"İşsizlik değil eğitim uyumsuzluğu yaşıyoruz"

"İşsizlik değil eğitim uyumsuzluğu yaşıyoruz"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, dünyada değişimin sanılandan daha hızlı olduğunu ancak eğitim sisteminin buna yetişemediğini söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay, "Dünya önemli bir dönemece geldi. Hepimizin son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz yapay zeka, önümüzdeki yıllarda, sanayii, hizmet, tarım, gıda veya inşaat hiç fark etmez tüm sektörlerde, çok hızlı yayılacak. İş yapış şekillerinin tamamı, sektörlerin hızlı hareket etme becerilerine uygun olarak değişecek" dedi.

Türkay, yaşanacak değişimi örneklerle aktarırken şunları kaydetti:

"Otomotiv sektörünü ele alalım. Petrol kaynaklı çevreyi kirleten araçlardan, elektrikli araçlara doğru bir değişim başlamıştı. Hatta elektrikle çalışan kamyonların dahi üretimi planlanıyordu. Gel gelelim işin içine yapay zekâ girince, sadece motorda değil kullanım biçiminde de değişim başladı. Otonom (sürücüsüz) araçlar, halihazırda 14 milyon kilometre deneme sürüşü yapmış durumda ve bilinen sadece ölümcül iki kaza yaşandı. Amerika'da birkaç şehirde halen kullanılıyor. Bunun sonucunda, insan hayatında evden sonra gelen en büyük yatırım olan otomobile para bağlamak zorunda kalınmayacak. Araçlar paylaşıldığı için, şu anda yüzde 4-5 civarı olan kullanım oranları yüzde 60-70'lere çıkacak. Trafik azalacak, kazalar azalacak, şimdiki kadar otopark ihtiyacı kalmayacak, hatta sigorta primleri azalacak.

Bir örnek de tekstil sektöründen verelim. 3 boyutlu yazıcılar, konvansiyonel üretim metotlarını altüst edecek nitelikte. Şu anda pamuktan iplik, iplikten dokuma veya örme kumaş, kumaşın boyanması terbiye edilmesi, konfeksiyonu son olarak mağazada sunumu. Tüm bu üretim ve lojistik aşamaları yok olacak. Sonuçta evdeki bilgisayarınız sizin kupunuzu alacak, eğer istediğiniz bir gömlek ise, hemen ekranda sizin üzerinize istediğiniz bir modeli giydirecek. Beğendiğinizi alacaksınız hepsi sanal ortamda. Bir iki gün içinde de 3 boyutlu yazıcıda üretilip size gelecek... Hem de tam bedeninize göre size özel."

Türkay, verdiği örneklerin çok yakın gelecekte bizi bekleyen üretim ve tüketim alışkanlıklarındaki değişimlere dikkati çekmek amacıyla olduğunu da belirtirken, "Geleceği iyi analiz edebilirsek, önlemlerimizi almak da daha kolay hale gelir" dedi.

İşsizliğin yüzde 13'lere dayandığını ifade eden Türkay, "Ama aynı zamanda tüm iş kolları çalışan eksikliğinden şikayetçi. Ellerindeki işi daha az iş gücüyle yapmak zorunda kalıyorlar. İster restoran işletin, ister çelik haddehanesi, isterse konfeksiyon atölyesi. Şimdiye kadar genelde konuşulan yeni neslin iş beğenmediği, daha çok alışveriş merkezinde çalışmak istediği" diye konuştu.

Türkay, hızla yaklaşan gelecekteki üretim ve tüketim alışkanlıklarına karşı, eğitim anlayışının da aynı hızla değişmesi gerektiğini ifade ederek, "Yeni neslin eğitimi oluşacak taleplere uygun şekillendirilmeli. Türkiye'de yaşanan işsizlik değil, eğitim uyumsuzluğudur. Ve bu gelecekte çok daha belirgin hale gelecektir. Eğitimde yeni yapılan düzenlemelerin bunları da öngörerek yapılanmasında fayda vardır" dedi.

Türkay, BUSİAD olarak hedeflerini, gelecekteki değişimleri anlamak ve buna dönük eğitim anlayışlarının Bursa'da farkındalığını artırmak yönünde koyduklarını da söyledi.