngünün değişmesi, kara ve deniz buzullarının erimesi, kar ve buz örtüsünün alansal daralması, deniz seviyesinin yükselmesi, şiddetli hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artması, kuraklık, çölleşme, salgın hastalıkların ve zararlıların artması gibi, dünya ölçeğinde sosyoekonomik sektörleri, ekolojik sistemleri ve insan yaşamını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek önemli sonuçların olacağı öngörülmektedir."
Paris Anlaşması'nın 2020 yılından sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatan Doç. Dr. Dindar, Anlaşma ile küresel ısı artışının 1.5 derecede tutulmasının hedeflendiğini de söyledi. Dindar, bu hedef için ülkelerin karbon salınım taahhütlerinde bulunduğunu ve bunu gerçekleştirmek için de, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik kayıplarının azaltılması, atıkların yakıt olarak kullanılması, enerji verimliliği, ulaşımda sürdürülebilirlik, yeşil bina uygulamalarının desteklenmesi ve ormanların artırılması gibi girişimlerin yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Türkiye için de durumun pek parlak olmadığını kaydeden Doç. Dr. Dindar, "Türkiye'de aşırı iklim olayları sayısının değişimi incelendiğinde 1990 yılına göre %88 artış görülmüştür. 1990 yılına göre sera gazları %135,4 oranında artış göstermiştir. Bu verileri birbiri ile kıyasladığımızda iklim olaylarının sayısındaki artış tesadüf değildir" dedi.
Doç. Dr. Dindar, son olarak "artık iklimin değiştiğini ve bizlerin uyum planları yaparak bu değişikliğe hazırlanmamız gerektiği ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.