İletişimin altın kuralı, karşımızdakini iyi tanımak
İletişimin altın kuralı, karşımızdakini iyi tanımak
BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi iş birliği ile organize edilen ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan seminer programının yeni dönemi başladı. Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Eğitmen - Gelişim Danışmanı Müge Özdemir’in konuşmacı olduğu programa; makine, tekstil, çevre ve otomotiv mühendisliği bölümü öğrencileri katıldı.
Öğrencilere “İletişim Sanatı” isimli bir sunum yapan Müge Özdemir, bireylerin birbirlerini tanımalarının ve anlamalarının son derece önemli olduğunu ifade ederek, gerçek iletişim için bireylerin birbirlerine en uygun adımları atmaları gerektiğini belirtti. İletişimin altın kuralının karşımızdakine ‘kim’ olduğu sorusunu sormak ve onu iyi tanımak olduğunun altını çizen Özdemir, “Bu soruyu sorduğumuzda karşımızdakine attığımız adım değişiyor. Biz genelde herkesi kendimiz gibi düşünüyoruz. Siz de karşınızdakine ‘kim’ sorusunu sorduğunuzda bakış açınızın değiştiğini göreceksiniz” diye konuştu. İnsanların genel olarak sergilediği 4 davranış stili hakkında da bilgi veren Özdemir, söz konusu davranış stillerinin doğumdan itibaren herkeste olduğunu, ancak çeşitli çevresel faktörlerden dolayı bir ya da iki tanesinin daha baskın olarak hayatımızda yer ettiğini kaydetti.
“Karşımızdaki iyi tanımaya ve onu anlamaya çalışalım”
Söz konusu davranış stillerinin farkında olmanın son derece önemli olduğunun altını çizen Özdemir, karşımızdakiyle iletişim kurarken bu davranış stillerini göz önünde bulundurmamız gerektiğine dikkat çekti. Özdemir, bu davranış stillerinin güçlü ve gelişime açık yönlerinin olduğunu ifade ederek, “Örneğin baykuş diye tabir edilen sosyal stile sahip insanlar, detaycı ve ayrıntıcıdırlar. Mükemmelliğe çok önem verirler, standartları yüksektir ve işlerinde hata istemezler. Daima tedbirli, derli toplu ve düzenlidirler. Risk almazlar ve her zaman kurallardan yanadırlar. Minimum enerjiyle maksimum verimi hedeflerler. Aslan sosyal stiline sahip insanlar sonuç odaklı, kararlı, iş bitirici, rekabetçi ve özgüvenlidirler. Lider ruhludurlar ve her zaman onlar haklıdır. Konuşmalarında fazlasıyla doğrucudurlar. Kendilerini daima haklı görme eğilimindedirler” diye konuştu. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunus sosyal stiline sahip insanlar ise ekip çalışmasına yatkın, doğal arabulucu, konforuna düşkün, eleştiriye açık, kendisiyle barışık, her ortamda barıştan yanadırlar ve ‘Hayır’ demekte zorlanırlar. Tavus kuşu sosyal stiline sahip insanlar da hayata karşı ‘Beni fark et, beni gör’ mesajı verirler. Sosyal açıdan dışa dönük, dost canlısı ve konuşmayı seven insanlardır. Çevrelerine mutluluk ve enerji yayarlar. Hüzünlü ortamları sevmezler. Onaylanmak onları motive eder. Ayrıntılar üzerinde düşünmezler ve çok yaratıcıdırlar. Unutmayalım ki taş atıldıktan sonra, söz ağızdan çıktıktan sonra, fırsat kaçtıktan sonra ve zaman geçtikten sonra geri dönüş olmuyor. O nedenle karşımızdaki iyi tanımaya ve onu anlamaya çalışalım.”